Jump to content

Belgian Blonde Ale


Recommended Posts

Witam

Proszę o weryfikacje przepisu:

Warka 23l

Gęstość 15.4 BLG

ABV 6.5 %

IBU 18

SRM 4.6 

 

Ziarno Pilzneński 5 kg (80.6%) 81 % 4

Cukier Cane (Beet) Sugar 0.7 kg (11.3%) 100 % 0

Ziarno Pszeniczny 0.25 kg (4%) 85 % 4

Ziarno Aromatic Malt 0.25 kg (4%) 78 % 51

Zacierane w temperaturze 65C

Chmielenie:

Hallertau 50 g 60 min 4 %

 

 

oraz co można dać zamiast Aromatic Malt

posiadam:

Słód Special B - Castlemalting

Słód ABBEY - Castlemalting
Słód Biscuit

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Pominąłęś kluczowy składnik belgijskiego piwa, czyli drożdże. 

Godzinę temu, redlum napisał:

Proszę o weryfikacje przepisu:

IMHO dużo cukru, wytrawne zacieranie i jeszcze jak drożdże nisko zejdą może dać piwo zbyt puste i alkoholowe. Bliżej zapewne Golden Strong niż blonda. Ja bym obciął cukru tak do 400 g i bardziej słodko zacierał. Traktuj moje rady z przymrużeniem oka;). Dużo belgii piłem, a mniej warzyłem. (to się zmieni ;))

Godzinę temu, redlum napisał:

oraz co można dać zamiast Aromatic Malt

Każdy z nich.

Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, redlum napisał:

Witam

Proszę o weryfikacje przepisu:

Warka 23l

Gęstość 15.4 BLG

ABV 6.5 %

IBU 18

SRM 4.6 

 

Ziarno Pilzneński 5 kg (80.6%) 81 % 4

Cukier Cane (Beet) Sugar 0.7 kg (11.3%) 100 % 0

Ziarno Pszeniczny 0.25 kg (4%) 85 % 4

Ziarno Aromatic Malt 0.25 kg (4%) 78 % 51

Zacierane w temperaturze 65C

Chmielenie:

Hallertau 50 g 60 min 4 %

 

 

oraz co można dać zamiast Aromatic Malt

posiadam:

Słód Special B - Castlemalting

Słód ABBEY - Castlemalting
Słód Biscuit

 

 

 

 

 

To przepis z  "Brewing Classics Styles"? 

Jesli nie, to i tak wyglada bardzo podobnie, robilem z niego dwa razy na Abbey IV i piwo wyszlo za kazdym razem swietne. 

Pamietaj o tylko o odpowiedniej ilosci drozdzy i zacznij fermentowac od nizszej temperatury i podnos stopniowo. 

15 godzin temu, Gawron napisał:

Pominąłęś kluczowy składnik belgijskiego piwa, czyli drożdże. 

IMHO dużo cukru, wytrawne zacieranie i jeszcze jak drożdże nisko zejdą może dać piwo zbyt puste i alkoholowe. Bliżej zapewne Golden Strong niż blonda. Ja bym obciął cukru tak do 400 g i bardziej słodko zacierał. Traktuj moje rady z przymrużeniem oka;). Dużo belgii piłem, a mniej warzyłem. (to się zmieni ;))

Ilosc cukru jest ok, blond ma byc wytrawny. Jak dobrze przeprowadzi fermentacje to piwo nie bedzie alkoholowe w nieprzyjemny sposob. Bedzie mocne, ale taki powinien byc blond. 

 

Link to post
Share on other sites

Tak - to przepis z tej książki. Zrobiłem z niej Belgian dubbel na fm27 i robie teraz blonde aby parę razy użyć drożdży.
Temperatura na podwórku w sam raz na fermentacje. W kotłowni mam teraz 16C więc w sam raz na start. Temperatura na zewnątrz na dniach ma iść w górę więc w kotłowni też skoczy za parę dni - jednym słowem idealnie się uda :)

Ps cukier dawales na koniec gotowania czy po paru dniach fermentacji?

Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, redlum napisał:

Tak - to przepis z tej książki. Zrobiłem z niej Belgian dubbel na fm27 i robie teraz blonde aby parę razy użyć drożdży.
Temperatura na podwórku w sam raz na fermentacje. W kotłowni mam teraz 16C więc w sam raz na start. Temperatura na zewnątrz na dniach ma iść w górę więc w kotłowni też skoczy za parę dni - jednym słowem idealnie się uda :)

Ps cukier dawales na koniec gotowania czy po paru dniach fermentacji?

Ja polecam przepisy w niej zawarte, jesli chodzi o klasyczne style i czlowiek sie przylozy do fermentacji to bardzo dobre piwa wychodza.

Mozesz zaczac w 16 i jak tylko zobaczysz ze fermentacja zwalnia to przenies do domu, i po kolejnych paru dniach postaw przy grzejniku.

Ja tak robilem 16C-18C-21C-23C, fermentor zwiedzil cale mieszkanie.

Cukier dawalem na koniec gotowania, 16/17blg jak lecisz na gestwie to zaden problem dla drozdzy.    

Link to post
Share on other sites
Dnia 2.03.2018 o 11:21, Lasek napisał:

Ilosc cukru jest ok, blond ma byc wytrawny. Jak dobrze przeprowadzi fermentacje to piwo nie bedzie alkoholowe w nieprzyjemny sposob. Bedzie mocne, ale taki powinien byc blond. 

Dokładnie. Chodzi o to, żeby suma tych trzech składowych nie zrobiła piwa w którym alkohol gra pierwsze skrzypce. 

 

Ja też mam dwa pytania. Próbowaliście robić blonda w wersji Table/Session powiedzmy o ekstrakcie 10-12° Blg, a drugie takie czy FM27 są faktycznie zbliżonym szczepem do Wyeast 3787 THG tak jak twierdzi producent.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.