Skocz do zawartości

[Piwny turysta]Browar Kościerzyna z Kościerzyny


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Minęło już trochę czasu, gdy świętowaliśmy koniec 2017 roku, a piwny świat nadal nie dostrzegł browaru, którym mym zdaniem, zapoczątkował nową jakość wśród browarów przemysłowych (nie mylić proszę tutaj browarów rzemieślniczych, lub co gorsza, restauracyjnych). Rzecz, jak dla mnie, niebywała, wszak nie często się słyszy, a żeby duży browar, już na samym początku działalności, wprowadził na rynek tak interesujący asortyment a na dodatek wyglądał jak „pudełko czekoladek”.

DSC08836
O jakim browar mowa? Oczywiście, mam na myśli, Browar Kościerzyna, który nie jako tchną w nasz rodzimy rynek odrobinę świeżości!

Mój nieukrywany zachwyt nad tym browarem, nie wziął się znikąd i ma niejako wymiar wielo złożeniowy. W tej egzaltacji nie chodzi wyłącznie o kwestię przybycia nam na rynku kolejnego browaru, ale przede wszystkim o to, że browar ten ma zadatki, aby stać się wiodącym w północnej Polsce browarem. To właśnie w nim dopatruję szansy na to, aby na nowo wytoczył gusta wśród autochtonicznej ludności zamieszkującej całą kaszubszczyznę , która w głównej mierze piwowarstwo kojarzy z piwem pochodzącym, z bądź co bądź dość odległego, Elbląga. A to nie wszystko! Mimo, że ziemia kaszubska mogła już wcześniej poszczycić się trzema browarami (Bielkówko, Bytów i Puck), żaden z tych browarów nie zadbał o wyraźne zaakcentowanie swojego pochodzenia w regionie. Po dziś dzień ubolewam nad tym, że mieszkańcy Bytowa i Pucka nie znają swojego browaru. Co w innych częściach Europy jest nie do pomyślenia, tutaj jest rzeczą naturalną, że browar nie sprzedaje w głównej mierze swojego piwa wokół przysłowiowego komina. Mało tego, nawet nie posiada swojego firmowego lokalu w okolicy.

Kolejnym bezsprzecznym atrybutem tego przedsiębiorstwa, jest to, że udowodnił niedowiarkom, że zakład przemysłowy, może stać się piękną wizytówką miasta. Każdy, kto choć raz przejeżdżał w ostatnim okresie czasu przez Kościerzynę, z pewnością zauważył zachwycającą bryłę browaru, która góruje nad miastem od północnej strony miasta. I nie mam tutaj na myśli jedynie skali, ale również fantastyczną bryłę tej budowli. Znakomite połączenie nowoczesności z najlepszymi przykładami przemysłowej architektury z końca XIX wieku. Jak dla mnie, istny majstersztyk!

A to nadal nie wszystko, co może zaprezentować nam tytułowy browar. Przekraczając próg zakładu, ukazuje się nam ultranowoczesny park maszynowy. Inwestor nie poszedł na skróty i zafundował sobie i przy okazji nam, przepiękną czteronaczyniową warzelnię o jednorazowym wypuście pięćdziesięciu hektolitrów, rzecz jasna, w otoczeniu najlepszych wzorców naszych pradziadów (piękna posadzka, strzeliste otwory okienne zwieńczone gustownymi łukami). Delikatnym rozczarowaniem była wizyta w dziale fermentacyjno-leżakowym, gdzie znalazły swoje miejsce sześć tanko-fermentatorów o pojemności dwieście hektolitrów, sześć o pojemności stu hektolitrów oraz cztery o pojemności pięćdziesięciu hektolitrów. Robi niebywałe wrażenie, jednakże w tym wszystkim zabrakło mi otwartej fermentacji, choć zastosowanej przy eksperymentalnych warkach. Szkoda, jednakże rozumiem.

Nie mniej ciekawą formą zaprezentowania firmy od dobrej strony, było wypuszczenie na szerszy rynek piw, które powinny ucieszyć nie tylko piwoszy o tradycyjnym spojrzeniu, ale również miłośników piwa, którzy łakną nowofalowych gatunków. I tak oto, mamy jednej strony takie perełki, jak jasny lager (13,5blg), ciemny lager (10,0blg), czerwony lager(13,0blg), pszeniczne (13,4blg). Z drugiej zaś strony, odnajdujemy nowofalowe gatunki, takie jak: AIPA (15,0blg, angielska IPA (16,0blg), Irish Red Ale (10,0blg). Czyż to nie piękny repertuar? Jednakże przeczuwam, że nie jest to ich ostatnie słowo co do ich portfolio.

Pozostaje życzyć browarowi, jak i nam, piwoszom, wspaniałego rozkwitu i poszerzenia dystrybucji. Tak, aby piwo z Kościerzyny dotarło i było rozpoznawalne w każdej, nawet w najmniejszej osadzie położonej na terenie pięknej kaszubszczyzny!

Trzymam kciuki za Was!!!

20171215_135011

.

20171215_124338

.

DSC08857

.

DSC08854

.

DSC08856

.

DSC08865

.

 

DSC08869

Zbiorniki do propagacji drożdży 

 

.

DSC08873

.

DSC08884

.

DSC08889

.

DSC08895

 

 

View the full article

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.