Jump to content
quattro

Drożdże do Kolscha

Recommended Posts

Na dniach będę warzył Kolscha. Przeglądająć inne tematy, ludzie polecają użyć drożdży Wyeast. W sklepie którym się zaopatruje mają dwa rodzaje.

1. Wyeast 2575

2. Wyeast 2565

Które z nich będą lepsze? Dodam, że zasyp będzie się składać ze słodu pilzneńskiego, pszenicznego i wiedeńskiego.

 

Wg opisu, jedno opakowanie drożdży starcza na Ok 20l piwa. Czy robiąc starter, dadzą radę przefermentowac 30l?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem dwa razy 2565. Piwo wychodziło bardzo dobre. Pierwsze piwo ktore smakowało absolutnie wszystkim czestowanym. Zapewne w wyniku również tego, że najbardziej zbliżone do lagerowego smaku (fermentowalem w 14 stopniach). Litrowy starter bez problemu uruchomil 27litrowa warke po 12h.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna paczka może wystarczyć i na 100l, jeśli będzie miało 1 BLG. Tak samo może nie wystarczyć na 20l. Ale myślę że skoro masz 30l brzeczki o X BLG to potrzebujesz Y saszetek albo Z gestwy.

*Post składał się z ironii mającej na celu naświetlanie problemu niedostatecznych danych do odpowiedzi na pytanie*

A tak już bez ironii, daj więcej info, albo pogmeraj za kalkulatorami pitching rate w necie i oby Ci Koelsh smacznym był. C:

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Adam Pawlicki napisał:

Jedna paczka może wystarczyć i na 100l, jeśli będzie miało 1 BLG. Tak samo może nie wystarczyć na 20l. Ale myślę że skoro masz 30l brzeczki o X BLG to potrzebujesz Y saszetek albo Z gestwy.

*Post składał się z ironii mającej na celu naświetlanie problemu niedostatecznych danych do odpowiedzi na pytanie*

A tak już bez ironii, daj więcej info, albo pogmeraj za kalkulatorami pitching rate w necie i oby Ci Koelsh smacznym był. C:

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
 

Akurat widełki Kolscha wg. opisu stylu są na tyle konkretne (1.044-1.050),że więcej szczegółów tutaj nie jest potrzebne-podobnie jak to ironizowanie. 

 

Kolega nie pytał "ogólnie" o piwo, tylko o konkretny styl. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Adam Pawlicki napisał:

Jedna paczka może wystarczyć i na 100l, jeśli będzie miało 1 BLG. Tak samo może nie wystarczyć na 20l. Ale myślę że skoro masz 30l brzeczki o X BLG to potrzebujesz Y saszetek albo Z gestwy.

*Post składał się z ironii mającej na celu naświetlanie problemu niedostatecznych danych do odpowiedzi na pytanie*

A tak już bez ironii, daj więcej info, albo pogmeraj za kalkulatorami pitching rate w necie i oby Ci Koelsh smacznym był. C:

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
 

Będę celował w 11-12 BLG, jak to w typowym Kolschu

Edited by quattro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Akurat widełki Kolscha wg. opisu stylu są na tyle konkretne (1.044-1.050),że więcej szczegółów tutaj nie jest potrzebne-podobnie jak to ironizowanie. 

 

Kolega nie pytał "ogólnie" o piwo, tylko o konkretny styl. 

Przepraszam, mój błąd. Trochę z automatu popłynąłem.

 

A ironia nie miała być ofensywna, raczej zartobliwa. Taka specyfika moja.

 

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, quattro napisał:

Na dniach będę warzył Kolscha. Przeglądająć inne tematy, ludzie polecają użyć drożdży Wyeast. W sklepie którym się zaopatruje mają dwa rodzaje.

1. Wyeast 2575

2. Wyeast 2565

Które z nich będą lepsze? Dodam, że zasyp będzie się składać ze słodu pilzneńskiego, pszenicznego i wiedeńskiego.

 

Wg opisu, jedno opakowanie drożdży starcza na Ok 20l piwa. Czy robiąc starter, dadzą radę przefermentowac 30l?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

w sumie to te same drożdże, ale z różnych regionów niemiec. myślę, że różnicy nie zauważysz . lepiej odpowiedzialnie podejść do temperatury fermentacji i obowiązkowego zimnego leżakowania

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minut temu, shamsh77 napisał:

w sumie to te same drożdże, ale z różnych regionów niemiec. myślę, że różnicy nie zauważysz . lepiej odpowiedzialnie podejść do temperatury fermentacji i obowiązkowego zimnego leżakowania

Z opisu producenta w zasadzie też wynika że te 2 szczepy są do siebie bardzo zbliżone.

