Skocz do zawartości

Starter drożdżowy - dylemat


Rekomendowane odpowiedzi

Na mrmalty wyliczyłem, że potrzebny mi jest 1,5-litrowy starter. Przy innych piwach robiłem litrowe i używałem do tego 100 g ekstraktu. Teraz też mam tylko 100 g. Czy mój starter będzie w związku z tym odpowiednio wydajny. Dodam, że jak do tej pory nie mierzyłem blg mich litrowych starterów, ale zawsze działały i fermentacja przebiegała poprawnie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodaj 20-40 gramów glukozy jak nie masz to cukru. Może być też miód. Tez  możesz uzupełnić brakujące 0.5 litra sokiem jabłkowym. W przypadku cukru pogotuj z 20 minut, aby sie zinwertował, drozdze beda miały łatwiej.

Edytowane przez Daniel()
Pisałem z telefonu, literówki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, Daniel() napisał:

Dodaj 20-40 gramów glukozy jak nie masz to cukru. Może być też miód. Tez  możesz uzupełnić brakujące 0.5 litra sokiem jabłkowym. W przypadku cukru pogotuj z 20 minut, aby sie zinwertował, drozdze beda miały łatwiej.

No właśnie się zastanawiałem nad glukozą. Maiłem obawy co do tego, że to cukier prosty, ale w sumie będzie go tylko niewielki procent. Dzięki  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.