Jump to content
roberto_g

Przyrost ABV przy refermentacji

Recommended Posts

Cześć,

Chcę dokładnie wyliczyć o ile zwiększy mi się zawartość alkoholu po refermentacji.

Surowiec do refermentacji: cukier.

 

Najpierw pytanie pomocnicze: czy cukier fermentuje w 100%?

 

 

Chcę dodać 150g cukru wymieszanego w 0,5l wody. I potem oczywiście w butelki.

 

Wg. toolkit'a taka ilość cukru podbije mi blg o 0,4 co by finalnie dało ~0,2% ABV.

I to przy założeniu, że cukier fermentuje w 100%.

 

Zaskoczyły mnie te wyliczenia, do tej pory uznawałem metodą ekspercką, że refermentacja podnosi mi zawartość alkoholu o 0,3%, a tu wychodzi 0,2%.

Czy pomożecie mi sprawdzić moje wyliczenia?

 

 

Pozdrawiam,

Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sensie, że to 0,1% zmienia cokolwiek? O więcej się zapewne mylisz przy odczytach ekstraktu początkowego i końcowego, więc jaki sens walczyć o dokładność refermentacji?

 

Tak, teoretycznie fermentuje w 100%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet raczej praktycznie w 100% raczej cukier przefermentuje ;)

 

Wyliczenia w miarę ok, wychodzi syrop  0,59l 23°Blg, co na 20l podbija blg o jakieś 0,33°Blg, co podbije alk o jakieś 0,2%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.