Dlatego zdecydowanie najlepiej brać te które są świeższe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, PawelW napisał:

Używałem dwa razy 2565. Piwo wychodziło bardzo dobre. Pierwsze piwo ktore smakowało absolutnie wszystkim czestowanym. Zapewne w wyniku również tego, że najbardziej zbliżone do lagerowego smaku (fermentowalem w 14 stopniach).

Mógłbyś podać recepturę? Nie ukrywam, że piwko robię nie tylko dla siebie, a inni nie koniecznie lubią "wynalazki".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiele razy robiłem kölscha, ostatnio na zymoferm  Z032  i jestem bardzo z nich zadowolony. W Twojej recepturze usunąłbym na pewno słód wiedeński. to się kłóci z tym stylem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, quattro napisał:

Mógłbyś podać recepturę? Nie ukrywam, że piwko robię nie tylko dla siebie, a inni nie koniecznie lubią "wynalazki".

 

Bardziej polecam warkę nr 20. Poprzednia ciut za słodka wyszła ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

kilka warunków dla tego piwa

Kolsch ma stopień fermentacji od 79 do 85%  co nadaje piwu orzeźwiający charakter 

Kolsch ma ph od 4,2 do 4,7. Kwasowość w smaku musi być bardzo słaba

W wielu związkach browary Kölsch i browary Pilsner starają się stworzyć jedne i te same cechy w swoim piwie 

Dla zacieru należy używać "miękkiej" wody

dla domu fermentacja   7 dni przy 14-18C, po tym przelew na dojrzewanie leżakowanie przy 0-5C od 14 do 40 dni, czym niżej temperatura, tym mniej termin.

butelkowanie przy 18-20 , po tym lepiej dalej przechowywać w piwnicy

przepraszam za błędy :)

 

Edited by shamsh77

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minuty temu, shamsh77 napisał:

dla domu fermentacja   7 dni przy 14-18

W domu fermentacja aż przez kilka kolejnych dni nie spada BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites
to były 14-18 stopni , to nie BLG ,  przepraszam
Chodzi o to, że zakładasz jakiś konkretny czas w ile drożdże zakończą fermentację, a to często się źle kończy.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozostały ekstrakt  drożdży zjedzą na dojrzewanie.. to jak w schemacie lagerowym.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, shamsh77 napisał:

pozostały ekstrakt  drożdży zjedzą na dojrzewanie.. to jak w schemacie lagerowym.....

niby jak mają zjeść skoro ich już nie będzie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

te, które pozostaną zjedzą...))  ale schematy fermentacji to inny temat, mogę powiedzieć ale nie wiem, gde 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie co do startera. Właśnie postawiłem go na mieszadle. Po 24h dać go do lodówki, żeby drożdże opadły, zlać płyn i dopiero zadać do brzeczki, czy prosto z mieszadła wlać wszystko ? Starter zrobiłem 1,5l, a brzeczki będzie koło 28l (zwykły fermentor nie będzie za mały?)

Edited by quattro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, quattro napisał:

Po 24h dać go do lodówki, żeby drożdże opadły,

Przeczytaj ten post może rozwieje Twoje wątpliwości.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo nastawiłem wczoraj. Drożdże Wyeast 2565 dadzą radę w 12°C? Wg specyfikacji mają zakres 13-21°C.

Podczas fermentacji temperatura brzeczki podnosi się o ok. 2°C, więc wydaje mi się, że nie powinno być problemu, jednak wole zapytać bardziej doświadczonych piwowarów.

Edited by quattro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli rozpędziłeś je tak jak pisałeś w 1.5l starterze to dadza rade bez problemu. Powiem więcej: w granicznych temperaturach (niskich) powinny dać czysty, istnie lagerowy profil :) ja fermentowalem nimi w 14°C.

 

Podaj jaką recepturę zastosowales jesli możesz. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, PawelW napisał:

Podaj jaką recepturę zastosowales jesli możesz. 

 

6 kg pilzneńskiego

0,67 pszenicznego

0,3 wiedeńskiego

 

Miałem zamiar zacierać z Twojej receptury, dając długą przerwę w 66 stopniach, ale chciałem przetestować nowy sterownik :) 

 

Zacieranie:

1. 24l wody o temp. 45°C + śruta

2. Podgrzanie do 52°C i przerwa 10'

3. Podgrzanie do 64°C i przerwa 45'

4. Podgrzanie do 72°C i przerwa 15'

5. Podgrzanie do 78°C i przerwa 1’ i filtracja.

 

Gotowanie 70 min: 

40 g Tettnanger 60’

35 g Tettnanger + ok. 8g mchu irlandzkiego 15’

25 g Tettnanger na wyłączenie grzania

 

Do fermentora trafiło 33l brzeczki 11 BLG + starter 

 

*Brzeczkę schłodziłem do 14 stopni

°Chmieląc celowałem w 18-22 IBU

*Receptura w dużej mierze oparta na recepturze Jana Szały

 

 

 

 

Edited by quattro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.