Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o podpowiedź jakich drożdży górnej fermentacji użyć do braggota, żeby dobrze odfermentował. Myślałem nad WLP099, ewentualnie US-05 ale to chyba zbyt banalne. Może ktoś już robił na różnych i podzieli się doświadczeniem ? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może nie o taką radę Ci chodzi bo jeszcze nie robiłem (przymierzam się) ale wlp099 stosowałem i potrafią bardzo nisko zejść co w połączeniu z miodem da Ci bardzo ale to bardzo duże odfermentowanie. No i  najlepiej z gęstwy :)

Edytowane przez Henx

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WLP009 podołały mi bardzo dobrze z ekstraktem ~30 blg, pół na pół miód i słód, na koniec wspomogłem je winiarskimi Fermivin PDM, nagazowało się.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi miodu wychodzi trochę więcej bo ponad 60% (świadomie). US-05 miałbym po poprzednim piwie więc w sumie trochę rozruszane. WLP099 bym chciał spróbować pozyskać z piwa. Ale jedyne polskie jakie znalazłem to Barley Wine Projekt 30, którego chwilowo nie ma na sklepie. Kojarzycie jakieś inne polskie piwa na tych drożdżach?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko po co odzyskiwać z piwa, skoro bez problemu możesz je dostać w sklepie? Będą w lepszej kondycji, wystarczy zrobić starter, to do lekkiego piwa i do braggota. A z butelki, to będziesz musiał zrobić kilkustopniowy starter, mieć pewność, że piwo nie było pasteryzowane, a tym bardziej refermentowane innym szczepem. Ze niecałe 40 plnów wg mnie nie warto.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×