Jump to content
Sign in to follow this  
THimo134

Fermentator metalowy

Recommended Posts

Witam

 

Załatwilem sobie takie wiadro po tluszczu gastronomicznym w ktorym chcialbym zrobic swoja pierwsza warke wiadro jest szczelne co widac na zdjeciu (uszczelka) i tu mam kilka pytan;

- Czy to wiadro nadaje sie na fermentator?( wiem ze jeszcze musze dorobic rurke fermentacyjna)

- Czym skutecznie odtluscic wiadro?

Czym zdezynfekowac wiadro przed wlaniem mlodego piwa?

 

Pzdr

Edited by THimo134

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

Załatwilem sobie takie wiadro po tluszczu gastronomicznym w ktorym chcialbym zrobic swoja pierwsza warke wiadro jest szczelne co widac na zdjeciu (uszczelka) i tu mam kilka pytan;

- Czy to wiadro nadaje sie na fermentator?( wiem ze jeszcze musze dorobic rurke fermentacyjna)

- Czym skutecznie odtluscic wiadro?

Czym zdezynfekowac wiadro przed wlaniem mlodego piwa?

 

Pzdr

a daj fotki

acha i co to za metal ?

Edited by Belzebub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że spokojnie się nada. Jeśli to faktycznie nierdzewka. Osobiście jestem przeciwny wykorzystywaniu plastiku przy fermentowaniu, dlatego uważam, że jeśli wiadro spełnia jakieś tam wymogi (mniej więcej) do kontaktu z żywnością (bo jesli to inna blacha to raczej odpada) to spokojnie bym korzystał i próbował załatwić następne.

Będziesz je musiał dobrze wymyć. Proponuję też zagotować w nim wodę, Chemii też możesz jakiejś użyć.

Koniecznie zrób dziurę na rurkę. Będziesz potrzebował też uszczelkę. Może jest taka do kupienia w którymś ze sklepów z przeznaczeniem do pokrywy plastikowego wiadra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przemo70, Hasintus,

jestem uprzedzony do plastiku, cóż taki mój urok. Dlaczego rurka ? Z prostego powodu, by maksymalnie ograniczyć dostęp tlenu. Już to pisałem wiele razy, ale powtórzę, od kilku lat fermentuję piwo w szklanym balonie z rurką, nigdy nic mi się nie przypałętało. Raz tylko próbowałem zrobić piwo w plastikowej beczce. Beczka miała pojemnosć 120 litrów (w tym w niej 100 l piwa). Fermentowałem z zamkniętą pokrywą a na cichą założyłem jeszcze folię. Złapałem zakażenie jakimś tlenowcem (był ten film, błonka). Piwo było pijalne, ale więcej prób już ni robiłem.

Twierdzę jednak (a twierdzenia te oparte są jedynie na doświadczeniach, bowiem nie posiadam jakiegokolwiek wykształcenia w kierunku, żeby móc to jakoś potwierdzić) że ewentualne zakażenie w dużej mierze zależy od mikroklimatu w danym pomieszczeniu/mieszkaniu gdzie się fermentuje. Także nie ma reguły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

belzebub to w takim razie jak w browarach robili piwo , myślisz że mieli super klimat ? lub sterylność ? nie wierzę swego czasu lat temu 20 jeżdziłem po piwo do tyskiego browaru to co zobaczyłem na pewno nie było odpowiednim klimatem :) pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przemo70, Hasintus,

jestem uprzedzony do plastiku, cóż taki mój urok

Każdy fermentuje w tym w czym uważa, ale jeśli chodzi o stosunek ceny, łatwości utrzymania w czystości i takiej zwykłej poręczności to fermentory pcv są godne polecenia i moim zdaniem na początek przygody z warzeniem najlepsze.Fermentuję w/w fermentorach od samego początku i nie dopadło mnie z tego powodu żadne zakażenie więc ja nie jestem uprzedzony :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co wy macie z tym plastikiem? Woda wam do domu dochodzi plastikiem i jakoś nikomu to nie szkodzi. Wszystko co kupujecie w sklepie jest zapakowane w plastik.

