Jump to content
Sign in to follow this  
Hoperator

27. Historical Beer/Piwo Historyczne: Pre-Prohibition Porter

Recommended Posts

Ogólne wrażenie:

Amerykańska adaptacja English Portera z wykorzystaniem amerykańskich składników oraz dodatków.

 

Aromat:

Zbożowy aromat słodu bazowego z lekko wyczuwalnymi ciemnymi słodami (nieznaczne nuty palone lub czekoladowe). Niski aromat chmielowy. Akceptowalny jest niski do umiarkowane niskiego poziom DMS. Mogą być wyczuwalne nieznaczne aromaty karmelowe lub biszkoptowe. Estry od braku do bardzo niskich. Lekki aromat dodatków (lukrecja, melasa) jest akceptowalny. Diacetyl niski do braku. Akceptowalny czysty profil lagerowy.

 

Wygląd:

Barwa średnio do ciemnej brązowa, choć niektóre przykłady może być niemal czarne z rubinowymi lub mahoniowymi refleksami. Względnie klarowne. Piana jasno do średnio beżowej, która będzie utrzymywać się na szkle.

 

Smak:

Zbożowy smak słodu bazowego z nieznacznymi nutami czekolady lub palonymi pochodzącymi z ciemnych słodów oraz nutami karmelu, biszkopta, lukrecji lub prażonymi. Smak kukurydzy/DMS akceptowalny na poziomie od niskiego do średniego. Pochodząca z amerykańskich chmieli goryczka niska do umiarkowanej, a smak amerykańskich chmieli - od niskiego do braku. Generalnie równomierny balans między słodem i chmielami, z umiarkowanie wytrawnym finiszem.

 

Odczucie w ustach:

Średnio lekkie do średnio treściwego, umiarkowane nasycenie, niska do umiarkowanej kremowość. Może dawać uczucie lekkie ściągania pochodzące z użytych ciemnych słodów.

 

Komentarze:

Czasem znany jako Pennsylvania Porter lub East Coast Porter.

 

Historia:

Komercyjnie warzone w Filadelfii podczas okresu rewolucji (czyli wojny o niepodległość Stanów Zjednoczonych, 1775-1783) piwo osiągnęło szerokie uznanie w nowo utworzonych Stanach Środkowoatlantyckich (New York, New Jersey, Pennsylvania, Maryland, Delaware, District of Columbia, Virginia i West Virginia) i było chwalone przez prezydenta George'a Washingtona.

 

Charakterystyczne składniki:

Dwu- i sześciorzędowy jęczmień (lub kombinacja obu) z niskim udziałem w zasypie ciemnych słodów, takich jak black, słód czekoladowy i brown (prażony jęczmień nie jest zazwyczaj używany). Akceptowalne są dodatki, takie jak kukurydza, lukrecja, melasa i porterine*. Bardziej historyczne wersje mogą posiadać dodatki w udziale do 20% zasypu. Drożdże górno- lub dolnofermentacyjne. Nacisk na historyczne lub tradycyjne amerykańskie chmiele goryczkowe (Cluster, Willamette, Cascade), choć chmiele użyte na smak i aromat mogą się różnić.

 

Porównanie stylu:

Gładszy i mniej chmielowo goryczkowy niż współczesny American Porter, mniej karmelowy niż English Porter, z bardziej lagerowym lub pochodzącym z użytych dodatków charakterem.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,4 – 14,7 Blg

Gęstość końcowa: 2,6 – 4,1 Blg

Zawartość alkoholu: 4,5 – 6% obj.

Barwa: 35,5 – 59 EBC

Goryczka: 20 – 30 IBUs

 

Komercyjne przykłady:

Stegmaier Porter, Yuengling Porter

 

*) Porterine to rodzaj "ekstraktu porterowego", barwiącego, ciemnobrązowego ekstraktu uzyskiwanego z syropu kukurydzianego.

 

 

 

Overall Impression:

An American adaptation of English Porter using American ingredients, including adjuncts.

 

Aroma:

Base grainy malt aroma with low levels of dark malt (slight burnt or chocolate notes). Low hop aroma. Low to moderate low levels of DMS acceptable. May show low levels of caramel and biscuit aroma. No to very low esters. Light adjunct (licorice, molasses) aroma acceptable. Diacetyl low to none. Clean lager profile acceptable.

 

Appearance:

Medium to dark brown, though some examples can be nearly black in color, with ruby or mahogany highlights. Relatively clear. Light to medium tan head which will persist in the glass.

 

Flavor:

Grainy base malt flavor, with low levels of chocolate or burnt black malt notes, along with low levels of caramel, biscuit, licorice, and toast notes. Corn/DMS flavor acceptable at low to moderate levels. American hop bitterness low to moderate and American hop flavor low to none. Balance is typically even between malt and hops, with a moderate dry finish.

 

Mouthfeel:

Medium light to medium body, moderate carbonation, low to moderate creaminess. May have a slight astringency from the dark malts.

 

Comments:

Also sometimes known as Pennsylvania Porter or East Coast Porter.

 

History:

Commercially brewed in Philadelphia during the revolutionary period, the beer gained wide acceptance in the newly formed mid-Atlantic states, and was endorsed by President George Washington.

 

Characteristic Ingredients:

Two and six row malt (or a combination of both) are used, along with low percentages of dark malts including black, chocolate, and brown malt (roasted barley is not typically used). Adjuncts are acceptable, including corn, brewers licorice, molasses, and porterine. More historical versions will have up to twenty percent adjuncts. Lager or ale yeast. Emphasis on historical or traditional American bittering hops (Cluster, Willamette, Cascade), though finishing and flavor hops may vary.

 

Style Comparison:

Smoother and less hoppy-bitter than a (modern) American Porter, less caramelly than an English Porter with more of an adjunct/lager character.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...