Jump to content
c64club

Ekstrakty słodowe i kity (ekstrakty chmielone) - zawartość "cukru w cukrze"

Recommended Posts

Ponieważ ekstrakty mają bardzo różną lepkość, wczoraj czytając wątek o nich wpadłem na pomysł żeby sprawdzić jak bardzo poszczególni producenci przywiązują wagę do definicji wodnego roztworu cukrów.

Pomiar szybki, prosty i orientacyjny. Słoik na wagę, 50g badanego ekstraktu, 150g wody, ustalamy 20°C, pakujemy w to cukromierz i notujemy wynik.

 

Bruntal Light 19,5°Blg  (no i spróbuj to rozmieszać w 20°C...)

Gozdawa Amber 18°Blg   (rzadki, 20s trzęsienia słoikiem i rozbełtane)

Gozdawa Jasne 17,5°Blg

 

Gozdawy już nie kupię. Cena większa, zawartość zdecydowanie mniej odparowana.

 

 

Jeśli ktoś ma w domu "syrop" albo "konserwę" spoza listy, proponuję zmierzyć i zamieścić w wątku.

Edited by c64club

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.