Jump to content
Matias

Następne piwko ! Złapałem bakcyla - Chocolate (milk) Stout

Recommended Posts

Cześć ! Własnie zabutelkowałem mojego pierwszego Coopersa. Teraz myślę o następnym piwko i wybór padł na Chocolate(milk)Stout. Chcę kupić gotowy zestaw surowców na Milk Stout i do tego dorzucić czekoladę ? Kakao? Nie wiem... Może laski wanilli a może ziarna kakaowca. Po prostu nie wiem jeszcze się nie znam. Problem w tym że nie wiem kiedy te dodatki mam dodać. Podczas cichej fermentacji ? Zależy mi na piwie o niskiej goryczce i wyczuwalnym aromacie kakaowca. Mam nadzieje że z wami wybiorę jakiś bazowy zestaw Milk Stout`a i dowiem się jakich najlepiej dodatków użyć i jak ich użyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, Matias napisał:

Cześć ! Własnie zabutelkowałem mojego pierwszego Coopersa. Teraz myślę o następnym piwko i wybór padł na Chocolate(milk)Stout. Chcę kupić gotowy zestaw surowców na Milk Stout i do tego dorzucić czekoladę ? Kakao? Nie wiem... Może laski wanilli a może ziarna kakaowca. Po prostu nie wiem jeszcze się nie znam. Problem w tym że nie wiem kiedy te dodatki mam dodać. Podczas cichej fermentacji ? Zależy mi na piwie o niskiej goryczce i wyczuwalnym aromacie kakaowca. Mam nadzieje że z wami wybiorę jakiś bazowy zestaw Milk Stout`a i dowiem się jakich najlepiej dodatków użyć i jak ich użyć.

Poszukaj na forum. Te tematy były już poruszane w innych wątkach. Miłej zabawy:drinks:

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jaki sposób zlewacie piwo z cichej podczas której było chmielenie? Na chłopski rozum bym pomyślał, że najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja by pozbyć się osadów chmielu i dopiero w butelki, ale to fanatykom infekcji by się mogło nie spodobać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Gawron napisał:

Poszukaj na forum. Te tematy były już poruszane w innych wątkach. Miłej zabawy:drinks:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, advisorylyrics napisał:

W jaki sposób zlewacie piwo z cichej podczas której było chmielenie? Na chłopski rozum bym pomyślał, że najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja by pozbyć się osadów chmielu i dopiero w butelki, ale to fanatykom infekcji by się mogło nie spodobać.

 

Wężykiem z założoną na końcu (wygotowaną) pończochą...

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, advisorylyrics napisał:

najpierw dekantacja z nad drożdży a później filtracja

Te dwie czynności wykonywać jednocześnie, bo zrozumiałem z tego, że najpierw chcesz zlewać znad drożdży razem z chmielinami, a później kolejny raz z filtracją chmielin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 1/28/2018 o 21:06, Matias napisał:

dorzucić czekoladę...Kakao...laski wanilli...ziarna kakaowca.

Nie wiem...Po prostu nie wiem...się nie znam...nie wiem

Proponuję zamiast wrzucać co popadnie do piwa najpierw zrobić kilka(naście) warek bez dodatków, używając słodu, drożdży i chmielu i skupiając się na jakości fermentacji i analizie wyników. 

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, dirk gently napisał:

Proponuję zamiast wrzucać co popadnie do piwa najpierw zrobić kilka(naście) warek bez dodatków, używając słodu, drożdży i chmielu i skupiając się na jakości fermentacji i analizy wyników. 

Amen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.