Jump to content
Pafio

Spadek wydajności

Recommended Posts

Hejka,

 

zastanawiam się nad powodami spadku wydajności w moim ostatnim warzeniu. Zabrałem się za piwko po 3 latach przerwy. Zasadniczo rzadko bawie sie w eksperymenty z piwami ciemnymi, smakowymi i mocnymi, warzę tylko to co sam lubie, jasne lekkie i goryczkowe piwa w tej liczbie AIPA, IPA, bittery, czasem alty, kolońskie itp. Ogólnie ekstrakt wycelowany jest zazwyczaj w 10 stopni. Przy tych założeniach wcześniej osiągałem wydajność 105-115 butelek.

Teraz przy IRA które warzyłem ostatnio wyszło mi 95 butelek. Zastanawiam się co miało na to największy wpływ. Różnica była taka ze ostatnią partię słodu sam śrutowałem, zainwestowałem w śrutownik Corona. Starałem sie osiągnąć taką grubość ziaren jaka była w kupowanym wcześniej prześrutowanym słodzie. 

 

Dodatkowo podczas ostatniego warzenia z braku czasu stosowałem wysładzanie ciągłe. Wcześniej wysładzałem na raty, mieszając całość aż do dna co jakiś czas i czekając aż sie odstoi.

Zastanawiam sie czy przy tej metodzie w gęstym zacierze który nie był mieszany nie wytworzyły sie "tunele" przez które przepływała brzeczka, a pozostały nie wysłodzone partie.

 

I tu moje 2 pytania:

 

1. do piwowarów którzy przesiedli się z kupowania śrutowanego słodu na prosty żeliwny śrutownik, czy był zauważalny spadek wydajności?

2. czy stosowanie wysładzania ciągłego vs "na raty" powoduje w praktyce spadki wydajności? 

 

Z góry dzieki za opinie

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Pafio napisał:

2. czy stosowanie wysładzania ciągłego vs "na raty" powoduje w praktyce spadki wydajności? 

 

Używam obydwu metod wysładzania i tak jak kolega @Oskaliber pisze wysładzanie na raty powoduje nieznaczny spadek wydajności, ale ze względu na wygodę i czas preferuję metodę "na raty". Nie rozumiem dlaczego napisałeś, że z braku czasu wysładzałeś w sposób ciągły. Mi "na raty" zajmuje ok 20 minut, zaś "ciągłe" ok 40 minut do godziny i muszę stale pilnować poziomu wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nie wiem, ale ja mam odwrotnie. Wysładzanie ciągłe - mniejsza wydajność, szybciej i wygodniej. Na raty dłużej, mniej wygodnie, ale za to wydajność większa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, mateos napisał:

No nie wiem, ale ja mam odwrotnie. Wysładzanie ciągłe - mniejsza wydajność, szybciej i wygodniej. Na raty dłużej, mniej wygodnie, ale za to wydajność większa.

To ile czasu zajmuje ci wysładzanie na raty, a ile ciągłe. Ja przy wysładzaniu na raty zawracam ze 3 litry i spuszczam brzeczkę (5 minut), dolewam wody i czekam na ułożenie się złoża (5-10 minut), zawracam kolejne 3 litry i spuszczam resztę (5 minut).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie wysładzanie na raty to spuszczenie brzeczki do końca, uzupełnienie wody, mieszanie, ułożenie złoża i ponowne spuszczenie brzeczki. Jeżeli blg jest jeszcze wysokie to powtarzam proces jeszcze raz.

Przy ciągłym tylko uzupełniam wodę, tak aby nie odsłonić złoża. Wcześniej robiłem to ręcznie, teraz mam deszczownicę.

Edited by mateos

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, mateos napisał:

Przy ciągłym tylko uzupełniam wodę, tak aby nie odsłonić złoża. Wcześniej robiłem to ręcznie, teraz mam deszczownicę.

To może dlatego masz słabszą wydajność na ciągłym, bo za szybko spuszczasz brzeczkę skoro zajmuje Ci ono mniej czasu niż wysładzanie na raty. Jak wysładzam ciągle, to brzeczka mi ciurka ok 40 minut od zawrócenia mętnego, czyli jakieś pół litra na minutę. Trwa to dłużej, ale wydajność większa.

