Jump to content
Sign in to follow this  
pejot

Irish Red Ale - palony jęczmień na końcu?

Recommended Posts

Witam,

 

Przeczytałem w kilku wątkach na różnych forach, że podczas zacierania tego zestawu (zakupionego w BA), lepiej palony jęczmień dodać już po zacieraniu, po negatywnej próbie jodowej. Padły dwa powody:

 

- dodanie palonego jęczmienia na początku, wraz z innymi słodami, utrudnia / uniemożliwia późniejszą próbę jodową ze względu na kolor zacieru

- dodanie jęczmienia na początku zacierania nadaje przyszłemu piwu kwaśny posmak.

 

We wskazówkach do warzenia dołączanych do zestawu nie ma o tym ani słowa - chciałbym, żeby ktoś mi rozjaśnił w głowie jak to z tym jest...

 

Podam może jeszcze na wszelki wypadek zestaw wszystkich słodów:

 

- słód Pale Ale

- słód Monachijski typ I

- słód Carared

- palony jęczmień

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :ble:

 

Dodaj palony jęczmień na koniec zacierania. O ile nawet mało wprawnym okiem można zrobic próbę jodową na ciemnych warkach, to z posmakiem kwaskowym borykał się jeden z kolegów z forum. Po wymianie PW zaczął dodawac palone słody na koniec zacierania i twierdził że kwaskowae smaczki znikły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym zestawie dodajemy ziarno palone na koniec tylko po to, aby uzyskać odpowiedni kolor, bez posmaku i zapachu

palonego i kwaskowatego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.