Jump to content
Sign in to follow this  
LukaszU

RIS moja pierwsza receptura

Recommended Posts

Cześć !

 

Na pierwsze piwo tego roku wybrałem RIS'a, którego nigdy wcześniej nie warzyłem, a bardzo chciałbym podejść do tego tematu. Poczytałem, posprawdzałem w sieci i ułożyłem taką oto recepturę:

 

Warka 23 litry

 

Pale Ale - 6kg

Monachijski - 3kg

Caraaroma - 1kg

Pszeniczny Czekoladowy - 1kg

Jęczmień Palony - 1kg

 

Zacieranie w 66-67 st. przez 90 minut

Podgrzanie do 76 st i przerwa 10 minut

 

Gotowanie 90 minut

 

100g Marynka na 60 minut

 

Fermentowane z użyciem 3 saszetek  S-04 lub

1 litrowy starter z FM Irlandzkie Ciemności

 

Gęstość początkowa - 24,3 Blg

ABV - 11%

Goryczka - 77 IBU

Kolor - 160 EBC

 

Będzie coś z tego ?

Zastanawiam się czy wszystkie słody ciemne dodać od razu do zacierania czy też na ostatnie 15 minut. 

 

Jestemw temacie RISów początkujący i wszelkie dobre rady przyjmę z pokorą :)

 

Pozdrawiam serdecznie,

Łukasz

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minut temu, LukaszU napisał:

Fermentowane z użyciem 3 saszetek  S-04 lub

1 litrowy starter z FM Irlandzkie Ciemności

Tutaj jest słaby punkt. Drożdży będzie za mało. Rób jakieś słabsze piwko najpierw, a risa na gęstwie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli najlepiej rozkręcić drożdże.. Myślisz, że gęstwa po vermont ipa z FM Zielone Wzgórza będzie dobra ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, LukaszU napisał:

Czyli najlepiej rozkręcić drożdże.. Myślisz, że gęstwa po vermont ipa z FM Zielone Wzgórza będzie dobra ?

Nie używałem, ale czytając opis to raczej nie. Niska tolerancja na alkohol i  skłonność do fenoli. I przemyśl ilość palonych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racja, z tym jęczmieniem palonym już widzę, że przesadziłem. Zjadę z nim do max 300 g, ale pewnie wrzucę ok 200g na całość zasypu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie widzę w tym zasypie palonych żadnej przesady. Swojego robiłem z zasypem 22% palonych i wyszedł ok. W różnego rodzaju artykułach angielskojęzycznych dotyczących RIS podają wartości 20-25% zasypu palonych. Szalej :) To tak samo z Dry Stout wszyscy w Polsce trzymają się 5-8% zasypu palonych, dasz 12% wyjdzie zajebiste.  https://learn.kegerator.com/russian-imperial-stout/

Share this post


Link to post
Share on other sites

1kg jęczmienia palonego to wg mnie zdecydowanie za dużo, wyjdzie popielniczka. Daj 0,3kg i będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.