Jump to content
manek147

Wpływ braku wody w rurce fermentacyjnej

Recommended Posts

Witam, postawiłem brewkita zgodnie z instrukcją 5 dni temu i zapomniałem o jednej rzeczy- uzupełnić rurkę fermentacyjną wodą. Uzupełniłem ją dziś. Jestem w tej dziedzinie nowicjuszem, pytanie czy ma to duży wpływ na fermentację, czy to jej nie zepsuło? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma zbytnio (a wlasciwie wcale nie ma), przynajmniej nie bedzie pytań ze nie bulka

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, manek147 napisał:

Witam, postawiłem brewkita zgodnie z instrukcją 5 dni temu i zapomniałem o jednej rzeczy- uzupełnić rurkę fermentacyjną wodą. Uzupełniłem ją dziś. Jestem w tej dziedzinie nowicjuszem, pytanie czy ma to duży wpływ na fermentację, czy to jej nie zepsuło? 

Jak żaden robal nie wleciał, to będzie ok. Słyszałeś o otwartej fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, zielony07 napisał:

W lato było by po herbacie.

Teraz masz szansę.

W zimie też latają , ostatnio jak fermentowałem lagera pod koniec grudnia w piwnicy pojawiło się wokół rurki kilka owocówek  ,które hibernowały na suficie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi,  fermentacja trwa - gaz uchodzi przez rurkę z wodą.
Zastanawia mnie jeszcze fakt, że nie pojawiła się piana, są tylko poruszające się pęcherzyki na całej powierzchni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Gawron napisał:

Jak żaden robal nie wleciał, to będzie ok. Słyszałeś o otwartej fermentacji?

A słyszałeś o otwartej fermentacji w piwnicy w bloku? Bo ja nie

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, dirk gently napisał:

A słyszałeś o otwartej fermentacji w piwnicy w bloku? Bo ja nie

Tak słyszałem o otwartej fermentacji w domowych warunkach. Różne eksperymenty ludzie robią. Co nie znaczy, że polecam, lub pochwalam. W przypadku kolegi miałem na myśli, że rurka nie ma wpływu na przebieg fermentacji, a jedynie zabezpiecza brzeczkę przed wpływem czynników zewnętrznych typu np. muszki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie nie wiem czy *pusta* rurka zabiezpiecza brzeczkę przed muszkami, pewnie nie. No ale o tej porze roku nie ma muszek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, dirk gently napisał:

No właśnie nie wiem czy *pusta* rurka zabiezpiecza brzeczkę przed muszkami, pewnie nie. No ale o tej porze roku nie ma muszek.

No oczywiście pełna. Tego chyba tłumaczyć nie trzeba. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.