bajdek Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Witam, Mam taki problem. Warze Portera Bałtyckiego z receptury w której napisane aby wysłodzić go 14l wody. Od początku wydawało mi się to za dużo, ponieważ do nastawu trzeba było użyć 24l co razem daje 38l (receptura jest na 20l). Ale nic, co ja tam wiem zrobiłem według receptury i wyszło mi ok 27l brzeczki przy blg 17 (zakładane 21). Niestety zauważyłem to już po schłodzeniu i przelaniu do fermentora. Odlałem więc ok 11l i odparowuje to do ok 6l. Następnie mam zamiar dolać do fermentora żeby zwiększyć ekstrakt, a następnie zadać drożdże. Mogę tak zrobić czy lepiej zostawić 17blg????? Proszę o szybką odpowiedź bo już mi się chłodzi odparowana brzeczka. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Możesz, tylko pamiętaj, żeby przed zadaniem drożdży temperatura całości była odpowiednio niska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajdek Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 dzięki wielkie temp ok. 13 C wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się