Jump to content
Sign in to follow this  
Pafio

Kolońskie - czy ruszy

Recommended Posts

Wczoraj uważyłem coś a'la Kolsch ale na US-05 (myślałem że mam S-33 ale rzeczywistość zweryfikowała). Suchary dodane w temp 19 stopni.Jak zawsze po pół paczki drożdży do każdego z 2 fermentatorów. Przeniesione do piwnicy do 16 stopni. W tej chwili w obu temperatura po 17-17,5 stopni i nie ruszyły, jest piana ale biała, raczej nie wygląda jakby coś się miało zacząć. Zastanawiam się czy:

1. napowietrzyc w piwicy

2. przenieść do kuchni 22 stopnie i tam napowietrzyć i poczekać czy ruszą i przenieść znowu

Jak pisałem wcześniej zawsze daje po pół paczki na fermentator i zawsze ruszają, co 3 raz mają opóźnienie więc napowietrzam. Ale do tej pory zawsze drożdżaki były dodawane w wyższej temperaturze. Zastanawiam sie jaki mają start USy w tak niskiej temperaturze?

I jeszcze pytanko jakie zmiany spowodują te US zamiast S33? Czy to ma szanse nazywać się jeszcze Kolońskim?

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, Pafio napisał:

jest piana ale biała

Jest piana więc fermentują; a jakiego koloru oczekujesz na początku fermentacji? I nie za mało tych drożdży dajesz? Jakie blg i jak duża warka?

A temperaturę masz dobrą więc nie ruszaj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz zawsze po 24 h piana miała już ciemniejszy kolorek dlatego zapytałem. A czy za mało to tak jak pisze metodą eksperymentalną zawsze się sprawdziło. Z ponad 30 warek 2 wylałem ze względu na zakażenie. Nigdy nie musiałem dosypywać drożdży. 

Blg 10 w obu fermentatorach , każdy po 27l.

Byłem w piwni, napowietrzyłem, w międzyczasie trochę poczytałem i jak widzę posty takie jak Problematyczne US-05 sprzed paru dni gdzie @MistrzSuspensu pisze:
"Drożdże wystartowały dwie czy trzy doby po zadaniu" to już się raczej nie przejmuje.

Dzięki @Jancewicz już nie ruszam

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałeś jedną paczkę na dwa fermentory po 27litrów każdy? Trochę mało wg. mnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś rano oba fermentory ruszyły z kopyta.

Ale tak sie zacząłem zastanawiać po waszych odpowiedziach, czy jedna paczka na 55-60 litrów to mało czy nie?

Od początku wrzucałem jedna paczkę, ale drugą miałem zazwyczaj w zapasie w razie czego. Ten system zawsze sie sprawdził o tyle że z napowietrzaniem lub bez fermentacja zawsze ruszyła.

Czy widzicie jakieś inne zagrożenia zwiazane z małą ilością sucharów na starcie, oprócz tego że fermentacja może nie ruszyć? Większa szansa że namnożą się dzikusy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Pafio napisał:

Ale tak sie zacząłem zastanawiać po waszych odpowiedziach, czy jedna paczka na 55-60 litrów to mało czy nie?

Zdecydowanie za mało. Poczytaj o uderpitchingu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na HomeBrewTalk znalazłem takie następstwa uderpitchingu:

 

"The following can occur as a result of underpitching-

1- The yeast can become stressed and produce off flavours and aromas

2- There may be a large lag time which increases the chances of an infection."

 

Punkt drugi nie podlega dyskusji. Ale co do pierwszego to z czego to wynika? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 5.02.2018 o 19:56, Pafio napisał:

I jeszcze pytanko jakie zmiany spowodują te US zamiast S33? Czy to ma szanse nazywać się jeszcze Kolońskim?

Na S-33 też nie miało szans nazywać się Kolońskim.

Edited by krzysiek9999

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Pafio napisał:

Na HomeBrewTalk znalazłem takie następstwa uderpitchingu:

 

"The following can occur as a result of underpitching-

1- The yeast can become stressed and produce off flavours and aromas

2- There may be a large lag time which increases the chances of an infection."

 

Punkt drugi nie podlega dyskusji. Ale co do pierwszego to z czego to wynika? 

Punkt pierwszy wynika z trudnych warunków pracy drożdży. Jest ich mało, muszą się podzielić wielokrotnie, mogą zmutować itp. Obrazowo mówiąc jak zjesz schabowego, to będzie fajnie, ale jak dostaniesz do zjedzenia 20 schabowych, to też będziesz potem produkował "niewłaściwe aromaty"

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, krzysiek9999 napisał:

Na S-33 też nie miało szans nazywać się Kolońskim.

Czyli to co dodają/proponują w zestawach surowców sklepy piwowarskie to propaganda?

Co byś w takim razie polecił z sucharów do tego stylu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, krzysiek9999 napisał:

Punkt pierwszy wynika z trudnych warunków pracy drożdży. Jest ich mało, muszą się podzielić wielokrotnie, mogą zmutować itp. Obrazowo mówiąc jak zjesz schabowego, to będzie fajnie, ale jak dostaniesz do zjedzenia 20 schabowych, to też będziesz potem produkował "niewłaściwe aromaty"

Teraz rozumiem, uwodnienie i ewentualne namnożenie mają sens czy raczej odżałować i te pare zeta wliczyć w koszty?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Pafio napisał:

Teraz rozumiem, uwodnienie i ewentualne namnożenie mają sens czy raczej odżałować i te pare zeta wliczyć w koszty?

Rób cienkie piwka na rozruch i zbieraj gęstwę... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Pafio napisał:

Co byś w takim razie polecił z sucharów do tego stylu?

Wątek obok polecane są głównie Fermentis K-97 i Gozdawa OGA9.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.