Jump to content

Recommended Posts

To jest male a z duzymi oczkami. Jak dla mnie to bedzie dobre do wylapywania duzych chmielin jesli robisz "poor man's whirlpool" czyli zabełtać i poczekać aż chmiel ulozy sie w stozek na dnie gara. Za tym daj ponczoche, ktora wylapie ciensze czastki.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
W dniu 4.03.2019 o 14:58, Gargh napisał:

Cześć, mam kilka pytań w temacie hop spidera. Dałem się ostatnio namówić na coś takiego jak na zdjęciu - planuję go głównie używać do chmielenia w trakcie gotowania, ale pan zachwalał, że spoko nowinka do chmielenia na zimno w kegu. Generalnie raczej dość sensowny gadżet, górne wieczko odkręcane, z zawleczką za którą można go gdzieś w Corneliusie podwiesić.

 

Natomiast co do chmielenia na zimno:

1. Z racji, że w kegu jednak cyrkulacji nie ma, to jaka ilość chmielu byłaby odpowiednia w porównaniu z tradycyjną metodą? 1,5-2 krotna?

2. Ponieważ z reguły kega nie wypijam w kilka dni, to po jakim czasie należy się obawiać łodygi?

3. A może po prostu podwiesić w fermentorze podczas burzliwej, jeśli bym powiedzmy olał (NEIPA) cichą...?

 

Dzięki z góry i pozdrawiam,

IMG_1209.jpg

Do mnie dzisiaj też przyleciał z Ali 7x18cm. https://pl.aliexpress.com/item/32874632978.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.718b5c0f1qPXFv

 

Do chmielenia na zimno dać mu jakiś obciążnik czy sam pójdzie na dno? Ile max. chmielu można tam wsypać (100g.?), żeby oddał swój aromat, bo jak wiadomo chmiel zwiększy swoją objętość kilkukrotnie?

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Vice napisał:

Do chmielenia na zimno dać mu jakiś obciążnik czy sam pójdzie na dno? Ile max. chmielu można tam wsypać (100g.?), żeby oddał swój aromat, bo jak wiadomo chmiel zwiększy swoją objętość kilkukrotnie?

 

Nie chmieliłem w kegu więc na ten temat nie mam zdania. Natomiast chmielę w taki samym hop spiderze w fermentorze na zimno.

A więc:

Po wrzuceniu do fermentora niechętnie opada na dno, ale po 3-4 dniach gdy zlewam piwo leży na dnie.

Jeżeli do chmielenia na zimno luźno daję 100g to do chmielenia w hop spiderze muszę dać ok 130g.

100g chmielu zajmuje połowę objętości.

 

Mój po chyba 7-8 chmieleniach zaczyna rdzewieć mimo że nie używałem do niego nigdy chemii i zawsze dokładnie suszyłem, szkoda bo nie trzeba było się bawić w filtrowanie przy rozlewie.

Link to post
Share on other sites
19 minut temu, Krzych132 napisał:

 

Nie chmieliłem w kegu więc na ten temat nie mam zdania.

 

Jeżeli do chmielenia na zimno luźno daję 100g to do chmielenia w hop spiderze muszę dać ok 130g.

100g chmielu zajmuje połowę objętości.

 

Nie, nie ja potrzebuje do fermentora :)  masz ten sam wymiar 7x18cm.?

Nie do końca rozumiem, dlaczego MUSISZ do hop spidera dać 130g. zamiast 100, czyżby tak słabo oddawał aromat? Mam wybór albo hop spider albo pokrywka mesh z Ikei  umieszczona w fermentorze. Też nie wiem ile warek wytrzyma zanim zardzewieje...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.