Jump to content
Sign in to follow this  
MrGreen

Wysokie BLG po fermentacji burzliwej

Recommended Posts

Cześć, mam pytanie odnośnie końca fermentacji burzliwej, zacznę jednak od początku.

 

16 dni temu podczas zacierania  trochę się zagapiłem z kuchenką i nie od razu wyłączyłem płytę pod garnkiem, przez co temperatura wzrosła do 78 stopni. Nie robiłem próby jodowej (niestety), ale zacierałem ponad godzinę, także wyszedłem z założenia, że wszystko co było powinno zostać przerobione.

 

Po chmieleniu zlałem brzeczkę do fermentora i dodałem zrehydratyzowane Safale S-04, na start było około 12 BLG. Generalnie fermentacja przebiegała normalnie, w zeszłym tygodniu w piątek kiedy oznaki fermentacji zanikły (ledwie widoczna resztki piany na wierzchu, drożdże ładnie opadły na dno fermentora) zmierzyłem BLG i wyszło 7 stopni. Dzisiaj powtórzyłem pomiar i... nic nie spadło.

 

Pytanie czy wysokie końcowe BLG jest związane z błędem przy zacieraniu i mogę bezpiecznie butelkować bez obaw o granaty, czy lepiej dodać drożdżom trochę cukru i wymieszać, żeby spróbowały co nieco jeszcze przerobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze co się nasuwa to czym robiłeś pomiar? Refraktometr?

 

Napisz schemat zacierania, ile minut w jakiej temperaturze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mierzyłem zwykłym cukromierzem "spławikowym" w ok. 20 stopniach.

 

Jak tyko temperatura dobiła do tych 78 stopni to szybko zacząłem mieszać i dolałem trochę wody tak, że temperatura spadła do 73-74 stopni. Potem zakryłem garnek i zostawiłem na jakieś 70-80 minut żeby "dojrzewało", na koniec temperatura wynosiła 69-70 stopni.

 

Generalnie chciałem zatrzeć "na słodko", w smaku jest takie jakie chciałem, tylko się boję o granaty :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz cały schemat zacierania, w jakiej temperaturze wsypałeś słody?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schemat :

  • Słody wsypane do wody o temperaturze 75 stopni
  • 78 stopni - maks. 5 minut
  • 70-74 stopnie - 70 do 80 minut
  • Mashout (78 stopni) - 10 minut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siema. 

Jeśli warka 20-30 litrów to wygląda na to, że to koniec fermentacji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zacierane na odpowiednio słodko ;)

 

Wg mnie odfermentowanie pasuje do schematu zacierania i drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, MrGreen napisał:

Schemat :

  • Słody wsypane do wody o temperaturze 75 stopni
  • 78 stopni - maks. 5 minut
  • 70-74 stopnie - 70 do 80 minut
  • Mashout (78 stopni) - 10 minut

Tak z ciekawości. Co to za styl? Zastanawia mnie ten schemat zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, MrGreen napisał:

78 stopni - maks. 5 minut

Chyba 68 miało być.

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, Pabllo_Lodz napisał:

Przecież napisał że mu temp. uciekła i było 78 przez 5 minut.

 

Sorry. Patrzyłem tylko na ten post 

14 godzin temu, MrGreen napisał:

Schemat :

  • Słody wsypane do wody o temperaturze 75 stopni
  • 78 stopni - maks. 5 minut
  • 70-74 stopnie - 70 do 80 minut
  • Mashout (78 stopni) - 10 minut

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie wykończyłeś część enzymów na pewno większość betaamylazy i stąd słabe odfermentowanie. Będzie z tego słabe ale słodkie piwo. Dodaj ekstraktu chmielowego żeby zbalansować tą słodycz


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cała betaamylaza poszła przy wrzuceniu słodu przy 75°C  ;)

 

Piwo nie będzie bardzo słodkie, bo cukrów prostych (po fermentacji) tam nie ma, będzie raczej taka dziwna pełnia (robiłem eksperymenty z takim zacieraniem przy piwach niskoalkoholowych).

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.