Jump to content
Sign in to follow this  
darkc

biały osad w butelkach - co i jak

Recommended Posts

Może to podstawy, ale jak w temacie...

 

Mam w butelkach biały osad (po tygodniu od zlania do butelek) - zastanawiam się czy to drożdże leżą, czy glukoza się nie rozpuściła/zużyła i leży (może butelki za krótko leżały w ciepłym).... Osad jest dosyć zbity, tzn jest raczej przytwierdzony do butelki, acz po staraniach można go trochę ruszyć obracając butelką..

 

Co to może być, i czy coś trzeba/można zdziałać?

 

dzięki...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic nie ruszaj. To osad z drozdzy. Dzieki temu, ze jest zbity, uda ci sie w kuflu uzyskac klarowne piwo. O ile oczywiscie bedziesz ostroznie przelewac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ciekawe,

winiarski osad jest szary, to wyglądało na glukozę

no to nie będę już obracał butelką,

 

aha - piwo jest pszeniczne więc klarowne super być nie musi;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.