Jump to content
Sign in to follow this  
kaczor189

Smak marcowego po 6 miesiącach

Recommended Posts

Cześć:)

Za dwa tygodnie zlewam marcowe do butelek. Piwo jest przeznaczone na wesele kolegi, które odbędzie się w sierpniu. Chciałem wkorzystać sprzyjającą pogodę, co zrobiłem, ale teraz zastanawiam się czy nie za wczesnie uwarzyłem piwo.  Wypić je teraz i uwarzyć za jakiś czas nowe czy po pół roku piwo nie straci swoich walorów smakowych ? BLG początkowe ~13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzymaj w zimnie to będzie ok, zresztą historycznie marcowe też leżało całe lato :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy od tego jak mocno piwo się natlenia w Twoim procesie i jak będzie przechowywane. 

 

Jeśli nie jest przesadnie natlenione to podobnie jak kantor myślę, że przechowywane w lodówce powinno być w miarę ok. W temperaturach pokojowych już bym się obawiał. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko powiedzieć jak jest natlenione, przy zlewaniu z gara do kubła było rozchlapane wężykiem i od tamtej pory sobi stoi i fermentuje. Temperatura w piwnicy w cieplejsze dni to pewnie ~15 stopni, do lodówki raczej nie wsadzę 40 piw :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.