Skocz do zawartości

Browar Kotłownia


Ski-ba

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedź, moje obawy wynikają z mojego błędu, tak mi się wydaje, ponieważ moja warka #003 - Belgian Tripel po przelaniu pifka do butelek i dodaniu glukozy na re-fermentację nie nagazowało się chociaż do dzisiejszego dnia leży w temp 20°C Błąd leży pewnie w drożdżach, nie odpowiednich S-33 (zgubiła mnie "idealne" klarowanie)  przeniosłem do re-ferentacji pifko do temperatury prawie 0° drożdze opadły i jak przelałem moje" idealnie klarowne" piwo okazało się że jest do bani. Nie wiem co z nim zrobić...
Gwarantuję ci,że warka#03 nagazuje siętylko uzbrój się w cierpliwość. Następną butelkę otwórz za miesiąć.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Ski-ba napisał:

Dziękuje za odpowiedź, moje obawy wynikają z mojego błędu, tak mi się wydaje, ponieważ moja warka #003 - Belgian Tripel po przelaniu pifka do butelek i dodaniu glukozy na re-fermentację nie nagazowało się chociaż do dzisiejszego dnia leży w temp 20°C Błąd leży pewnie w drożdżach, nie odpowiednich S-33 (zgubiła mnie "idealne" klarowanie)  przeniosłem do re-ferentacji pifko do temperatury prawie 0° drożdze opadły i jak przelałem moje" idealnie klarowne" piwo okazało się że jest do bani. Nie wiem co z nim zrobić...

Nic się nie nagazowało, czy słabo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nic się nie nagazowało, czy słabo?
Jak otwieram butelkę to jest delikatne syknięcie, po przelaniu do kufla smakuje jak które stoi tydzień otwarte.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Ski-ba napisał:

Jak otwieram butelkę to jest delikatne syknięcie, po przelaniu do kufla smakuje jak emoji481.png które stoi tydzień otwarte.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
 

Nagazuje się. Daj mu czas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Ski-ba napisał:

Piwo zostawić w temperaturze pokojowej czy mogę je wynieść do piwnicy gdzie jest 10 ° C

Jak wolisz. W 10 będzie to dłużej trwało, ale ten styl akurat to sobie może poleżakować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#007 - Hefeweizen ---20.05.2018

 

 

Data warzenia -20.05..2018

Czas 6h

Data rozlewu

 

 

Zasyp:

* Strzegom Pilzneński 2kg

* Strzegom pszeniczny  2kg

* Słód Abeby 0,20 kg

 

Zacieranie:

zasyp do 16 litrów wody o temperaturze 65°C PH 7,1  dodano 8ml kwasu mlekowego PH 5,4

*64°C - 30 min

*72°C -40 min

*78°C- 10 min i mash out

 

Wysładzanie:

* użyto 15,5l wody 7,6 w temperaturze 20°C i dodano 5ml kwasu mlekowego PH 5,4

 

Gotowanie:

* 60min

* na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała

 

Chmielenie

* 60min - 20g Tradition

 

Pomiary:

* początek wysładzania 18 BRIX 

* 6 L + 6L + 6L + 6L + 6L = 30 L po wysładzaniu/ ilość litrów do gotowania, pomiar 8 BRIX / Plato po przeliczeniu wynosi 7,8

* koniec chłodzenia 10 BRIX-a

Fermentacja:

* drożdże Safale W B-06 dodano suche wcześniej uwodnione

* objętość brzeczki w fermentorze - 25L BRIX 10

 

Fermentacja cicha:

* 18.06.18 BLG 2,5 zostawione w piwnicy temperatura 15°

 

Rozlew:

* BLG 1

* 02.07.18 140g dodano cukru na re-fermentacje 

* zabutelkowano 25 L pifka zostawiono tem 17°

 

Wnioski:

* do gotowania użyłem grzałki zanurzeniowej o wiele szybciej osiągnięta temperatura wrzenia niż ostatnio

* piwo przeniesione do piwnicy 15° C fermentuje

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#008 - GRAPEFRUIT INDIA PALE ALE 14.07.2018

 

 

Data warzenia -14.07..2018

Czas 5h

Data rozlewu

 

 

Zasyp:

* Strzegom Pilzneński 5kg

Płatki pszeniczne 0.5 kg

* Słód Abby Malt 0,25 kg

 

Zacieranie:

zasyp do 23 litrów wody o temperaturze 75°C PH 6,1  dodano 6ml kwasu mlekowego PH 5,4

*75°C - 60 min

*78°C-  mash out

 

Wysładzanie:

* użyto 22l wody 7,6 w temperaturze 20°C i dodano 12ml kwasu mlekowego PH 4,4 (za dużo dodałem i musiałem dolać wody na 22L aby podnieść PH...)

