Jump to content
goldi_WRO

Bananowo-jagodowy Milkshake VERMONT IPA

Recommended Posts

Cześć, 

chciałbym spróbować zrobić milkshake bananowo-jagodowy zgodny z opisem Pana Jana Gadomskiego. 

 

Bazą będzie taki przepis: 

Zacieranie 62* - 20min i 72* - 50min

Słód Pilzneński - 3kg

Słód Pszeniczny - 0,6kg

Słód Caramel Pils - 0,6kg

Słód Abbey- 0,2kg

Płatki pszeniczne - 0,2kg

Płatki owsiane - 0,3kg

Laktoza - 0,5 kg

 

Chmiele: 

Gotowanie    Citra    5 g    60 min    
Gotowanie    Citra    25 g    20 min    
Gotowanie    Mosaic    15 g    20 min    
Na zimno    Citra    40 g    3 dni    
Na zimno    Citra    30 g    5 dni    
Na zimno    Mosaic    35 g    4 dni   
Na zimno    Palisade    50 g    3 dni    
Na zimno    Dr Rudi    50 g    3 dni    

Co daje razem:

Chmiel Citra 100g

Chmiel Mosaic 50g

Chmiel Dr Rudi 50g

Chmiel Palisade 50g

 

Niestety ciężko mi znaleźć informacji o ilości bananów które  należy dodać, czasem widzę przepisy z kilogramem na 20l, a czasem mniej. niestety jest to rzadko stosowany składnik. 

Mam zamiar pokroić je na małe kawałeczki, zapiec w piekarniku i dodać na cichą, chciałbym żeby smak i aromat były intensywne, ale żeby niezdominowany chmieli i słodu. 

Odwrotnie jest z jagodami, tu chwiałbym żeby ich smak był słabo wyczuwalny i żeby nie dawały kwaśnego smaku. 

 

Ma ktoś doświadczenie z dodawaniem tych owoców? Wszelkie sugestie ap ropo bazowego przepisu też będą mile widziane :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.