Jump to content
Sign in to follow this  
michal9890

Sterylność chmielu

Recommended Posts

Witam 

Zastanawia mnie jedna rzecz Jak się ma dodawanie chmielu na cichą z opakowania które zostało otwarte przy poprzedniej warce (powiedzmy miesiąc temu) Zawsze na cichą starałem się dodawać tylko chmiel że świeżo otwartej paczki Czy taki chmiel w otwartej paczce może nam coś złapać? Chmiel oczywiście trzymamy w lodówce 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@michal9890 zacznę od tego, że w tytule użyłeś mocnej definicji. Chmiel w opakowaniu, które kupiłeś w żadnym wypadku nie jest sterylny. Posiada właściwości antyseptyczne ale nie jest sterylny. Druga sprawa, jeżeli masz taką możliwość to chmiel trzymaj w zamrażarce, o wiele wolniej spadają AA oraz mrożenie pozytywnie wpływa na zachowanie aromatu. Trzecia sprawa, sklepy piwowarskie prawie zawsze kupują chmiel w opakowaniach zbiorczych i je dzielną na mniejsze gramatury. Do dzisiaj mam nadzieję, że robią to w czystych warunkach z dala od pylących worków ze słodem ;). Ciekawe czy plantatorzy robią tak samo :). A my to sypiemy potem do naszych fermentorów.


Na koniec. Jeżeli otwarte opakowanie szczelnie zamknąłeś, to nie widzę powodu, aby tego chmielu nie użyć na zimno. Owszem lodówka to wylęgarnia bakterii ale zawsze możesz opakowanie z zewnątrz potraktować środkiem dezynfekującym. Piwo nie jest przyjaznym środowiskiem dla mikrobów. Ma niskie pH, alkohol i jak napisałem chmiel o właściwościach antyseptycznych. Takie warunki infekcjom rzucają kłody pod nogi, ale oczywiście nie wykluczają.

Edited by Daniel()
Stylistyka

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, Daniel() napisał:

Druga sprawa, jeżeli masz taką możliwość to chmiel trzymaj w zamrażarce, o wiele wolniej spadają AA oraz mrożenie pozytywnie wpływa na zachowanie aromatu

Możesz podać jakieś źródło tej informacji? Według mojej wiedzy chmiel należy trzymać w temperaturze dodatniej jak najbliżej 0 ℃

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, ciechanek1 napisał:

Możesz podać jakieś źródło tej informacji? Według mojej wiedzy chmiel należy trzymać w temperaturze dodatniej jak najbliżej 0 ℃

Jasne, tak na szybko z moich linków: http://beersmith.com/blog/2008/04/15/brewing-hops-storage-preserving-precious-hops/

 

Moge tez poszukać też w książce 'For The Love of Hops', ale dopiero jak będę w domu i znajde troche czasu.

Edited by Daniel()
Literówki i poprawki po autokreacje telefonu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel trzymamy tylko i wyłącznie w zamrażarce. W lodówce zanik aromatów jest o wiele szybszy. A jak się martwisz o zakażenie go, to dodatkowo zamrażarka nie jest taką wylęgarnią bakterii jak lodówka. W dodatniej jak najbliżej 0°C to się trzyma drożdże a nie chmiel. 

 

Co do reszty już Ci Daniel odpowiedział. Chmiel nie jest sterylny, w dodatku jego antyseptyczne właściwości działają tylko na bakterie gram dodatnie, a nie na gram ujemne i dzikie drożdże. Jest to jednak mało kuszący kąsek dla drobnoustrojów (praktycznie brak pożywienia, a w przypadku granulatu nie ma tam nawet wody) i wrzucanie chmielu bez jakiejkolwiek dezynfekcji jest generalnie bezpieczne i powszechnie praktykowane (także już z otwartych paczek). Infekcja z chmielu nie jest niemożliwa, ale jest na tyle mało prawdopodobna, że nie ma sensu zawracać sobie nią głowy. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi Zastosuje się do wskazówek z tą zamrażarką  Z reguły kupuje niewielkie ilości chmielu i wykorzystam w ciągu okolo 2 miesięcy ale zawsze lepiej zachować więcej aromatu 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.