Jump to content
Sign in to follow this  
Dziunonni

Belgian Blond

Recommended Posts

Witam, zamierzam popełnić 60l Blon Ale 15blg  na zasypie:

Pilzneński 10 kg

karmelowy 30  2,5 kg

Cookie 2 kg

Pszenniczny 3 kg

 

 

Zamierzam zacierać 

40 min w 62 st

30 min w 72 st

następnie wygrzew

 

Chmiele jakie posiadam:

Sybilla 7% - 100g

Perle 6,7% - 50g

Willamette 4,7% - 50g

IBU celuję w około 26-27

 

Drożdże FM 25 Klasztorna medytacja - starter 1,5l.

 

Moje pytania dotyczą chmielenia i drożdży; 

Jak polecacie rozplanować chmielenie?

Czy starter po 24h będzie dostatecznie rozmnożony? 

Edited by Dziunonni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miód zamiast cukru dla uzyskania odpowiedniego blg, większej alkoholowości i posmaków karmelowo-miodowych.

600g to ilość orientacyjna może trochę zbyt mała, ale jeśli nastąpi konieczność niewielkiej korekty ekstraktu dodam odpowiednio więcej

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Dziunonni napisał:

Witam, zamierzam popełnić 60l Blon Ale 15blg  na zasypie:

Pilzneński 10 kg

Pale Ale  2,5 kg

Monachijski I 2 kg

Pszenniczny 3 kg

Miód wielokwiatowy 600 g

 

Zamierzam zacierać 

30 min w 62 st

40 min w 72 st

następnie wygrzew

 

Chmiele jakie posiadam:

Sybilla 7% - 100g

Perle 6,7% - 50g

Willamette 4,7% - 50g

IBU celuję w około 26-27

 

Drożdże FM 25 Klasztorna medytacja - starter 1,5l.

 

Moje pytania dotyczą chmielenia i drożdży; 

Jak polecacie rozplanować chmielenie?

Czy starter po 24h będzie dostatecznie rozmnożony? 

Starter masz za maly i to 3 krotnie. A w blondzie drozdze sa najwazniejsze. 

Mrmalty wylicza na takie blg i taka ilosc 2 paczki drozdzy i starter 4,96 l.  

Poza tym wydaje mi sie ze pale i monach w skladzie tez sa raczej nie na miejscu w tym stylu. 

 

Edited by Lasek
bledy jak zwykle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast monachijskiego, użył bym dłodu Biscuit / Abbey w ilości ok 0,6 - 1kg. Podstawowy tylko pilzneńskiego bym użył. Miód zbędny, niepotrzebny koszt, nie wniesie do piwa kompletnie nic - skłaniał bym się bardziej aby zastosować cukier lub syrop kandyzowany, bądź odpuścił w ogóle takie dodatki.

Zacieranie: zdecydowanie zacierałbym bardziej na wytrawnie - 63°C - 40-45 minut, 72°C - 30 minut. 

Chmielenie - jeśli nie masz innych chmieli na goryczkę (proponowałbym kupić jakiejś marynki/Iungi/magnuma) to: 100g Sybilli +20g Perle na 60', 30g Perle na 5'. Wiliamette odpuść. 

Drożdże - stanowczo za mała ilość na tyle litrów...Proponuję zrobić mniejszą, ilżejszą, 20l warkę na przykład Belgian Pale Ale a później gęstwę wykorzystać do warki 60l.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skorygowałem przepis i dodam zamiast monacha i pale ale odpowiednio karmelowego 30 i cookie. Zacieranie też lekko zmodyfikuję.

120 g chmielu na goryczkę to nie za dużo?

Drożdży może rzeczywiście za mało co do stylu, a może jakby zrezygnować rzeczywiście z miodu i zmniejszyć ekstrakt do 13, a ilość startera do 2,5l?

 

Edited by Dziunonni

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Dziunonni napisał:

Skorygowałem przepis i dodam zamiast monacha i pale ale odpowiednio karmelowego 30 i cookie. Zacieranie też lekko zmodyfikuję.

120 g chmielu na goryczkę to nie za dużo?

Drożdży może rzeczywiście za mało co do stylu, a może jakby zrezygnować rzeczywiście z miodu i zmniejszyć ekstrakt do 13, a ilość startera do 2,5l?

 

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

przelicz sam i dodaj stronke do ulubionych. 

A co do miodu/cukru to ja jednak jestem zdania ze solidny dodatek cukru w blondzie jest potrzebny. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obliczyłem na Twoje zakładane IBU oraz na 60 litrów piwa ;) jak byś użył Iungi, to poszło by dużo mniej chmielu. 

@Lasek, też jestem tego zdania, ale dodatek miodu nic nie wniesie, więc równie dobrze można dać cukru białego ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, Dziunonni napisał:

Skorygowałem przepis i dodam zamiast monacha i pale ale odpowiednio karmelowego 30 i cookie. Zacieranie też lekko zmodyfikuję.

120 g chmielu na goryczkę to nie za dużo?

Drożdży może rzeczywiście za mało co do stylu, a może jakby zrezygnować rzeczywiście z miodu i zmniejszyć ekstrakt do 13, a ilość startera do 2,5l?

 

Czemu Ty chcesz uparcie pakowac do tego piwa jakies dziwne slody? 4,5 kg karmeli na 17,5 kg zasypu to nie bedzie blond. 

To bedzie jakis dziwny ulepek nie majacy z blondem duzo wspolnego. Blond ma byc wytrawny dlatego w skladzie masz pilsa, pszeniczny, odrobine karmelowego i sporo cukru. 