Edited by Gawron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawór w tym samym położeniu, więc ciurka tak samo przy obu metodach ;).  No przecież przy ciągłym nie mieszam złoża, wiec zawsze będzie szybciej niż przy wysładzaniu na raty. Nie tracę czasu na mieszanie, ponowne ułożenie złoża i zawrócenie mętnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, mateos napisał:

Zawór w tym samym położeniu, więc ciurka tak samo przy obu metodach ;).  No przecież przy ciągłym nie mieszam złoża, wiec zawsze będzie szybciej niż przy wysładzaniu na raty. Nie tracę czasu na mieszanie, ponowne ułożenie złoża i zawrócenie mętnego.

No właśnie. Przykręć zawór przy ciągłym do zalecanych 0,5-1 litra przepływu na minutę to wydajność Ci wzrośnie (ale i proces się wydłuży).

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, mateos napisał:

A myślisz że na jakim przepływie mam ustawione, podpowiem około 1l/min.

Ja mam przy ciągłym ok 0,5-1 l/min , a na raty prawie na full odkręcony kranik. Tyle tylko przykręcony, żeby się złoże nie zbetonowało. Dlatego robię na raty niemal w dwa razy szybszym tempie niż przy ciągłym wysładzaniu. Natomiast co do wydajności, to nie różni się ona drastycznie, dlatego wolę wysładzanie na raty ( w moim wykonaniu oczywiście).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Być może przyczyną jest brak mieszania zacieru lub za krótko i tylko jeden etap wysładzania. Śrutuje dość drobno słód i przy większych przepływach utykała filtracja, mieszadło kreci mi zacier około 10min, ułożenie złoża z 15min, 2 etapy wysładzania a w niektórych przypadkach 3. Tak to wyglądało, teraz już tylko ciągłe z deszczownicą, pH zacieru i wody korygowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minut temu, mateos napisał:

Być może przyczyną jest brak mieszania zacieru lub za krótko i tylko jeden etap wysładzania. Śrutuje dość drobno słód i przy większych przepływach utykała filtracja, mieszadło kreci mi zacier około 10min, ułożenie złoża z 15min, 2 etapy wysładzania a w niektórych przypadkach 3. Tak to wyglądało, teraz już tylko ciągłe z deszczownicą, pH zacieru i wody korygowane.

Ja zacieram w coolerze, więc złoże za pierwszym razem już mam po mash out'cie ułożone, a za drugim po dolaniu wody i kilkukrotnym zamieszaniu czekam może z 2 minuty. Robię vorlauf i leci klarowne. Tracę na wydajności, ale zyskuję czas, a jak nie mam nic innego do roboty to puszczam ciągłe wysładzanie i zawsze ten litr, czy dwa więcej wyciągnę z tego zamego zasypu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. pierwsze piwa ze śrutownikiem "chyba dwa" wydajność się zmniejszyła w stosunku do słodu ześrutowanego w sklepie(  I tu myślę, że był u Ciebie Zonk.....)potem po opanowaniu śrutowania wydajność znacznie się zwiększyła. Czyli podsumowując wydajność wyższa przy samodzielnym śrutowaniu.

2.Wysładzanie ciągłe zwiększyło wydajność.

 

Co do "tuneli" to lej wodę na talerzyk położony na młócie i nie dopuszczaj do odsłonięcia całego młóta, ewentualnie zmniejsz przepływ. Osobiście wysładzam do około 4blg.

 

I czy tyle samo zacierasz czasu? i w tej samej temperaturze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hejka,

wczoraj przysnąłem a tu tyle odpowiedzi :)

Po przeczytaniu dyskusji jaka się wywiazała juz chyba wiem w czym rzecz, tak jak pisałem miałem mało czasu więc dałem kranik własciwie całkiem otwarty przy wysładzaniu ciągłym. Wysładzanie trwało ok 20 min a przy osiągniętych pierwotnie 40l brzeczki to daje 2 l/min wiec zdecydowanie za szybko z tego co piszecie.

Co do innych sugestii butelki mam takie same, zacieram zawsze dekokcyjnie, przerwy zależą od tego co akurat mam na tapecie, ale zasadniczo brzeczka przednia leci zazwyczaj 22 BLG wiec efekt finalny też powinien być podobny. Nie dopuściłem do odsłonięcia się młóta wiec chyba ten zwiększony przepływ był przyczyną spadku wydAJNOŚCI.

Cieszę się bardzo że piszecie że przy własnym śrutowaniu wydajność się zwieksza. Dla mojej 5 letniej córki nie ma lepszej zabawy niż pomagać mi w śrutowaniu. Aż nie mam serca myśleć o podłączeniu wiertarki.

Dzieki wszystkim za pomoc

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...