Skocz do zawartości

Dodanie drozdzy do refermentacji


massmess

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy,

 

pierwszy raz przydarzył mi się problem z nagazowaniem a w sumie z jego brakiem. Piwo od 2 miesięcy w butelkach i zero śladu gazu. Refermentowałem je w temp. ok 14 st i w tym chyba problem.

W każdym razie, próbowałem to  jakoś ratować, wstawiając do ciepłego, dodając do jednej z butelek cukier i gazu jak nie było tak nie ma, za  to piwo, do którego dodałem cukier jest wyraźnie słodsze, dlatego chce dodać do każdej z butelek odrobinę drożdży. 

Wyczytałem gdzieś że w takich przypadkach powinno się dodać ok 10% drożdży dodanych do fermentacji... I tu pojawia się moje pytanie...

Czy mam to rozumieć, że z saszetki biorę 10% i uwadniam czy uwadniam całą saszetkę tak jak do normalnej fermentacji i z tego dopiero pobieram 10% i rozlewam to pomiędzy butelkami?

 

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, massmess napisał:

S-04.

W sumie za tydzień będę robił kolejną warkę więc mogę się wstrzymać z jakimiś działaniami, tylko pytanie ile wtedy dodawać tej gęstwy? Jak to przeliczyć na butelkę?

Uważam, że po 1-2 ml. na butelkę spokojnie wystarczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.