 

Gotowanie:

* 60min

* na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała

 

Chmielenie

Magnum 10g 60 min

* Chinook 10g 30 min

* Cascade  10g 30min aromat

Citra 20g 10 min aromat

* Comet 50g po 11 dniach dodam 

 

Pomiary:

* początek wysładzania 18 BRIX 

* 6 L + 6L + 6L + 6L + 6L = 30 L po wysładzaniu/ ilość litrów do gotowania, pomiar 12 BRIX 

* po wygrzewie 14 Brix 27L 

 

Fermentacja:

* drożdże Safale US-05 gęstwa 100 ML stara gęstwa z lodówki, zobaczymy czy ruszy 

* objętość brzeczki w fermentorze - 27L BRIX 14

* przeniesiono do piwnicy w chłodniejsze miejsce temperatura 16°

 

Fermentacja cicha:

* po 38 dniach ale po kolejnych dwóch dniach BLG nie spadło więc butelka 

 

Rozlew:

* nie pamiętam dokładnie ale jakoś 27.09.2018

 

Wnioski:

* słabo przefermentowało na gęstwie 7BLG zostało 

*zabutelkowałem i niech się dzieje

*piwo słodkie, pieni się bardzo ale granatów na razie nie ma 

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#009 - PSZENICZNE 04.10.2018 25L

 

 

Data warzenia -04.10.2018

Czas 6h

Data rozlewu 12.11.2018

 

 

Zasyp:

*  Strzegom Pszeniczny 2.5kg

*  Strzegom Pilzneński 1 kg

*   Strzegom Pale Ale 1 kg

*  Weyermann - Acidulated Malt 0,25 kg

 

Zacieranie:

zasyp do 15 litrów wody o temperaturze 47°C PH 7,1  dodano 8ml kwasu mlekowego PH 6

*44°C - 90 min

*52°C-  15 min

*64°C - 35 min

*72°C - 30 min

*78°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie:

* 31L do gotowania

 

Gotowanie:

* 60min

* na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała

 

Chmielenie

* Perle 30g 60min

* Perle 20g 5 min zaraz przed wsadzeniem chłodnicy

 

Pomiary:

* początek wysładzania 18 BRIX 

* 6 L + 6L + 6L + 6L + 6L + 1L = 31 L po wysładzaniu/ ilość litrów do gotowania, pomiar 9 BRIX 

* po wygrzewie 11 Brix 25L 

 

Fermentacja:

* drożdże Safale US-06 nowa saszetka fermentacja rozpoczęła się od razu

* objętość brzeczki w fermentorze - 25L BRIX 11

* przeniesiono do piwnicy w chłodniejsze miejsce temperatura 16°

 

Fermentacja cicha:

*22.10.2018 ostatni tydzień trzymane piwo w lodówce ze styropianu 

Rozlew:

*12.11.2018 dodano 160g cukru na re-fermentacje na 5 dni pozostawiono w pokoju 

Wnioski:

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#010 - Pils 05.11.2018

 

 

Data warzenia -05.11.2018

Czas 6h

Data rozlewu

 

 

Zasyp:

*  Pilzneński 5 KG

*  Słód karmelowy Carmel - Malteurop 0.2 kg

*   Słód MONACHIJSKI JASNY Viking Malt  0.5 kg

 

Zacieranie:

zasyp do 17 litrów wody

*65°C - 50 min

*72°C-  10 min

*78°C - 10 min mash out

 

Wysładzanie:

* 28L do gotowania

 

Gotowanie:

* 60min

* na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała

 

Chmielenie

* Magnum 16 g + 20 g szyszki 60min

* Saaz 25g 10min + 5g skórki z cytryny

* Saaz 25g 5min

   
   

 

Pomiary:

* początek wysładzania 18 BRIX 

* 6 L + 6L + 6L + 6L + 6L  = 28 L po wysładzaniu/ ilość litrów do gotowania, pomiar 11 BRIX 

* po wygrzewie 11 Brix 27L 

 

Fermentacja:

* drożdże safales W-34/70

* objętość brzeczki w fermentorze - 25L BRIX 11

* przeniesiono do piwnicy w chłodniejsze miejsce temperatura 10° w lodówce

 

