Skocz do zawartości

Ekstrakty słodowe i kity (ekstrakty chmielone) - zawartość "cukru w cukrze"


c64club

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ ekstrakty mają bardzo różną lepkość, wczoraj czytając wątek o nich wpadłem na pomysł żeby sprawdzić jak bardzo poszczególni producenci przywiązują wagę do definicji wodnego roztworu cukrów.

Pomiar szybki, prosty i orientacyjny. Słoik na wagę, 50g badanego ekstraktu, 150g wody, ustalamy 20°C, pakujemy w to cukromierz i notujemy wynik.

 

Bruntal Light 19,5°Blg  (no i spróbuj to rozmieszać w 20°C...)

Gozdawa Amber 18°Blg   (rzadki, 20s trzęsienia słoikiem i rozbełtane)

Gozdawa Jasne 17,5°Blg

 

Gozdawy już nie kupię. Cena większa, zawartość zdecydowanie mniej odparowana.

 

 

Jeśli ktoś ma w domu "syrop" albo "konserwę" spoza listy, proponuję zmierzyć i zamieścić w wątku.

Edytowane przez c64club
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.