Jump to content
Terefere1990

Polskie Ale - 100l gar

Recommended Posts

Siemanko!

 

Jestem na etapie wyczekiwania na ostatnie dodatki do mojego nowiutkiego 100l garnka z kranem i wielowarstwowym dnem ( :))) ).

Chcialbym zrobic Polskie Ale, ale jako, ze to jest moj pierwszy raz z takim garnuchem chcialbym poradzic sie juz kogos bardziej doswiadczonego, kto juz mial stycznosc z takimi gabarytami w domowym zaciuszu.

 

Sugerujac sie opisem:

Chcialbym uzyskac:

13°Blg

ok.40 IBU

70-80 litrów

 

W tym celu wykorzystał bym:

20kg słodu Pale Ale Strzegom - akurat tyle mi zostalo, wiec nie bede świrował z pilznenskim

Marynka  - na goryczke - ilosc w zaleznosci od tego jak wylicze to ze wzoru

Lubelski - jak robilem po raz pierwszy Polskie Ale dodawalem go 30-40g na ok. 20l brzeczki - tym razem - jesli uzyskalbym przed gotowaniem te 80l, chcialbym dodac rowno 200g tego chmielu na aromat na 5' przed koncem

 

Cały słod wrzucilbym do wody o temp. 75°C - roznica temperatur dalaby ok 69-70°C (???) <- pytanie nr 1.

Zacieranie jednotemperaturowe - 69°C

 

Po wychłodzeniu wszystko odfiltrowuje i przelewam do 3 fermentorów.

Tutaj dzieje sie roznica, poniewaz do kazdego z fermentorow wrzucam inny rodzaj uwodnionych drozdzy suchych.

Donstar nottingham

Mangrove Jacks M54 Californian Lager

Fermentis S-04

 

Proszę o ocenę i porady, przesłanki.

 

Pozdrawiam!

Edited by Terefere1990

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wsypuję słód o temp pokojowej do 72-73°C, wychodzi ok 68°C. Warki 20 litrowe, słód-woda 1:3.5. Do 75°C bym nie wrzucał(blisko temp mashoutu, pewnie nic się nie stanie ale po co ryzykować...) najwyżej wsypał słód do mniejszej ilości wody i podbijał dolewając wrzątku.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dzieki za odpowiedzi Panowie!

 

Moze zrobie fotorelacje z calego procesu to sie podziele uwagami :)

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.