Jump to content
McColtan

Osad Chmielowy

Recommended Posts

Witam, tydzień temu dodałem chmiel w granulacie na cichą fermentacje po tygodniu duża zawartość utrzymuje się na powierzchni, do końca cichej zostały 7 dni czy jeśli się nic nie zmieni co zrobić by cały osad opadł na dno?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, tydzień temu dodałem chmiel w granulacie na cichą fermentacje po tygodniu duża zawartość utrzymuje się na powierzchni, do końca cichej zostały 7 dni czy jeśli się nic nie zmieni co zrobić by cały osad opadł na dno?

Nie za długo te 2 tygodnie na cichej dla chmielu? Moze wyjsc trawa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Hobbysta napisał:


Nie za długo te 2 tygodnie na cichej dla chmielu? Moze wyjsc trawa.

To ile uważasz powinienem chmielić na cichej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, McColtan napisał:

To ile uważasz powinienem chmielić na cichej?

Max tydzień. Potem w smaku trawa i łodygi. Ja staram się nie przekraczać 5 dni. Zwykle 3 dni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, anteks napisał:

bywa że nachmielę nz zimno 2-3 miesiące. Piwo pije a nie spuszczam sie na wąchaniu i wyszukiwaniu wad :P

Jasne. Bywa też, że niektórym wychodzi dobre piwo fermentując "7+7" 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Jancewicz napisał:

Jasne. Bywa też, że niektórym wychodzi dobre piwo fermentując "7+7" 😉

Ja nie twierdzę że to kandydat na GCh. Mi smakuje, jako smakowo/zapachowy dys niczego nie wyczuwam. Co złego jest w 7+7?

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, anteks napisał:

 Co złego jest w 7+7?

Nic, ale nie zawsze się sprawdza. Tak samo zapewne jak chmielenie na zimno przez 2 miesiące. Z ciekawości, jakim chmielem chmieliłeś tak długo? 

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minut temu, Jancewicz napisał:

Nic, ale nie zawsze się sprawdza. Tak samo zapewne jak chmielenie na zimno przez 2 miesiące. Z ciekawości, jakim chmielem chmieliłeś tak długo? 

Citras

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minut temu, Jancewicz napisał:

Nic, ale nie zawsze się sprawdza. Tak samo zapewne jak chmielenie na zimno przez 2 miesiące. Z ciekawości, jakim chmielem chmieliłeś tak długo? 

Coś z amerykańców. Nie twierdzę że IIPE czy Risa zrobisz  7+7. Ale pszenice czy eile to spoko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam patent z założeniem zdzieraka ze stali nierdzewnej na koniec węża przy przelewaniu piwa - idealnie zatrzymuje chmieliny po cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Polecam patent z założeniem zdzieraka ze stali nierdzewnej na koniec węża przy przelewaniu piwa - idealnie zatrzymuje chmieliny po cichej.

W jaki sposob nakładasz go na wąż? Do środka jakos upychasz po prostu, czy moze przykladasz go do tego zdzieraka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jaki sposob nakładasz go na wąż? Do środka jakos upychasz po prostu, czy moze przykladasz go do tego zdzieraka?
O tak...38b9321ac64a06bb83e53bf401759305.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dla pewności gotuję zmywaka razem z nitką którą później mocno obwiązuję, aby nie spadł.

Ale po warzeniu ten patent nie działa, szybko się zapchał i nie leciało.

Edited by l3onsjo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio zakupiłem taki oto wężyk u chinczyków:

https://pl.aliexpress.com/item/Brew-Syphon-Tube-Pipe-Hose-Wine-Beer-Making-Tool-Food-Safe-Plastic-2-Meter-Reused/32800952120.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.zY3j1M

 

Zlewałem ostatnio nim piwo po cichej razem z chmielem i bardzo fajnie to wyszło. Praktycznie żadnych osadów nie było w gotowym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam całkowicie odmienne zdanie na temat tych mini filtrów. Po kilku sekundach chmiel oblepił całość i tyle było ze zlewania. A jeśli to ma być rozwiązanie w momencie kiedy cały chmiel już opadł, to równie dobrze można normalnie dekantować. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam inny patent, który sprawdza się lepiej niż te druciaki. Wystarczy, że na wylocie rurki montuję jakimś spinaczem nylonową torbę filtracyjną: http://twojbrowar.pl/pl/warzelnia-browaru/2155-torba-filtracyjna-6l.html?search_query=torba&results=11

Dzięki temu można ssać wszystko do dna bez większych strat z chmielenia i bez obawy, że chmiel przeniknie do docelowego fermentora. I tak, można zassać brzeczkę spokojnie przez torbę :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Wuuu napisał:

Mam inny patent, który sprawdza się lepiej niż te druciaki. Wystarczy, że na wylocie rurki montuję jakimś spinaczem nylonową torbę filtracyjną: http://twojbrowar.pl/pl/warzelnia-browaru/2155-torba-filtracyjna-6l.html?search_query=torba&results=11

Dzięki temu można ssać wszystko do dna bez większych strat z chmielenia i bez obawy, że chmiel przeniknie do docelowego fermentora. I tak, można zassać brzeczkę spokojnie przez torbę :)

 

Zaciekawił mnie ten worek do filtracji chmielin po gotowaniu. Żaden pył Ci nie przenika? Jakie to może mieć oczka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naprawdę niewielkie, na załączonym obrazku dobrze widać. Oczywiście jakiś tam symboliczny osad zawsze przeniknie, jak przy każdym rozwiązaniu. Ale spokojnie, po leżakowaniu w butelkach, piwa zawsze wychodzą mi klarowne (o ile mają takie być :))

 

Torby używam też po wstępnej filtracji po zacieraniu. Po gotowaniu już hopstopper w Grainfatherze robi robotę.

 

 

20180311_210027.thumb.jpg.e96098a2799deeac6c97619d7381d77a.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.