Jump to content
Piotr Rosiak

Nalewanie nagazowanego piwa z kega do butelek

Recommended Posts

Poszukaj counter pressure filler, to jest częściej używane i łatwiej znaleźć opinię.

 

U mnie przy nalewaniu w sposób jak ten w blichmann dostawałem pół butelki piany a następnie piwo prawie bez gazu.

Dopiero jak zacząłem nalewać bez dostępu powietrza to jestem zadowolony z efektów.

Edited by maciek1221

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poszukaj counter pressure filler, to jest częściej używane i łatwiej znaleźć opinię.
 
U mnie przy nalewaniu w sposób jak ten w blichmann dostawałem pół butelki piany a następnie piwo prawie bez gazu.
Dopiero jak zacząłem nalewać bez dostępu powietrza to jestem zadowolony z efektów.
Dzięki a czy counter pressure filler sam budowałeś czy kupiłeś gotowe.Gdzie dostanę taki gumowy korek bo szukam po sklepach i nigdzie nie mogę znaleźć.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam pseudo counter filler. Osobiście użylem korka do balona na wino, jest to wersja mocno rozwojowa ;d.

Edited by maciek1221

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

używaliście tego beerguna'kuna z chin? Właśnie zakupiłem jednak pieni się piwko. Podczas butelkowania ustawiam ciśnienie na 0,4 w kegu. Mimo wszystko się pieni. Jakieś wskazówki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam takiego, ale myślę, że najlepszym sposobem byłoby dołożenie do niego korka gumowego jak kolega wyżej pisał. Wtedy w butelce wytwarza Ci się ciśnienie które zapobiega pienieniu piwa. W trakcie nalewanie lekko zgniatasz korek, żeby powoli upuszczać gaz.

Tu możesz kupić korki. O ile pamiętam, do szklanych lepiej pasuje rozmiar 3 a do plastików 4.

https://www.aliexpress.com/item/2-Pcs-Silicone-Rubber-Plug-Stopper-With-Hole-Airlock-Valve-Bubbler-Wine-Brew-Beer-Wine-Making/32817717771.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d4VzxGK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu kolega z Browar Gdynia demonstruje nalewak ciśnieniowy https://www.youtube.com/watch?v=0HUeNk3khKQ

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 8.11.2018 o 13:05, śmiechal napisał:

Witam,

 

używaliście tego beerguna'kuna z chin? Właśnie zakupiłem jednak pieni się piwko. Podczas butelkowania ustawiam ciśnienie na 0,4 w kegu. Mimo wszystko się pieni. Jakieś wskazówki?

 

Ja używam i jest ok.

 

1 nie przegazowane piwo

2 schłodzone piwo

3 schłodzony beergun i jego rurka

4 grubość rurki, grubsza to mniejsza piana

5 wypuść cały gaz z kega i dopiero ustaw ciśnienie, mi wystarcza 0.2

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od ostatniego wpisu w tym temacie przerobiłem sporo sposobów, nie kupowałem  drogich urządzeń  i mam parę spostrzeżeń.

Temperatura piwa normalnie to około 5stopni u mnie w kegach. Ciężko jest nagazować do takiego stopnia jak przy refermentacji bo piwo się po prostu mocno pieni i nie udało mi się tego naprawić. Gazuję do umiarkowanego wysycenia, obniżam dzień wcześniej temperaturę do 0stopni i normalnie z kranu leję do butelek wolnym strumieniem. Prawie się nie pieni a po otwarciu butelki w temperaturze 7-10stopni czyli normalna lodówka piwo jest dobrze nagazowane.

Obecnie to mi się sprawdza najlepiej.

Pozdrawiam i polecam pokombinować ze znacznym obniżeniem temperatury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy przypadkiem do beerguna nie potrzebny jest podwójny reduktor ? Jedno wyjście na na keg, a druge na pistolet ? Wtedy podczas uruchomienia napełniania nie ma spadku ciśnienia na kegu, a to właśnie różnice ciśnień podczas tankowania wywołują pianę. Reduktor taki kosztuje ok 400zł, a pojedynczy 100zł... to chyba tutaj tkwi problem piany. No chyba, że używacie podwójnego to faktycznie coś może z temperaturą, albo źle dobranym ciśnieniem. To 0,5 jak podają instrukcje i filmiki to zdecydowanie za mało... sprawdźcie na 2 bary.

 

Pozdrawiam,

Edited by Cyslavv

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś czas temu kupiłem chiński beergun. Niedawno nabyłem keg, butlę CO2 i odpowiednie wężyki. Niestety piwo pieni się jak cholera. Temperatura piwa wynosiła ok. 6-7 st. Z kega wypuściłem ciśnienie całkowicie i zaczynałem od najniższego ciśnienia, przy którym następuje przepływ. Niestety nie mam teraz możliwości schłodzić piwa do 0 st. C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...