Jump to content
Sign in to follow this  
JanuszMyszyński

Starter drożdżowy - dylemat

Recommended Posts

Na mrmalty wyliczyłem, że potrzebny mi jest 1,5-litrowy starter. Przy innych piwach robiłem litrowe i używałem do tego 100 g ekstraktu. Teraz też mam tylko 100 g. Czy mój starter będzie w związku z tym odpowiednio wydajny. Dodam, że jak do tej pory nie mierzyłem blg mich litrowych starterów, ale zawsze działały i fermentacja przebiegała poprawnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodaj 20-40 gramów glukozy jak nie masz to cukru. Może być też miód. Tez  możesz uzupełnić brakujące 0.5 litra sokiem jabłkowym. W przypadku cukru pogotuj z 20 minut, aby sie zinwertował, drozdze beda miały łatwiej.

Edited by Daniel()
Pisałem z telefonu, literówki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, Daniel() napisał:

Dodaj 20-40 gramów glukozy jak nie masz to cukru. Może być też miód. Tez  możesz uzupełnić brakujące 0.5 litra sokiem jabłkowym. W przypadku cukru pogotuj z 20 minut, aby sie zinwertował, drozdze beda miały łatwiej.

No właśnie się zastanawiałem nad glukozą. Maiłem obawy co do tego, że to cukier prosty, ale w sumie będzie go tylko niewielki procent. Dzięki  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.