Fermentacja cicha:

26-11-2018 przelano i wyniesiono na strych temperatura taka jak na zewnątrz 3 BLG 

 

Rozlew:

16.12.2018 27L BLG 3 dodano 160g cukru na nagazowanie 

 

Wnioski:

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#011 - Koźlak Wędzony

 

 

Data warzenia -04.12.2018

Czas 5h

Data rozlewu 22.01.2019 22L

 

 

Zasyp:

*  Słód jęczmienny wędzony 2,5 kg 

*  Słód jęczmienny monachijski jasny 1,0 kg 

Słód pilzneński 1 kg

*  Słód jęczmienny monachijski typ II ciemny 1 kg

*  Słód karmelowy czerwony 0,5 kg

Słód karmelowy 0,3 kg

 

Zacieranie:

zasyp do 22 litrów wody PH 5,4 korekra po wsypaniu słodów

* 52°C - 20 min

* 62°C-  20 min

* 72°C - 20 min

* 78°C - mash out

 

Wysładzanie:

* 24L do gotowania 15,5 BRIX

 

Gotowanie:

* 60min

* na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała

 

Chmielenie

* 20 g sybilli 60'

 

   

Pomiary:

* po wygrzewie 16,5 Brix 22L

 

Fermentacja:

* gęstwa safales W-34/70

* przeniesiono no strych na którym było za zimno aby drożdże ruszyły, przeniesiono do pokoju i ogrzano dzisiaj 07,12,18 ładnie ruszyły i wyniosłem na ganek temperatura około 10°C

 

Fermentacja cicha:

*04.12.2018

 

Rozlew:

*dodano 140g cukru na refermęntację 

 

Wnioski:

Pipeta do pomiaru Brix była uszkodzona i podczas chłodzenia w szklance zimnej wody dostawała się do środka i mi zaburzało pomiar reflaktometru.

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

#012 - Pils

 

 

Data warzenia -02.01.2019

Czas 5h

Data rozlewu

 

 

Zasyp:

*  Słód PILZNEŃSKI Strzegom 5 Kg

 

Zacieranie:

zasyp do 18 litrów wody PH 5,4 korekra po wsypaniu słodów

* 62°C - 30 min

* 72°C-  30 min

* 78°C - 5 min mash out

 

Wysładzanie:

* 24L do gotowania 13 BRIX

 

Gotowanie:

* 27 L 13 Brix 

* 60min

* 23 L 14 Brix do fermentacji

* na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała

 

Chmielenie

* Sybilla 35g 60min

* Chinook 15g 30min

* Cascade USA 20g 10min

* Szyszka 40g 5min

   

Pomiary:

* po wygrzewie 14 Brix 23L

 

Fermentacja:

* gęstwa safales W-34/70 250 ml

* przeniesiono na ganek temp 10°C ładnie szybko fermentacja ruszyła po Koźlaku wędzonym 

 

Fermentacja cicha:

* 21.01.2019 5 BLG zmierzone spławikiem

* wyniesiono na strych temp w granicach 4°C 

 

Rozlew:

* 12.02.2019

* dodano na refermentacje 125g cukru w 700ml wrzątku 

* wyszło 47 butelek zostawionych w pokoju, można powiedzieć że się ogrzewa w temp 13*

 

Wnioski:

* ładnie się wyklarowało 

* piwo faktycznie bardzo chmielowe w końcu poczułem intesywną goryczkę będzie pewnie z 60 IBU ponieważ dałem jeszcze szyszkę, dla mnie za gorzkie pewnie 50 IBU może być ok 

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#013 - DARK LAGER 27L

 

 

Data warzenia -25.01.2019

Czas 7h

Data rozlewu

 

 

Zasyp:

Pilzneński 5 kg 61.7% 81 % 4
Strzegom Wiedeński 1 kg 12.3% 79 % 10
Strzegom Karmel 150 0.6 kg7.4% 75 % ---
Strzegom Czekoladowy 1200 0.3 kg3.7% 68 % 1202
Caramel/Crystal Malt - 10L 0.2 kg2.5% 75 % 20
Żytni 1 kg 12.3% 85 %

8

 

 *dodatek jęczmień palny 300g na 10 min przed wysładzaniem (zeszło długo z wysładzaniem)


Zacieranie:

zasyp do 24 litrów wody PH 6,4 po wsypaniu słodów, dodano 5ml Kwasu mlekowego

* 52°C - 10 min

* 63°C-  55 min

* 72°C-  30 min

* 78°C - 1 min mash out

 

Wysładzanie:

* 36L do gotowania 15 BRIX

Ciężko wysładzać taki zasyp w wiadrze z sracz wężykiem, zatkało bardzo po 6L Potem się sączyło ale na szczęście się kąmpletnie nie zatkało. Wysłodziłem 36L ledwo się zmieściło do gara !!!

