Jump to content
masterkik

kwas izowalerianowy - wykrywanie przed warzeniem

Recommended Posts

Cześć,

od jakiegoś czasu w każdym moim piwie pojawia się kwas izowalerianowy.

Wiem że główną przyczyną jego pojawienia może być stary chmiel i stąd moje pytanie:

 

W jaki sposób sprawdzić chmiel przed jego użyciem?

Jak wąchałem granulat to nie czułem tego zapachu, również przy dodawaniu do brzeczki nic takiego się nie pojawiło.

 

Innymi przyczynami może być:

- starzenie się piwa: wykluczam bo wada pojawia się już w młodych piwach

- infekcja: nic innego na nią nie wskazuje i dlatego chciałbym najpierw sprawdzić wpływ chmiel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.
Jeżeli pojawia się w każdym piwie to większe prawdopodobieństwo jest, że każde jest zainfekowane (może coś zalęgło się wiadrze czy wężyku) niż, ze każdy chmiel był nieświeży.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początku cały sprzęt wymyłbym w NaOH + dezynfekcja a później jeżeli nadal pojawiłby się kwas izowalerianowy, zakupił świeży chmiel .

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ile  masz  warek na tych gratach jak długo ich używasz i jak je myjesz ?,

 Jest taka możliwość, że jak trochę na tym działasz osadził się syf z chmielu i to to tak śmierdzi i przechodzi do piwa, miałem coś w ten deseń i pomógł kwas fosforowy bo to łączy się z kamieniem piwnym i ciężko to wyszorować normalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi głownie o chłodnice i gar do gotowania, w tym najwięcej gromadzi się smrodu ,to ile warek to chyba mniej ważne, bardziej ile czasu tego używasz ,czym dłużej tym gorzej to śmierdzi, te żywice czy jakies inne osady chmielowe się rozkładają, przetrzyj sobie intensywnie chłodnicę czy garnek  gąbką czy szmatką (może być z płynem do naczyń) jakaś  i powąchaj, jak nie wali to pewnie nie to,ale warto to umyć dokładnie,czyli pozbyć się osadu,to niestety kwas trzeba,od biedy pewnie stężony kwas cytrynowy powinien dać rade,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisz  jaki chmiele i z jakiego sklepu bo to cenne info dla innych,

ja mam np .system, ze w nowym sezonie nie kupuję starego chmielu który będzie obrabiany na ciepło, na zimno giry nie wyłażą zazwyczaj w starym chmielu, przynajmniej ja się z tym nie spotkałem.

 

Jeszcze jedna sprawa; takie girowate zapaszki niekoniecznie muszą być od chmielu, pare razy miałem to w kwasach kompletnie nie chmielonych, jak jest tego przyczyna, nie mam pojęcia niestety.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel "na zimno" jak najbardziej bardzo często pachnie skarpetami. Ale jak dopiero zaczyna śmierdzieć i poziom jest niski to można tego nie wychwycić, a w piwie wyjdzie.

 

Jak nie chmiel to infekcja. Kwas izowalerianowy produkuje dużo organizmów: dzikie drożdże, wiele rodzajów bakterii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...