LeoxxX 2 1 Items Posted April 5, 2010 (edited) Witam Wszystkich. Od pewnego czasu dojrzewa we mnie chęć warzenia własnego piwa. W chwili obecnej jestem na etapie planowania. Szukając garnka natrafiłem na pralkę, która stoi nie używana u dziadka. Jest wykonana ze stali nierdzewnej, podgrzewa wodę do 90 stopni ma wirnik, oraz pompę do odprowadzania wody. Nazwa pralki to ROMO. Z wiązko z tym mam pytanie. Czy takie coś nadaje się do warzenia piwa? Fotki: Edited April 5, 2010 by LeoxxX Quote Share this post Link to post Share on other sites
diebels KattowitzerBrauhau 0 1 Items Posted April 5, 2010 Podeślij fotke . Grzałka może byc , termostat musisz zmienić na taki do 100 st. pompe mozna wykorzystać do mieszania. Jak zobacze to coś może ci pomoge wymyslic Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pieron 151 1 Items Posted April 5, 2010 Coś ostatnio modne pralki, wanny. Nie wiem czy się sprawdzi ale pewnie byś musiał rozebrać i zobaczyć co dalej. Rozumiem że zacieranie w pralce a warzenie w garnku? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 723 1 Items Posted April 5, 2010 dzisiaj jest śmingus dyngus a nie prima a prilis Quote Share this post Link to post Share on other sites
LeoxxX 2 1 Items Posted April 5, 2010 Coś ostatnio modne pralki, wanny. Nie wiem czy się sprawdzi ale pewnie byś musiał rozebrać i zobaczyć co dalej. Rozumiem że zacieranie w pralce a warzenie w garnku? Pralka przyszła mi na myśl po przeczytaniu pewnego tematu z tego forum. Tam chodziło o Franie. Wymiana termostatu nie powinna być większym problemem. W sumie chciałbym zrobić wszystko w pralce. Dzięki potencjometrowi mógłbym bardzo dokładnie ustalić temperaturę. Wspomagać się można zawsze grzałką zanurzeniową. Główne pytanie czy jest możliwe osiągnięcie by brzeczka zawrzała i utrzymać ten stan przez 90min? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 723 1 Items Posted April 5, 2010 W sumie chciałbym zrobić wszystko w pralce. Jak chcesz rozwiązać sprawę filtracji ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
LeoxxX 2 1 Items Posted April 5, 2010 W sumie chciałbym zrobić wszystko w pralce. Jak chcesz rozwiązać sprawę filtracji ? W dnie jest kratka. Spuszczając wodę wszystkie zostanie w pralce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 723 1 Items Posted April 5, 2010 (edited) W dnie jest kratka. Spuszczając wodę wszystkie zostanie w pralce. i co dalej ? Ps Warzyłes już piwo z zacieraniem ? Edited April 5, 2010 by anteks Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pieron 151 1 Items Posted April 5, 2010 Na tą kratkę musisz dać coś jeszcze (oczka za duże). Sprawdź tylko gdzie dalej leci i czy tam by miało się dobrze. Jak będziesz filtrował to tez gdzieś to musisz dać-do wiader plastikowych? Wypełnij kolego profil, bo no name jesteś. Quote Share this post Link to post Share on other sites
LeoxxX 2 1 Items Posted April 5, 2010 Mogę zrobić mniejszą kratkę albo po prostu wszystko będzie w workach. Dalej leci do pompy a potem na zewnątrz wężem. Do wiader? Hmmm przecież będę miał pojemniki 30 litrowe do fermentacji. Nie warzyłem jeszcze nic Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 723 1 Items Posted April 5, 2010 Zacieranie w worku zaciernym ? Pompa nie jest potrzebna chyba że do cyrkulacji Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted April 5, 2010 Naszym skromnym zdaniem w pralce powinno się robić pranie, a nie piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted April 5, 2010 (edited) ładna pralka może ten schemat ułatwi ci zrealizowanie projektu to taki WRIMS Edited April 5, 2010 by josefik Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted April 5, 2010 Całkowita porażka. Brak możliwości czyszczenia, słód wpadający przez te dziury i przypalanie na grzałkach. Za 100 zł można kupić garnek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szwed 48 Posted April 6, 2010 Odradzam podobnie jak na tym innym wątku. Najpierw musiałbyś dokładnie wyczyścić pozostałości po proszkach do prania, koszty środków chemicznych do czyszczenia były by wysokie, Kup duży gar lub od razu Keg 50L z nierdzewki Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted April 6, 2010 Piwo robić w czymś gdzie się gacie prało bleee. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted April 6, 2010 Zacierać i gotować można w jednym garze. nie bardzo się znam, ale ta grzałka to pewnie grzeje w przepływie, to i pompę będziesz musiał mieć sprawną i czystą. Najlepiej wymontować sam zbiornik, zatkać dziurę, wmontować stacjonarną grzałkę w kotle, albo grzanie gazowe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
LeoxxX 2 1 Items Posted April 6, 2010 W przepływie nie grzeje, pompa jest jedynie do wypompowywania. Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi postanawiam zrezygnować z tej idei. Wydawało mi się, że to wszystko zadziała poprawnie - kontrola temp, filtracja... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pieron 151 1 Items Posted April 6, 2010 No to jeśli tak myślisz polecić Ci mogę kega 50l. Kup na alledrogo za ok. 100zł, górę wytniesz lub komuś zlecisz i masz super. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pieron 151 1 Items Posted April 6, 2010 Jeszcze masz foto pewnego browaru. :cool2: Quote Share this post Link to post Share on other sites
LeoxxX 2 1 Items Posted April 6, 2010 Kega mogę postawić na kuchence gazowej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
flood 17 Posted April 6, 2010 Jak zmieścisz... Ale na kuchence grzanie jest dośc wolne - lepiej podeprzeć go taboretem gazowym. pzdr flood PS. jakoś mnie te pralkowe instalacje o pewien niesmak... fl. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pieron 151 1 Items Posted April 6, 2010 Mnie też. Kup za setkę keg z nierdzewki a za drugą taboret i masz sprzęt na lata. Jeśli kupisz garnek, poobija CI się, przypali i znów wydatek na nowy, a tak wszystko gra. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szwed 48 Posted April 6, 2010 Moim zdaniem jeśli kuchenka gazowa to najlepiej kup gar 40 L lub mniejszy i wtedy postawisz na dwóch palnikach. Jeśli Keg 50 to najlepiej postawić go na taboret. Nawet dwa palniki na kuchence nie umywają się do taboretu gazowego. Taboret ma ok. 7kW mocy. Dodam że keg ma za małą średnice i na palniki się nie nadaje Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzesiuu 7 Posted April 6, 2010 Jak by tu ręcznie zamontował przełącznik wolnych obrotów i ręczną regulacje grzałki na triaku + cyfrowy termometr może by co było by z tego tylko wszystko chmiel i słód musiałby być w workach. A wcześniejsze zagotowanie wody powinno wszystko wysterylizować. I oczywiście ręczny przełącznik spóstowy Quote Share this post Link to post Share on other sites