 

Gotowanie:

* 36 L 15 Brix 

* 60min

* 27 L 16 Blg do fermentacji

* na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała + 5g mech irladzki

 

Chmielenie

* Marynka 30g 60min

* Lublin 30g 30min

* Szyszka 40g 20min

   

Pomiary:

* po wygrzewie 14 Brix 23L

 

Fermentacja:

* gęstwa safales W-34/70 300 ml trzecie pokolenie

* przeniesiono na ganek temp 8°C ładnie szybko fermentacja ruszyła 

* 14.02.2019 blg 6 w temperaturze 7°C

* 17.02.19 pomiar reflaktometrem 9,1 BRIX po przeliczeniu kalkulatorem wynosi 4,48 BLG/PLATO

 

Fermentacja cicha:

*20.02.2019

 

Rozlew:

* dodano 135g cukru na re-fermentację w 700ml wody 

* 09.03.2019 do butelek ciemnych 0,7 zamknięcie typu krachla

* zostawione w pokoju temperatura zmienna od 15* do 20*

 

Wnioski:

* zlanie piwa po chłodzeniu do fermentora wężykiem na końcu zakończonym pończochą po wcześniejszym przegotowaniu. Problem ze zlaniem, zabijana chmielem granulowanym. Jakieś 3,5 litra odstawiono i zlano do plastikowej butelki na fermęntację osobną. W sumie i dobrze bo by się wszystko nie zmieściło do fermentora.

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#014 - Dark Side

 

 

Data warzenia -21.02.2019

Czas 5h

Data rozlewu

 

 

Zasyp:

Słód PILZNEŃSKI Strzegom 5 kg 71.4% 80 % 4
Strzegom Karmel 600 1 kg 14.3% 68 %

601

Abbey Malt Weyermann 1 kg 14.3% 75 % 45

 

Zacieranie:

* 55°C - 10 min zasyp do 24 litrów wody PH 5,4 korekra po wsypaniu słodów. Potrzebna korekta PHmierza, na przyszłość trzeba częściej to robić 
* 64°C-  15 min

* 72°C - 60min

* 78°C - 1 min mash out

 

Wysładzanie:

* bardzo ładnie się wysładzało bez zatykania jak przy wcześniejszej warce 

 

Gotowanie:

* 30 L 15,4 Brix dodano trochę cukru do uzyskania 16 Brix-a

* 60min

* 24 L 17 Brix do fermentacji

* na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała

 

Chmielenie

* Citra 20g 60min

* Szyszka 25g 20min

* Saaz 25g 10min

   

Pomiary:

* po wygrzewie 17 Brix 24L

 

Fermentacja:

* gęstwa safales W-34/70 250 ml

* przeniesiono na ganek temp 10°C 

 

Fermentacja cicha:

* spławik pokazał 5 BLG

* zostawiono w ganku temp 13°C

 

Rozlew:

gęstość po burzliwej 4,5 BLG 

* ABV 6.9

 *10.04.19 wyszło 48 butelek dodano 140g glukozy w 730ml wody  

 

Wnioski:

*

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#015 - Marcowe nr2

 

 

Data warzenia -15.03.2019

Czas 5h

Data rozlewu

 

 

Zasyp:

Ziarno Strzegom Pilzneński 4 kg 60% 80 % 4
Ziarno Strzegom Monachijski typ I 1.67 kg 25% 79 % 16
Ziarno Strzegom Karmel 30 1 kg 15% 75 % 30

Zacieranie:

zasyp do 23 litrów wody bez korekty PH

* 52°C - 10 min

* 62°C-  25 min

* 72°C - 45 min

* 76°C - 10 min

* 78°C - 0 min  mash out

 

Wysładzanie:

Użyto 25L wody do wysładzania w tem 78* C ładnie się filtrowało 

* 34L do gotowania 11 BRIX

 

Gotowanie:

* 34 L 11 Brix 

* 60min

* 27 L 14 Brix do fermentacji

* na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała

 

Chmielenie

* Chinook 25g 60min + szyszka około 20g

* Lublin 25g 10min + szyszka 30g

   

Pomiary:

* po wygrzewie 14 Brix 27L

 

