Jump to content
jagonek

Szybkie pytania - fermentacja

Recommended Posts

Witajcie. Mam kilka pytań, może trywialnych.

 

W przypadku fermentacji burzliwej (lager pracuje już 2tyg) gdy pcha w rurkę, bulki jeszcze lecą ale blg nie spada. - jest gotowe do zlewania na cichą?

 

"Czas fermentacji" Jest czasem liczonym od momentu zadania drożdży czy od momentu rozpoczęcia na oko fermentacji? Jak wiadomo lagery w niskich temperaturach startują nawet po 48h.

 

Pozdrowienia:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym jeszcze czekał. Ale co ja tam wiem..... nie zlewam na cichą od jakiegoś czasu.

I jestem zadowolony.

Musiałem kiedyś wyjechać i lager stał w lodówce 65 dni, piwko super.

Ale co ja tam wiem....

 

Post z serii "nie wiem, to się wypowiem" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiadomo także że piwa dolnej fermentacji fermentują dłużej niż górnej fermentacji. Moje piwka górnej fermentacji pracują minimum 2-4 tygodni. Ponieważ dolnej fermentacji piw jeszcze nie robiłem ale na pewno trzymałbym w fermentorze najmniej miesiąc lub dłużej z naciskiem na dłużej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minut temu, advisorylyrics napisał:

Przypomniałeś mi, że moje piwko górnej fermentacji ma już 7dni. W końcu zmierze BLG. Ale tak się boję otworzyć wiadro, tyle zarazków :D

Daj mu spokój jeszcze co najmniej tydzień, potem możesz próbować mierzyć blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Jancewicz napisał:

Daj mu spokój jeszcze co najmniej tydzień, potem możesz próbować mierzyć blg.

Nie wytrzymałem. Zeszło do 2 BLG "American Wheat" Aromat ameryki taki piękny : )). A wam do ilu schodzi piwko z ekstraktów, pszeniczne ?

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites
49 minut temu, advisorylyrics napisał:

us 05 przy temperaturze 15-18c. Aktualnie 20c. Jutro chyba cicha, bo nie widzę sensu czekać przy takim blg

Mogą jeszcze dojeść, ale 2 blg domyślam się z jakichś 12 blg brzmi sensownie. Jak nie zbierasz gęstwy nie przelewaj na cichą. Przeprowadź ją w jednym fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Gawron napisał:

Mogą jeszcze dojeść, ale 2 blg domyślam się z jakichś 12 blg brzmi sensownie. Jak nie zbierasz gęstwy nie przelewaj na cichą. Przeprowadź ją w jednym fermentorze.

...z 12blg po dodaniu 160g cukru do ekstraktów. Mam 20g citry do dorzucenia na zimną + piwo jest bardzo mętne + myśl w podświadomości o tym, że pierwsze piwko które wyprodukowałem, ma smak jedynie drożdży stąd raczej przeleje

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, advisorylyrics napisał:

myśl w podświadomości o tym, że pierwsze piwko które wyprodukowałem, ma smak jedynie drożdży stąd raczej przeleje

Większość piw zrobiłem na us-05, chyba nigdy na cichą nie przelewałem i żadne z moich piw ne miało drożdżowego posmaku, a ja ze względu na pracę przedłużam mocno fermentację. Nawet piwo 12 blg trzymam w wiadrze minimum 4, a nawet 5 tygodni na drożdżach, bez przelewania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Gawron napisał:

Większość piw zrobiłem na us-05, chyba nigdy na cichą nie przelewałem i żadne z moich piw ne miało drożdżowego posmaku, a ja ze względu na pracę przedłużam mocno fermentację. Nawet piwo 12 blg trzymam w wiadrze minimum 4, a nawet 5 tygodni na drożdżach, bez przelewania.

I chmielisz na zimno w tym samym wiadrze?

Nauczyłem się robiąc wino, że po każdej, pierwszej dekantacji, osadza się mnóstwo drożdży już następnego dnia. Zapewne te, które uporczywie trzymały się ścianek. Poczekam jeszcze z 3 dni

Ps. gęstwa robi taką samą robotę jak paczuszka suszonych robaczków?

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 minut temu, advisorylyrics napisał:

I chmielisz na zimno w tym samym wiadrze?

Tak.

59 minut temu, advisorylyrics napisał:

Nauczyłem się robiąc wino, że po każdej, pierwszej dekantacji, osadza się mnóstwo drożdży już następnego dnia. Zapewne te, które uporczywie trzymały się ścianek.

Nie mam problemu z klarownością, czy drożdżowością. 

Godzinę temu, advisorylyrics napisał:

Ps. gęstwa robi taką samą robotę jak paczuszka suszonych robaczków?

Jak świeża to lepszą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cena sucharow jest tak niska, ze zabawa z gestwa (m.in. koniecznosc przelewania na cicha, odkazanie sprzetu itp.) moze byc niekoniecznie tego warta. No chyba ze w planach masz cos mocniejszego to inna sprawa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, advisorylyrics napisał:

Ok. Dzięki za wszelkie info. Postudiuje dziś tematy gęstwy. Zawsze to jakaś oszczędność

Oszczędność to jedno, ale ważniejszym aspektem jest jakość i ilość drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 11.02.2018 o 17:50, Gawron napisał:

Mogą jeszcze dojeść, ale 2 blg domyślam się z jakichś 12 blg brzmi sensownie. Jak nie zbierasz gęstwy nie przelewaj na cichą. Przeprowadź ją w jednym fermentorze.

Jeśli zostanę przy opcji pozostawienia piwa w tym samym wiadrze to chciałbym na koniec zafundować mu cold crashing. Czy wpłynie to na chmielenie na zimno? Chmielić miałem 2-3 dni przed rozlewem a cold crashing by pasowało zrobić również na sam koniec.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, advisorylyrics napisał:

Jeśli zostanę przy opcji pozostawienia piwa w tym samym wiadrze to chciałbym na koniec zafundować mu cold crashing. Czy wpłynie to na chmielenie na zimno? Chmielić miałem 2-3 dni przed rozlewem a cold crashing by pasowało zrobić również na sam koniec.

Możesz chmielić w trakcie CC. Ja robię tak, że chmielę 5 dni, w tym dwa, trzy ostatnie to cold crash.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witajcie. Mam kilka pytań, może trywialnych.
 
W przypadku fermentacji burzliwej (lager pracuje już 2tyg) gdy pcha w rurkę, bulki jeszcze lecą ale blg nie spada. - jest gotowe do zlewania na cichą?
 
"Czas fermentacji" Jest czasem liczonym od momentu zadania drożdży czy od momentu rozpoczęcia na oko fermentacji? Jak wiadomo lagery w niskich temperaturach startują nawet po 48h.
 
Pozdrowienia:)
Browar top nie apteka i tu godziny wiele nie znaczą. Na cichą zlewasz jak blg już nie spada.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, Zukowiec napisał:

Na cichą zlewasz jak blg już nie spada.

Albo nie zlewasz wcale. Ja tak robię, w tej chwili czwarta warka na tych samych drożdżach.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...