 

Fermentator plastikowy jest lekki, tani i bezpieczny dla piwa.

 

Większe pojemności np. 1 hl, wtedy owszem warto zainwestować w nierdzewkę, z racji tego, że jest prawie wieczna.

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plastik ma jedną poważną wadę i dwie dyskusyjne

 

1. Jest stosunkowo przepuszczalny dla tlenu - nie zaleca się leżakować piwa w plastikowym fermentorze dłużej niż miesiąc, półtora. Ponadto piwo ma w nim dużą powierzchnię styku z powietrzem.

 

2. Jest bardzo podatny na uszkodzenia, zadrapania i co za tym idzie infekcje. Łatwo ominąć tą wadę przez solidne czyszczenie i w miare regularną wymianę sprzętu.

 

3. Jest nieprzezroczysty, trudniej oceniać postępy klarowania, choc jest to też zaleta - chroni przed światłem.

 

Główne zalety to niska cena, łatwość magazynowania, transportu, łatwość czyszczenia i inspekcji.

 

Niewątpliwie jednak z punktu widzenia jakości piwa, szkło jest lepszym materiałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
belzebub to w takim razie jak w browarach robili piwo , myślisz że mieli super klimat ? lub sterylność ? nie wierzę swego czasu lat temu 20 jeżdziłem po piwo do tyskiego browaru to co zobaczyłem na pewno nie było odpowiednim klimatem :) pozdr

tak jak pisałem to jest tylko moja opinia i nie twierdzę, że się nie mylę. Niemniej jednak w tej kwestii powinien wypowiedzieć się jakiś praktyk mający kontakt z produkcją piwa przemysłowego, bo nie wiem czy technologicznie uzasadnione jest przeprowadzanie w takich browarach fermentacji cichej w rozumieniu przyjętym przez piwowarów domowych. Mi zaś głównie chodzi o ten etap fermentacji, wtedy bowiem piwo (a szczególnie, gdy drożdże nie poradzą sobie dokładnie z jedzonkiem) jest najbardziej narażone na zakażenia.

Nikogo oczywiście nie namawiam, każdy niech robi tak jak uważa, ale Coder napisał dużo prawdy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niewątpliwie jednak z punktu widzenia jakości piwa, szkło jest lepszym materiałem.

No tak, szkło i stal nierdzewna są lepszymi materiałami, ale dla fermentatorów z plastiku dla warzących warki 25L nie ma praktycznej alternatywy.

 

Dla większych też nie ma fermentatorów szklanych w ogóle a z nierdzewki w normalnej cenie, stąd różne fermentatory samoróbki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
wiadro jest chyba z stali nierdzewnej (magnez przyciaga) nieznam sie zbytnio

mialem problem zeby wrzucic fotki przez forum wiec sa tu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c5bb64a905d81d6d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/613378a1093d1661.html

To wiadro co najwyżej nadaje się do przechowania słodu, ale nie do fermentacji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
wiadro jest chyba z stali nierdzewnej (magnez przyciaga) nieznam sie zbytnio

mialem problem zeby wrzucic fotki przez forum wiec sa tu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c5bb64a905d81d6d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/613378a1093d1661.html

Moim zdaniem to co masz się nie nadaje. Przede wszystkim firmie, która pakuje tłuszcz do pojemnika zależy na koszcie opakowania. Taki gar, zrobiony z nierdzewki, kosztowałby około 400 zł a ze stali ocynkowanej kilkanaście, kilkadziesiąt razy mniej. Poza tym generalnie, tak jak napisał Garczek, magnes nie przyciąga stali nierdzewnej. Lepiej nie ryzykuj i zaopatrz się w wiadro plastikowe. Jest tanie, łatwe w umyciu i jak będziesz dobrze czyścił i dezynfekował nie złapiesz zakażenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.