Skocz do zawartości

Milk Stout - Dałem za dużo wody


Matias

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zrobiłem moją drugą warkę z surowców. Zacieranie robiłem w 15 L wody,  Ale podczas wysładzania dałem więcej wody o 5L. Zatem podczas gotowania i chmielenia zamiast mieć w garnku 23-24 L  ja miałem prawie 30 , jakie mogą być tego konsekwencje ? piwo będzie słabsze  ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, Carlito napisał:

Luzzz........ 12BLG zamiast 14BLG to pewnie nawet nie wyczujesz w smaku. Ale trzeba było po po prostu podgotować z godz. dłużej.

Tak myślę i masz rację, wygotować i to by załatwiło sprawę.Zorientowałem się dopiero gdy zlewałem wszystko do fermentora. Następnym razem po prostu  zafunduje rodzinie wyjazd na 2 dni. i nie będę miał zamieszania w domu  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na początku przejmowałem się każdym 1°BLG, ojejejej.... wyszło 17l zamiast 20l..... Dzisiaj kompletnie się tym nie przejmuję i piwa wychodzą bardzo dobre, fakt, że to może doświadczenie. Ale następnym razem możesz zastosować metodę którą sam czasem używam, wystarczy policzyć sobie objętość gara na wzór walca policzyć ile L to 1 cm.... wsadzić łyżkę do dna i zmierzyć ilość cm np. metrówką lub zapamiętać na termometrze poziom kiedy jest np 20L (jak używasz szklanego). Będziesz miał przybliżoną ilość litrów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.