Jump to content
Sign in to follow this  
łysy ĄĘ

Refermentacja wymrażanki?

Recommended Posts

Pół roku leżakuje mi wiśniowy RIS. Niedługo będę przymierzał się do butelkowania. Kusi mnie, żeby część tego piwa wymrozić. I tu pada tytułowe pytanie. Czy próba refermentacji ma jakiś sens, skoro po wymrażaniu spodziewam się poziomu alko powyżej progu tolerancji dla drożdży? (S-04)

Edited by łysy ĄĘ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile % przewidujesz? Jak powyzej 13-14% i zalezy Ci na refermentacji to zostaje Ci zaszczepic jakimis Bayanusami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie to wymrażanie nie zatęża aż tak alkoholu ale jak np piwo już ma z 10-11% to oczywiście bez jakiś Bayanusów może być problem.

U mnie wymrażany rauchbock normalnie się nagazował ale miał mniej alkoholu.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czysty RIS będzie miał jakieś ok. 10. Po wymrożeniu powinno pójść w okolice 14%. Boję się innego szczepu, żeby nie zrobiły mi jakiegoś psikusa na literę g. Chyba dam ciutkę cukru i łyżeczkę gęstwy S-04  do planowanych 2-2,5 l wymrażanki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wątpię w takie zatężenie alkoholu ale już przy tych 11% może być problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podobny temat już był:

 

 

Ja przed wymrażaniem robię refermentację, dodając około 50% więcej surowca do refermantacji. Daje piwu około 1.5 - 2 tygodnie na nagazowanie, przekładam do lodówki na kilka dni, aby CO2 się rozpuściło w piwie. Następnie zamrażam, po zlaniu tego co nie jest płynne, jeszcze bardzo zimne od razu butelkuję. 

 

Mam nagazowane piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.