Jump to content

Recommended Posts

3 godziny temu, mateusz.lacki napisał:

brzeczka ma odfermentować np do 3 stopni Plato

Nie ma odfermentować do 3 plato, a do końca. Dla jednego piwa będzie to 10, a dla innego nawet -1 (minus jeden) plato. Minus jeden może być dlatego, ponieważ mierzymy tylko ekstrakt pozorny, a nie faktyczną zawartość cukrów resztkowych w piwie. 

 

3 godziny temu, mateusz.lacki napisał:

Konkretniej, to 25 stopni Plato odfermentowane do 3 będzie mieć więcej alkoholu, a tym samym mniejszą gęstość niż brzeczka w której 8 stopni odfermentowano do 3 stopni (zakładam, że wszystko mierzone w 20 stopniach).

Prawda

3 godziny temu, mateusz.lacki napisał:

Tak więc "3 stopnie Plato" nie mówią nic o zawartości cukru w fermentorze

Prawda. To jest ekstrakt pozorny, a faktyczna zawartość cukru zależy od ekstraktu początkowego, a dokładniej od zawartości alkoholu, który ten wynik fałszuje.

3 godziny temu, mateusz.lacki napisał:

nie widzę by ktoś to poważnie traktował przy warzeniu piwa

Keep calm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.