Jump to content
grxxxx

błyskawiczna fermentacja

Recommended Posts

Witam wszystkich .

Czy możliwe jest żeby warka o początkowym blg 14 przefermentowała do 3 w 24 godziny ?

Objętość warki 23l, drożdze Safbrew s-33, temp. fermentacji 23 stopnie.

Wczoraj uwarzyłem, zadałem drożdze za jakąś godzinkę w rurce fermentacyjnej prawdziwa burza, dzisiaj to samo aż do pewnego momentu , otworzyłem z ciekawości wiadro,wrzuciłem cukromierz , pokazuje 3blg.

Edited by grxxxx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak możliwe. Co nie znaczy, że powinieneś już butelkować

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tak wysokiej temperaturze to żaden problem. Na stronie producenta jest podana zalecana temperatura fermentacji 15-20 °C. Podejrzewam, że podana przez Ciebie temperatura odnosi się do temperatury otoczenia, więc w środku było pewnie z 25 °C, a to już jest ich górna granica.

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, grxxxx napisał:

Potrzymam jeszcze ze 3 dni i przeleje na cichą

Kolego, a po co ta cicha? :)

Przy tej temp fermentacji i jej szybkości ta cicha już nic tu nie pomoże, daj sobie z tym spokój. To piwo i tak nie będzie najwyższych lotów, nie ma tu sensu już nic z tym robić, zresztą poczytaj po co jest cicha i kiedy ją stosować, w twoim przypadku nie ma tu żadnych przesłanek ku temu ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro warzę następne.

Zakręciłem grzejnik w jednym pomieszczeniu , warunki powinny być lepsze pod względem temperatury.

Tamtą warkę potraktuje jako eksperyment .

 

Miałem 5 letnią przerwę w warzeniu także muszę się od nowa wdrożyć .

Za odpowiedzi wielkie dzięki.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minut temu, grxxxx napisał:

Zakręciłem grzejnik w jednym pomieszczeniu , warunki powinny być lepsze pod względem temperatury.

Myślę, że to niewiele da. Zakręcenie grzejnika sprawi, że temperatura spadnie w tym pomieszczeniu do np. 14 - 15 stopni? Taką właśnie temp potrzebujesz, a wątpię że taką uzyskasz zakręcając grzejnik, no chyba że to jakiś nieocieplony wiatrołap ;) No cóż, zrobisz jak uważasz. Na twoim miejscu raczej pokombinowałbym z jakąś skrzynią styropianową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.