Skocz do zawartości

PILS > MARCOWE > PORTER BAŁTYCKI - a podział i użycie zebranej gęstwy


Rekomendowane odpowiedzi

Szybkie pytanie.

Planuje zrobić Pilsa 12P i zebrać gęstwę.

 

SafLager 34/70 - 2 saszetki

 

Wszystkie Warki na 20l.

 

Myślę nad dwiema opcjami:

1. Zbiorę gęstwę z Pilsa i zrobię na niej Marcowe, potem zbiorę z Marcowego i zaszczepię Portera. 

2. Zbiorę gęstwę z Pilsa i podzielę ja na 2 słoiki, zrobię na podzielonej gęstwie Marcowe oraz Portera.

 

Która opcja ma większy sens?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, rkkr napisał:

Niedawno robiłem serię piw dokładnie wg. schematu z pkt 1.

W drugim przypadku nasuwa mi się pytanie czy z Pilsa wystarczy Ci gęstwy i na Marcowe i na Portera?

No to fajnie. Obstawiałem na pkt 2. :) ale kto pyta nie błądzi:)

Czy podczas takiego schemtatu jest coś na co zwrócić szczególna uwagę?

Jakieś dobre rady, coś ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, tomitomi13 napisał:

No to fajnie. Obstawiałem na pkt 2. :) ale kto pyta nie błądzi:)

Czy podczas takiego schemtatu jest coś na co zwrócić szczególna uwagę?

Jakieś dobre rady, coś ? 

Robilem pierwszy schemat. Gestwy bylo malo, prawie cala poszla do kozlaka (20 litrow 17 blg).

Wiec raczej nie starczy Ci na dwa piwa. 

 

Na co zwracac uwage? Jak zwykle przy gestwie na czystosc. 

Edycja:

To jest lager wiec zawsze lepiej troche za duzo gestwy dac niz za malo. 

Edytowane przez Lasek
dodatkowa uwaga
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze pytanie, czy zamierzasz warzyć jakoś portera zaraz po marcowym, czy po przerwie. Bo jak ma gęstwa leżeć tydzień czy dwa w lodówce, to oczywiście lepsza będzie świeżo zebrana z koźlaka. 

 

No i druga sprawa to wspomniana ilość. Na jakieś dwa ejle o podobnych ekstraktach jak marcowe i porter byś raczej zebrał, ale lagery wymagają sporo więcej gęstwy. A do tego wybaczają o wiele mniej w tej kwestii. 

 

A jeśli zadbasz o te dwa czynniki, to nie ma tutaj w zasadzie różnicy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.