Jump to content
Sign in to follow this  
LeoxxX

Pralka ROMO

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

 

 

Od pewnego czasu dojrzewa we mnie chęć warzenia własnego piwa. W chwili obecnej jestem na etapie planowania. Szukając garnka natrafiłem na pralkę, która stoi nie używana u dziadka. Jest wykonana ze stali nierdzewnej, podgrzewa wodę do 90 stopni ma wirnik, oraz pompę do odprowadzania wody. Nazwa pralki to ROMO. Z wiązko z tym mam pytanie. Czy takie coś nadaje się do warzenia piwa?

 

Fotki:

d41d87773b18cf08231d0695abf9da25.jpg

 

d41d8c433b72cf032357fdfdcef6d9a0.jpg

 

d41d8610275b282e4cd0d5ec16019a1f.jpg

 

d41d8d4b4b9e4ebd6677a0985245493c.jpg

Edited by LeoxxX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś ostatnio modne pralki, wanny.

Nie wiem czy się sprawdzi ale pewnie byś musiał rozebrać i zobaczyć co dalej.

Rozumiem że zacieranie w pralce a warzenie w garnku?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coś ostatnio modne pralki, wanny.

Nie wiem czy się sprawdzi ale pewnie byś musiał rozebrać i zobaczyć co dalej.

Rozumiem że zacieranie w pralce a warzenie w garnku?

Pralka przyszła mi na myśl po przeczytaniu pewnego tematu z tego forum. Tam chodziło o Franie.

Wymiana termostatu nie powinna być większym problemem.

 

W sumie chciałbym zrobić wszystko w pralce. Dzięki potencjometrowi mógłbym bardzo dokładnie ustalić temperaturę. Wspomagać się można zawsze grzałką zanurzeniową.

Główne pytanie czy jest możliwe osiągnięcie by brzeczka zawrzała i utrzymać ten stan przez 90min?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W sumie chciałbym zrobić wszystko w pralce.

Jak chcesz rozwiązać sprawę filtracji ?

W dnie jest kratka. Spuszczając wodę wszystkie zostanie w pralce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dnie jest kratka. Spuszczając wodę wszystkie zostanie w pralce.

i co dalej ?

Ps Warzyłes już piwo z zacieraniem ?

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na tą kratkę musisz dać coś jeszcze (oczka za duże).

Sprawdź tylko gdzie dalej leci i czy tam by miało się dobrze.

Jak będziesz filtrował to tez gdzieś to musisz dać-do wiader plastikowych?

 

Wypełnij kolego profil, bo no name jesteś. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogę zrobić mniejszą kratkę albo po prostu wszystko będzie w workach.

Dalej leci do pompy a potem na zewnątrz wężem.

 

Do wiader? Hmmm przecież będę miał pojemniki 30 litrowe do fermentacji.

 

Nie warzyłem jeszcze nic :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całkowita porażka. Brak możliwości czyszczenia, słód wpadający przez te dziury i przypalanie na grzałkach.

 

Za 100 zł można kupić garnek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odradzam podobnie jak na tym innym wątku. Najpierw musiałbyś dokładnie wyczyścić pozostałości po proszkach do prania, koszty środków chemicznych do czyszczenia były by wysokie, Kup duży gar lub od razu Keg 50L z nierdzewki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacierać i gotować można w jednym garze. nie bardzo się znam, ale ta grzałka to pewnie grzeje w przepływie, to i pompę będziesz musiał mieć sprawną i czystą. Najlepiej wymontować sam zbiornik, zatkać dziurę, wmontować stacjonarną grzałkę w kotle, albo grzanie gazowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przepływie nie grzeje, pompa jest jedynie do wypompowywania.

 

Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi postanawiam zrezygnować z tej idei. Wydawało mi się, że to wszystko zadziała poprawnie - kontrola temp, filtracja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jeśli tak myślisz polecić Ci mogę kega 50l.

Kup na alledrogo za ok. 100zł, górę wytniesz lub komuś zlecisz i masz super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zmieścisz...

 

Ale na kuchence grzanie jest dośc wolne - lepiej podeprzeć go taboretem gazowym.

 

pzdr

flood

 

PS. jakoś mnie te pralkowe instalacje o pewien niesmak...

 

fl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie też.

Kup za setkę keg z nierdzewki a za drugą taboret i masz sprzęt na lata.

Jeśli kupisz garnek, poobija CI się, przypali i znów wydatek na nowy, a tak wszystko gra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem jeśli kuchenka gazowa to najlepiej kup gar 40 L lub mniejszy i wtedy postawisz na dwóch palnikach. Jeśli Keg 50 to najlepiej postawić go na taboret. Nawet dwa palniki na kuchence nie umywają się do taboretu gazowego. Taboret ma ok. 7kW mocy. Dodam że keg ma za małą średnice i na palniki się nie nadaje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak by tu ręcznie zamontował przełącznik wolnych obrotów i ręczną regulacje grzałki na triaku + cyfrowy termometr może by co było by z tego tylko wszystko chmiel i słód musiałby być w workach. A wcześniejsze zagotowanie wody powinno wszystko wysterylizować. I oczywiście ręczny przełącznik spóstowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.