Jump to content
Sign in to follow this  
pejot

Dokładna filtracja - jakie ma znaczenie?

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

 

Zrobiłem dopiero 3 warki, więc mój apetyt na wiedzę jest niespożyty. Pozwolę sobie zatem zadać parę pytań.

Ale nie wszystkie na raz.

 

 

Jak wielki wpływ ma dla warzenia dokładne, bądź nie, odfiltrowanie zacieru? Dlaczego tak istotne jest uzyskanie klarowności? Przy zacieraniu pszenicznego (filtracja to była zmora), nie bardzo interesowała mnie klarowność - pszeniczne z definicji jest mętne.

 

Przy zacieraniu irish red ale, i korzystając z filtratora z oplotu, wszystko stało się tak szybko, że nawet nie zwróciłem uwagi na przejrzystość brzeczki. Zwróciłem co prawda pierwsze 5 litrów do ponownej filtracji, ale potem, przy wysładzaniu, mało rezolutnie zamieszałem w mycie łychą... żeby szybciej było.

 

Jeśli mało klarowna brzeczka ma późniejsze konsekwencje jedynie wizualne, to dla mnie nie problem, ale jeśli resztki słodów wpływają jakoś na przyszły smak podczas chmielenia to już gorzej...

 

 

Co na to bardziej doświadczeni piwowarzy? Czy naprawdę aż tak istotne jest precyzyjne odfiltrowanie?

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej!

Dokładne odfiltrowanie ma na celu również zwiększenie wydajności (wysładzanie). Wypłukujemy słody aby wydostać z nich jak najwięcej ekstraktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hej!

Dokładne odfiltrowanie ma na celu również zwiększenie wydajności (wysładzanie). Wypłukujemy słody aby wydostać z nich jak najwięcej ekstraktu.

chyba nie chodzi o odfiltrowanie w tym znaczeniu a raczej o przedostawanie sie do brzeczki cząstek młóta

@pejot ja nigdy dokładnie nie filtruję, a juz na pewno nie tak, żeby leciało jakoś szczególnie klarowne. Jak dotąd mówiąc prosto nie zauważyłem, że powoduje to negatywne skutki. Dodatkowo stoję na stanowisku, że poprawia to uzyskanie przełomu.

Brzeczka jeśli na się wyklarować, zrobi to w fermentorze. Wszystko opadnie na dno. JEdyny minus to zanieczyszczona dosć mocno gęstwa po burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli mało klarowna brzeczka ma późniejsze konsekwencje jedynie wizualne, to dla mnie nie problem, ale jeśli resztki słodów wpływają jakoś na przyszły smak podczas chmielenia to już gorzej...

Noonan pisze, że może to spowodować smaki ściągające w piwie, zapewne z rozgotowanych drobinek łuski.

Bramford z kolei mówi, że najgorsze świństwo to lipidy i silikaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak długo trzeba filtrować aby uzyskać w miarę klarowne piwo? Normalnie po przelaniu młóta czekam jakieś 30min, pózniej zwracam całość do baniaka i tak 2-3 razy, jednak piwo jest mętne, ponoć na cichej ma to wszystko się zdredukować. Dzisiaj spojarzałem na "pilsa" i jest dosyć mętne, po 7 dniach fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie liczy sie czas a sposób filtracji.

A po 7 dniach to jeszcze drożdże zmętniają piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak długo trzeba filtrować aby uzyskać w miarę klarowne piwo? Normalnie po przelaniu młóta czekam jakieś 30min, pózniej zwracam całość do baniaka i tak 2-3 razy

Całóść?? Wystarczy 2-3litry.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie liczy sie czas a sposób filtracji.

A po 7 dniach to jeszcze drożdże zmętniają piwo.

A co dalej po 7 dniach? czekać aż się ładnie wykalruje?

 

 

Całóść?? Wystarczy 2-3litry.

Miałem na myśli to co przefiltruję czyli te 2-3l (ale nie wszystko) Rozumiem że tak ma być poprostu i po filtracji będzie mętne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy trwa jeszce fermentacja burzliwa, drożdże pracują, cała powierzchnia piwa cały czas miesza się. & dni to dobry czas dla zakończenia fermemtacji, chyba, że to fermentacja dolna to trochę to potrwa. Póxniej możesz zlać piwo znad wytworzonego osadu i czekać az samo się wyklaruje.

JEsli samo nie bedzie się chciało, poczytaj na forum o klarownaiu żelatyną itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo jest dolnej fermentacji "pils" z HB, piwo narazie stoi w piwnicy 8 dzień w temp. 15-16 st. Czyli po dolnej fermetacji jak jest w przepisie kilka/kilkadziesiąt dni przelać na cichą? (cicha zalecana 10 dni)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekaj spokojnie jeszcze z tydzień.

Zaleca się , aby sprawdać wskazania cukromierza, zwykle to jest podstawa do podjęcia decyzji czy butelkować czy nie.

JEśłi nie będzie ci przeszkadał osad drożdżowy na dnie butelki (od którego i tak, w mniejszej czy większej ilości, nie uciekniesz) możesz butelkować za jakieś 2 tygodnie. Wcześniej sprawdź ile °Blg wskazuje cukromierz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.