Jump to content
Sign in to follow this  
Konik

cicha fermentacja

Recommended Posts

mam pytanko bo nie wiem czy warto przeprowadzać cichą fermentacje w moim american wit, ostatnio przeglądałem pare receptur żeby zobaczyć średnią ilość dni fermentacji burzliwej i cichej i żadnym z nich nie widziałem cichej srenio po 14-16 dniach ludzie już je butelkowali, i się zmieszałem czy nie zepsuje go jak dam je na cichą 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sądząc po ilości warek - dopiero zaczynasz (tak jak ja półtora roku temu). Zamiast podawać Ci kawę na ławę, spróbuję Cię naprowadzić żebyś sam odpowiedział sobie na pytanie.

 

1. Czy wiesz po co jest cicha fermentacja i czy jest ona konieczna tak naprawdę?

2. Czy styl piwa które zrobiłeś wymaga skutków jakie można osiągnąć przez cichą fermentację?

3. Czy będziesz zbierał gęstwę do ponownego użycia?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytuj

1. Czy wiesz po co jest cicha fermentacja i czy jest ona konieczna tak naprawdę?

2. Czy styl piwa które zrobiłeś wymaga skutków jakie można osiągnąć przez cichą fermentację?

3. Czy będziesz zbierał gęstwę do ponownego użycia?

1.żeby nie było granatów i żeby piwo było bardziej klarowne

2.pszeniczne nie musi być klarowne 

3.będę zbierał gęstwę 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Konik napisał:

1.żeby nie było granatów i żeby piwo było bardziej klarowne

2.pszeniczne nie musi być klarowne 

3.będę zbierał gęstwę 

Podsumowując - nie ma sensu zlewać na cichą. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam bym zlewał. Drożdże potrafią osiąść na ściankach wiadra fermentacyjnego i nie chcą opaść na dno (najgorzej w szkle). Po zlaniu na cichą, już po jednym dniu można czasami nawet zauważyć, że znów masz dnie sporo osadu. A to za sprawą tego, że uporczywe grzybki pod wpływem ruchów odkleją się od mniej gładkich krawędzi. To wszystko to kwestia indywidualna, możesz zlewać ale nie musisz. Wybór należy do Ciebie

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, Konik napisał:

1.żeby nie było granatów i żeby piwo było bardziej klarowne

Z ciekawosci, gdzie wyczytales/uslyszales informacje o zwiazku cichej z granatami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak będziesz zbierał gęstwę, a chcesz nachmielić na zimno, to przelej na cichą. Tylko poczekaj aż fermentacja się skończy, a nie licz, że dofermentuje na cichej. 

Bez przesady, cicha to nie czarna magia i żadne zło wcielone. Dezynfekujesz drugi fermentor, wężyk i przelewasz, ot  cała historia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.