Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że temat był już poruszany na forum, jednak w żadnym wątku nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, a mianowice:

Zgodnie z tłumaczeniem artykułu z BYO na temat "Hop Stands" zamieszczonym na forum: "Badania Haviga pokazały również, że dodanie na zimno 0,45kg Amarillo na 117l daje taki sam poziom aromatu jak 0,23kg na 117l - co wskazuje na zmniejszanie efektu przy zwiększaniu ilości chmielu dodawanego na zimno", co by oznaczało, że w przeliczeniu na 25 L warkę 96 g Amarillo daje taki sam efekt jak 49 g.

1. Czy można przekładać te ilości proporcjonalnie na 25 L warkę? Czy może chmielenie w domowych warunkach zachodzi mniej efektywnie i trzeba użyć więcej chmielu?

2. Jak te wartość mają się do użycia trzech odmian chmielu, czy należałoby użyć 3 x 49 g czy może 3 x 16 g?

Przymierzam się do IPA Single Hop Simcoe i zastanawiam się ile chmielu wrzucić na zimno, więc może ktoś bardziej doświadczony mógłby mi coś poradzić.

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Od pewnej ilości wzrost aromatu jest coraz słabszy. Na pewno nie rośnie to liniowo tak, że 200g chmielu da 2x mocniejszy aromat niż 100g. Ale gdzie jest granica tego Ci nikt nie powie. Moim zdaniem 100g na 25l może dać zauważalnie lepszy efekt niż 50g, ale nie każdy musi się zgodzić. Popróbuj i dojdź do swojego sposobu. 

 

1. Jeśli chodzi o chmielenie na zimno to raczej nie widzę przeciwwskazań.

2. 3x 16g.

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W którymś "Piwowarze" stało, że powyżej 100 gramów na 20 litrów to już sztuka dla sztuki. Jak się ktoś uweźmie, to wskażę numer i autora artykułu. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Piotr Wypych Piwowar nr 20 str. 12

Cyt. ,,Tu sprawa jest prosta: więcej chmielu= więcej aromatu= więcej posmaków trawiastych. Powinniśmy się jednak starać stosować odmiany mocno aromatyczne, dzięki czemu wprowadzamy do piwa dużo aromatu, a mniej materii roślinnej. 

    Wydaje się też, że jest pewien próg powyżej którego zwiększanie ilości chmielu nie ma sensu. Piwowar browaru New Belgium twierdzi, że maksimum to 35 kg na 100 hekto. Po przeliczeniu na warkę 20l daje to 70 g. Inne browary określają optimum na 1-1,5 funta na baryłkę, co po przeliczeniu daje podobną wartość ok. 75- 110 g na warkę i jest to wartość typowa dla porządnie chmielonego IPA, choć zapewne nie rekordowa. "

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Z mojego doświadczenia też około 100g jest przeważnie zupełnie wystarczające. 

 

A co do trawiastości to kluczowe jest tutaj porządne odfiltrowanie chmielin, bo najwięcej trawiastości wprowadzają właśnie ich drobinki. Notoryczny problem w piwach domowych. Najpopularniejsza pończocha niestety sprawdza się tutaj średnio, trochę przez nią przechodzi. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, Oskaliber napisał:

Z mojego doświadczenia też około 100g jest przeważnie zupełnie wystarczające. 

 

A co do trawiastości to kluczowe jest tutaj porządne odfiltrowanie chmielin, bo najwięcej trawiastości wprowadzają właśnie ich drobinki. Notoryczny problem w piwach domowych. Najpopularniejsza pończocha niestety sprawdza się tutaj średnio, trochę przez nią przechodzi. 

Druciak + pończocha na luzie to przerobi, mi żadne drobiny się nie przedarły mimo konkretnego chmielenia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Druciak + pończocha na luzie to przerobi, mi żadne drobiny się nie przedarły mimo konkretnego chmielenia
Mozna spróbować grawitacyjnie z filtem do wody 10 cali plus wkład harmonijkowy 20 mikronów. Mam w planach przetestować taki zestaw. Jak będzie ciężko szło to ewentualnie podłącze pompke.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
50 minut temu, arturoleksik napisał:

Mozna spróbować grawitacyjnie z filtem do wody 10 cali plus wkład harmonijkowy 20 mikronów. Mam w planach przetestować taki zestaw. Jak będzie ciężko szło to ewentualnie podłącze pompke.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
 

Jak to zdezynfekujesz?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Jak to zdezynfekujesz?

Star San zrobi robotę.

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

 

 

A YT można znaleźć filmy jak zrobic taka filtracje i dezynfekce też.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, arturoleksik napisał:

Star San zrobi robotę.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
 

Nie prościej, taniej i szybciej zwykły druciak, lub dekantacja? Takie to trochę strzelanie z armaty do wróbli przy zwiększonym ryzyku infekcji i natlenienia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Nie prościej, taniej i szybciej zwykły druciak, lub dekantacja? Takie to trochę strzelanie z armaty do wróbli przy zwiększonym ryzyku infekcji i natlenienia.
Może faktycznie trochę przerost formy nad treścią ale czemu nie spróbować.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Moje ostatnie doświadczenie z chmieleniem na zimno zdają się potwierdzać tezę o znacznym spadku efektywności chmielenia przy zwiększonych dawkach chmielu.
Do ostatniej Ipy sypnąłem na 3 ostatnie dni 180 g chmielu ( kilka Amerykańskich + Nelson Sauvin) spodziewałem się aromatycznej bomby i jestem lekko zawiedziony. Aromat jest bardzo fajny ale efektu WOW brakuje. Niektóre poprzednie warki chmielone dawka 2-3 krotnie niższą aromat miały tylko minimalnie słabszy lub porównywalny.

Zrzucałem winę na świeżość chmielu bo większość była ze zbioru 2016, ale myśle ze może to być spowodowane opisanymi powyżej przyczynami.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, arturoleksik napisał:

Może faktycznie trochę przerost formy nad treścią ale czemu nie spróbować.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
 

Kto znudzonemu zabroni. 

W temacie. 

13 godzin temu, Oskaliber napisał:

bo najwięcej trawiastości wprowadzają właśnie ich drobinki

I takiej drapiącej, nieprzyjemnej goryczki.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Dnia 3/14/2018 o 11:38, Gawron napisał:

I takiej drapiącej, nieprzyjemnej goryczki.

Dokładnie. 

 

Być może z druciakiem faktycznie jest dobrze, nie próbowałem. Ale te drobinki mogą być mikroskopijne i niewidoczne, a i tak wprowadzać trawiastość i szczypiącą goryczkę. Ja jeszcze chyba nie zrobiłem piwa chmielonego na zimno w domu, gdzie byłbym całkowicie w 100% zadowolony z odfiltrowania chmielin. Ale ja jestem na tę wadę strasznie przewrażliwiony i czuję ją na bardzo niskich poziomach. 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W pewnym momencie filtracja wyjaławia ze smaku.

W sęsie że jak za bardzo się odfiltruje zbyt mało mikronowym filtrem.

Nie wiem jak inni ale u mnie druciak robi robote.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×