Skocz do zawartości

RIS moja pierwsza receptura


LukaszU

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !

 

Na pierwsze piwo tego roku wybrałem RIS'a, którego nigdy wcześniej nie warzyłem, a bardzo chciałbym podejść do tego tematu. Poczytałem, posprawdzałem w sieci i ułożyłem taką oto recepturę:

 

Warka 23 litry

 

Pale Ale - 6kg

Monachijski - 3kg

Caraaroma - 1kg

Pszeniczny Czekoladowy - 1kg

Jęczmień Palony - 1kg

 

Zacieranie w 66-67 st. przez 90 minut

Podgrzanie do 76 st i przerwa 10 minut

 

Gotowanie 90 minut

 

100g Marynka na 60 minut

 

Fermentowane z użyciem 3 saszetek  S-04 lub

1 litrowy starter z FM Irlandzkie Ciemności

 

Gęstość początkowa - 24,3 Blg

ABV - 11%

Goryczka - 77 IBU

Kolor - 160 EBC

 

Będzie coś z tego ?

Zastanawiam się czy wszystkie słody ciemne dodać od razu do zacierania czy też na ostatnie 15 minut. 

 

Jestemw temacie RISów początkujący i wszelkie dobre rady przyjmę z pokorą :)

 

Pozdrawiam serdecznie,

Łukasz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

50 minut temu, LukaszU napisał:

Fermentowane z użyciem 3 saszetek  S-04 lub

1 litrowy starter z FM Irlandzkie Ciemności

Tutaj jest słaby punkt. Drożdży będzie za mało. Rób jakieś słabsze piwko najpierw, a risa na gęstwie.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, LukaszU napisał:

Czyli najlepiej rozkręcić drożdże.. Myślisz, że gęstwa po vermont ipa z FM Zielone Wzgórza będzie dobra ?

Nie używałem, ale czytając opis to raczej nie. Niska tolerancja na alkohol i  skłonność do fenoli. I przemyśl ilość palonych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie widzę w tym zasypie palonych żadnej przesady. Swojego robiłem z zasypem 22% palonych i wyszedł ok. W różnego rodzaju artykułach angielskojęzycznych dotyczących RIS podają wartości 20-25% zasypu palonych. Szalej :) To tak samo z Dry Stout wszyscy w Polsce trzymają się 5-8% zasypu palonych, dasz 12% wyjdzie zajebiste.  https://learn.kegerator.com/russian-imperial-stout/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.