Skocz do zawartości

Pomocy z garami do HERMS


jtomas

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

 

potrzebuje Waszej rady, w tej chwili warzę manualnie na 2 garach i wiadrze, ganek 33L jako kadź zacierno/filtracyjna i garnek 24L do warzenia, który służy też do grzania wody wysłodkowej (przelewanej później do wiadra).  Chcę zainwestować w zbudowanie sobie systemu HERMS, na którego pomysł wpadłem gdy natrafiła się okazja kupienia solidnego gara ze stali nierdzewnej od bankrutującego pubu tutaj w UK. Gar ma 72 litry,  i teraz tutaj potrzebuję pomocy/rady,  otórz w jaki wielkościowo system pójść dalej, czy kupić dwa gary po 50L czy 72L czy 95L, dodam że z powodu lekkiego uszkodzenia transportu sklep oferujący gary (już z nawierconymi dziurami, filtrem, zaworem, i płynowskazem) ma garki 95L w cenie 72L a mają tylko większe rysy i malutkie wgięcia, co mi nie przeszkadzałoby a cena sporo niższa, tylko cały czas się głowię czy taka pojemność to nie za dużo, bo wiadomo dużo wody, to mocniejsze grzałki, więcej prądu, więcej czasu etc. interesuje mnie Wasze spojrzenie,  czy lepiej pójść w mniejszy system czy lepiej w większy, każda rada mile widziana

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam wszystkich
 
potrzebuje Waszej rady, w tej chwili warzę manualnie na 2 garach i wiadrze, ganek 33L jako kadź zacierno/filtracyjna i garnek 24L do warzenia, który służy też do grzania wody wysłodkowej (przelewanej później do wiadra).  Chcę zainwestować w zbudowanie sobie systemu HERMS, na którego pomysł wpadłem gdy natrafiła się okazja kupienia solidnego gara ze stali nierdzewnej od bankrutującego pubu tutaj w UK. Gar ma 72 litry,  i teraz tutaj potrzebuję pomocy/rady,  otórz w jaki wielkościowo system pójść dalej, czy kupić dwa gary po 50L czy 72L czy 95L, dodam że z powodu lekkiego uszkodzenia transportu sklep oferujący gary (już z nawierconymi dziurami, filtrem, zaworem, i płynowskazem) ma garki 95L w cenie 72L a mają tylko większe rysy i malutkie wgięcia, co mi nie przeszkadzałoby a cena sporo niższa, tylko cały czas się głowię czy taka pojemność to nie za dużo, bo wiadomo dużo wody, to mocniejsze grzałki, więcej prądu, więcej czasu etc. interesuje mnie Wasze spojrzenie,  czy lepiej pójść w mniejszy system czy lepiej w większy, każda rada mile widziana

Zawsze możesz robic mniejsze piwa na większym garze (oczywiście bez przesady), a jak zajdzie potrzeba to możesz tez wykorzystać pełny potencjał takich 92l.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od przybytku głowa nie boli:) A większa pojemność to i większe możliwości w przyszłości, zwłaszcza jeżeli dopadnie ciebie szał warzenia;) A o koszty eksploatacyjne przesadnie nie martwiłbym się, bo różnice są niewielkie, a tak naprawdę wraz z zwiększaniem warki jednostkowy koszt na butelkę spada. Jedynym zmartwieniem może być miejsce na fermentory i butelki:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.