Blond to proste w zasypie piwo, niepotrzebnie kombinujesz. Zobacz sobie zwycieskie przepisy z wiki:

https://www.wiki.piwo.org/Belgian_Blond_Ale_(Belgijska_Blondynka),_Zbigniew_Kieć_(zibi)

https://www.wiki.piwo.org/Belgian_Blond_Ale,_Andrzej_Smyk_(anteks)

https://www.wiki.piwo.org/Belgian_Blond_Ale,_Łukasz_Kojro_(Związkowiec)

i moze przeczytaj opis stylu:

https://www.wiki.piwo.org/Belgian_Blond_Ale

 

19 godzin temu, Versaar napisał:

, też jestem tego zdania, ale dodatek miodu nic nie wniesie, więc równie dobrze można dać cukru białego ;)

to fakt, szkoda miodu marnowac.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Lasek napisał:

to fakt, szkoda miodu marnowac. 

Akurat tego surowca mam sporo i nie uważam dodawanie go do piwa za marnowanie, ale dodaje cukru około 1,2 kg. 

 

8 godzin temu, Lasek napisał:

Czemu Ty chcesz uparcie pakowac do tego piwa jakies dziwne slody? 4,5 kg karmeli na 17,5 kg zasypu to nie bedzie blond. 

Dlaczego uparcie? Przepis można zawsze skorygować. Finalnie daje mniej słodów, bo 2,5 kg oraz robię tego trochę mniej i mniejszy ekstrakt, mając na uwadze drożdże 1,5l. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Dziunonni napisał:

Akurat tego surowca mam sporo i nie uważam dodawanie go do piwa za marnowanie, ale dodaje cukru około 1,2 kg. 

Jesli dodajesz drozszy skladnik, ktory nie zrobi zadnej roznicy od tanszego skladnika to jest to marnowanie. 

 

13 godzin temu, Dziunonni napisał:

Dlaczego uparcie? Przepis można zawsze skorygować. Finalnie daje mniej słodów, bo 2,5 kg oraz robię tego trochę mniej i mniejszy ekstrakt, mając na uwadze drożdże 1,5l. 

Dlaczego uparcie? Dlatego ze zamiast zmienic pale i monacha na pilsa to zmieniasz na karmele. Cookie ma 30-70 ebc wiec to tez jest karmel. 

Twoje piwo twoja sprawa. 

 

W prostocie sila i taki blond to najlatwiej: 75% pilsa, 10% pszenicy, 10% cukru, 5% jakiegos belgijskiego karmelowego. 

A i tak najwazniejsze jak w kazdym belgu bedzie odpowiednia ilosc drozdzy i dobre przeprowadzenie fermentacji. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp finalny poszedł

8 kg pilsneńskiego

3 kg pszennicznego

1 kg karmelowego

1 kg cookie

1,5 kg cukru

Chmiele sybilla i Perle podzielone po pół na goryczkę i 15min

Wyszło ok. 50 litrów 15blg

Fermentacja ruszyła z leciutkim opóźnieniem, po ok 30h pracuje równo w dwóch fementorach w temp. 18 st., piana niewielka, zapach z rurek przyjemny drożdżowo-zbożowy z elementami karmelu. Planowane przelanie na cichą w przyszłą sobotę bądź niedzielę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, Dziunonni napisał:

Zasyp finalny poszedł

8 kg pilsneńskiego

3 kg pszennicznego

1 kg karmelowego

1 kg cookie

1,5 kg cukru

Chmiele sybilla i Perle podzielone po pół na goryczkę i 15min

Wyszło ok. 50 litrów 15blg

Fermentacja ruszyła z leciutkim opóźnieniem, po ok 30h pracuje równo w dwóch fementorach w temp. 18 st., piana niewielka, zapach z rurek przyjemny drożdżowo-zbożowy z elementami karmelu. Planowane przelanie na cichą w przyszłą sobotę bądź niedzielę.

A finalnie jak najważniejsza w belgach sprawa, czyli drożdże wygląda? Zrobiłeś 50 litrów 15 blg na samym starterze?

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minut temu, Gawron napisał:

A finalnie jak najważniejsza w belgach sprawa, czyli drożdże wygląda? Zrobiłeś 50 litrów 15 blg na samym starterze?

Owszem, starter 2l radzi sobie bez zarzutu. Bałem się troszkę, ponieważ drożdże były po terminie kilka tygodni oraz koledzy wyżej sugerowali zwiększyć obj. nawet 3 krotnie, ostateczne efekty ocenię przy przelewaniu na cichą. Dam znać co i jak.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Dziunonni napisał:

zwiększyć obj. nawet 3 krotnie,

No zrobiłeś gigantyczny underpithing. To, że drożdże przefermentują brzeczkę nie znaczy, że zrobią dobre piwo. Na paczce sucharów też pewnie by poleciało.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, Gawron napisał:

No zrobiłeś gigantyczny underpithing. To, że drożdże przefermentują brzeczkę nie znaczy, że zrobią dobre piwo. Na paczce sucharów też pewnie by poleciało.

Pożywiom uwidim...Były mocno rozwinięte. Chętnie sprawdzę jak wpłynie to na smak. Uważasz, że piwo nie będzie dobre?

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minut temu, Dziunonni napisał:

Uważasz, że piwo nie będzie dobre?

Pewnie pijalne, ale nie tak dobre jak by mogło być. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo zabutelkowane, finalnie 3 blg. 8g/l cukru na refermentacje, smak mocno słodowy, nuty drożdży belgijskich są wyraźne. Fermentacja cicha przebiegała w 16 stopniach i byłem zaskoczony klarownością piwa. Goryczka wyraźniejsza niż przy przelewaniu na cichą. Zobaczymy co tam w tych butelkach sie narodzi :-P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.