Fermentacja:

* gęstwa safales W-34/70 250 ml od razu po warce Dark Lagier (drożdże mogą być osłabione) 

* przeniesiono na ganek temp 14°C ładnie szybko fermentacja ruszyła 

 

Fermentacja cicha:

15.03.19

3,6 BLG gęstość po burzliwej 

trzymano w tem ok 10°C lodówka z styropianu 

 

Rozlew:

* 5.05.19 gęstość 3,22 BLG po korekcie z refraktometru 

* wyszło 62 butelki 

 

 

Wnioski:

Za bardzo gorzkie !!! pifko trzymane w pokoju na refermetacje 

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

#016 - Czekoladowy Pils

 

 

Data warzenia -4.11.2019

Czas 5h

Data rozlewu

 

 

Zasyp:

Słód PILZNEŃSKI Strzegom 4 kg 66.7% 80 % 4
Strzegom Monachijski typ I 1.5 kg 25% 79 % 16
Strzegom Czekoladowy jasny 0.5 kg 8.3% 68 % 400

Zacieranie:

zasyp do 23 litrów wody bez korekty PH 4ml

* 52°C - 10 min

* 62°C-  25 min

* 72°C - 45 min

* 76°C - 10 min

* 78°C - 0 min  mash out

 

Wysładzanie:

Użyto 25L wody do wysładzania w tem 78* C ładnie się filtrowało 

* 35L do gotowania 10 BRIX

 

Gotowanie:

* 35 L 10 Brix 

* 60min

* 29 L 12 Brix do fermentacji

* na ostatnie 10 min zanurzona chłodnica aby się zdezynfekowała

 

Chmielenie

* Szyszka  40g 60min 

* Fuggles 25g 25min 

   

Pomiary:

* po wygrzewie 12 Brix 29L

 

Fermentacja:

* saszetka safales W-34/70 nie wiem czy saszetka jedna nie zamało 

* 06.11.19 fermentacja 

* przeniesiono na ganek temp 14°C 

 

Fermentacja cicha:

* 26.11.19 BLG 5

 

Rozlew:

*25.12.19 BLG 5 dodno 110g glukozy + 750ml wody wyszło 67 butelek 

Wnioski:

Chyba za mało drożdzy na taką warkę, nie sadziłem że tyle wyjdzie 

 

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Ski-ba napisał:

safales W-34/70

Stout na saflagerach to nawiązanie do historii tropical stoutów czy przypadek?

edit: pilsa przeczytać jako stouta to tylko o poranku mogłem. Przepraszam, nie smiecę już w wątku.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W dniu 6.11.2019 o 07:00, zasada napisał:

Stout na saflagerach to nawiązanie do historii tropical stoutów czy przypadek?

edit: pilsa przeczytać jako stouta to tylko o poranku mogłem. Przepraszam, nie smiecę już w wątku.

Zasadniczo to przypadek :D  Szczerze to tak sobie nazwałem pifko a zrobiłem z tego co miałem a chciałem delikatne ciemne i takie jest :) Dzisiaj rozlew zrobiłem (między obżeraniem świątecznym :) do butelek po cichej (ogółem 51 dni od warzenia) trochę mi zeszło aby się za to zabrać bo nie miałem czasu na to tak jak i na warzenie za dużo pracy 350h na miesiąc... Zawsze się trzymam jakiegoś schematu receptur ale tym razem pozwoliłem sobie zrobić coś swojego. Dzięki za odpowiedź 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#017-NOWOROCZNE HAZY 03.01.2020

 

 

Data warzenia -03,01.2020

Czas 6h

Data rozlewu

 

 

Zasyp:

Słód PILZNEŃSKI Strzegom 4kg 

*Grodziski pszeniczny wędzony dębem 1KG

* Słód pszeniczny Bestmalz 0.9

 

Zacieranie:

62°C - 60''

* 72°C - 45''

* 78°C - 5''

 

Wysładzanie:

* 5ML KWASU MLEKOWEGO do wody wysładzania 

 

Gotowanie:

* Szybko sprawnie się grzeje na taborecie gazowym 

 

Chmielenie

* Marynka 60'' 30g AK 10

* Szyszka 50'' 25g 

* fuggles 20'' 15g

 

Pomiary:

*14 BLG przed fermentacją

 

Fermentacja:

*

 

Fermentacja cicha:

* 27.01.2020 5BLG

 

Rozlew:

*

 

Wnioski:

 

 

Edytowane przez Ski-ba
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.