Matias Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Właśnie zrobiłem moją drugą warkę z surowców. Zacieranie robiłem w 15 L wody, Ale podczas wysładzania dałem więcej wody o 5L. Zatem podczas gotowania i chmielenia zamiast mieć w garnku 23-24 L ja miałem prawie 30 , jakie mogą być tego konsekwencje ? piwo będzie słabsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Trzeba będzie wypić jedno więcej żeby sponiewierało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) 8 minut temu, Matias napisał: piwo będzie słabsze I IBU mniejsze. Edit. I laktoza mniej wyczuwalna. Edytowane 27 Lutego 2018 przez Gawron majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Zależy ile odparowałeś i jaką masz wydajność. Zapewne masz areometr to używaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matias Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Własnie wszystko ostygło i wychodzi 12BLG, miało być 14. myślę że tragedii nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Luzzz........ 12BLG zamiast 14BLG to pewnie nawet nie wyczujesz w smaku. Ale trzeba było po po prostu podgotować z godz. dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matias Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 47 minut temu, Carlito napisał: Luzzz........ 12BLG zamiast 14BLG to pewnie nawet nie wyczujesz w smaku. Ale trzeba było po po prostu podgotować z godz. dłużej. Tak myślę i masz rację, wygotować i to by załatwiło sprawę.Zorientowałem się dopiero gdy zlewałem wszystko do fermentora. Następnym razem po prostu zafunduje rodzinie wyjazd na 2 dni. i nie będę miał zamieszania w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Zawsze też można wspomóc się ekstraktem słodowym jeśli masz gdzieś sklep nieopodal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Na początku przejmowałem się każdym 1°BLG, ojejejej.... wyszło 17l zamiast 20l..... Dzisiaj kompletnie się tym nie przejmuję i piwa wychodzą bardzo dobre, fakt, że to może doświadczenie. Ale następnym razem możesz zastosować metodę którą sam czasem używam, wystarczy policzyć sobie objętość gara na wzór walca policzyć ile L to 1 cm.... wsadzić łyżkę do dna i zmierzyć ilość cm np. metrówką lub zapamiętać na termometrze poziom kiedy jest np 20L (jak używasz szklanego). Będziesz miał przybliżoną ilość litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się