Skocz do zawartości

Stout owsiany ze słodów - parę pytań początkującego


nehoshi

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
Dziękuję za odpowiedzi!

 

Ale w takim razie jak dodaje się środek do refermentacji do fermentora? Z cichej zlewa się do trzeciego fermentora (znad osadów) i tam miesza a następnie przelewa do butelek? Bo to chyba ostatnia moja wątpliwość w temacie fermentacji.

jak myśle zrobić to tak:

 

burzliwa przeprowadzę w beczce z kranikiem do cichej natomiast przeleje do wiadra bez kranika po tygodniu przelewam znów do tej z kranikiem mieszam z glukoza zagotowana z wodą i takim sposobem wystarczą dwa fermentatory ( mam do dyspozycji takie dwa 30 l jedno bez a drugie z kranikiem)

 

oczywiście znad osadów . tak mi dziś wytłumaczyli tu na forum :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

burzliwa przeprowadzę w beczce z kranikiem do cichej natomiast przeleje do wiadra bez kranika po tygodniu przelewam znów do tej z kranikiem mieszam z glukoza zagotowana z wodą i takim sposobem wystarczą dwa fermentatory ( mam do dyspozycji takie dwa 30 l jedno bez a drugie z kranikiem)

Nie inaczej. Sam też tak robiłem ale to stare dzieje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anteks, a ja myślałem, że podnosi sie temperaturę, by zabić enzymy ?

Nie żebym się wymądrzał ale enzymów nie można zabić bo nie są istotami żywymi :D Dezaktywacja lub

denaturacja termiczna enzymów

to co innego.

Edytowane przez danko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.