Skocz do zawartości

Irish Red Ale - palony jęczmień na końcu?


pejot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Przeczytałem w kilku wątkach na różnych forach, że podczas zacierania tego zestawu (zakupionego w BA), lepiej palony jęczmień dodać już po zacieraniu, po negatywnej próbie jodowej. Padły dwa powody:

 

- dodanie palonego jęczmienia na początku, wraz z innymi słodami, utrudnia / uniemożliwia późniejszą próbę jodową ze względu na kolor zacieru

- dodanie jęczmienia na początku zacierania nadaje przyszłemu piwu kwaśny posmak.

 

We wskazówkach do warzenia dołączanych do zestawu nie ma o tym ani słowa - chciałbym, żeby ktoś mi rozjaśnił w głowie jak to z tym jest...

 

Podam może jeszcze na wszelki wypadek zestaw wszystkich słodów:

 

- słód Pale Ale

- słód Monachijski typ I

- słód Carared

- palony jęczmień

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :ble:

 

Dodaj palony jęczmień na koniec zacierania. O ile nawet mało wprawnym okiem można zrobic próbę jodową na ciemnych warkach, to z posmakiem kwaskowym borykał się jeden z kolegów z forum. Po wymianie PW zaczął dodawac palone słody na koniec zacierania i twierdził że kwaskowae smaczki znikły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.