kaczor189 Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Cześć:) Za dwa tygodnie zlewam marcowe do butelek. Piwo jest przeznaczone na wesele kolegi, które odbędzie się w sierpniu. Chciałem wkorzystać sprzyjającą pogodę, co zrobiłem, ale teraz zastanawiam się czy nie za wczesnie uwarzyłem piwo. Wypić je teraz i uwarzyć za jakiś czas nowe czy po pół roku piwo nie straci swoich walorów smakowych ? BLG początkowe ~13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Trzymaj w zimnie to będzie ok, zresztą historycznie marcowe też leżało całe lato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 Zależy od tego jak mocno piwo się natlenia w Twoim procesie i jak będzie przechowywane. Jeśli nie jest przesadnie natlenione to podobnie jak kantor myślę, że przechowywane w lodówce powinno być w miarę ok. W temperaturach pokojowych już bym się obawiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor189 Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Ciężko powiedzieć jak jest natlenione, przy zlewaniu z gara do kubła było rozchlapane wężykiem i od tamtej pory sobi stoi i fermentuje. Temperatura w piwnicy w cieplejsze dni to pewnie ~15 stopni, do lodówki raczej nie wsadzę 40 piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się