MarCinekEL Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Cześć, to pierwszy mój post na forum, więc warto się przedstawić. No więc nazywam się Marcin i warzę sobie piwo A tak poważnie to dopiero zaczynam na dobre swoją przygodę. No i uwarzyłem sobie brewkit Gozdawa Golden Ale. Wszystko fajnie, piwo nawet wyszło niezłe (choć pupy nie urywa, ale jest pijalne), nie czuć żadnych niepożądanych akcentów. Tyle tylko, że jest dość... cienkie. Multimetr pokazuje mi troszkę ponad 1% alko. Fermentacja szła jak szalona przez ok 3 dni, potem zwolniła, piana była obfita. Coś z drożdżami??? Do brewkitu dodałem czystej glukozy, więc powinny być szczęśliwe. Dzięki za podpowiedzi na przyszłość, choć teraz biorę się za zacieranie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hobbysta Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Podaj blg początkowe i blg końcowe Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogur_ek Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Multimetr "spławikowy"? Czyli areometr, który tak naprawdę mierzy gęstość cieczy. Twój wyskalowany jest, do pomiary srężenia w wodnym rozstworze alkoholu w 20st. C. Piwo oprócz alkoholu, który obniża gęstość, zawiera pełno związków którę tą gęstość podnoszą, dlatego ten pomiar możesz ... Poprostu o nim zapomnij MarCinekEL 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarCinekEL Posted January 19, 2018 Author Share Posted January 19, 2018 8 minut temu, ogur_ek napisał: Multimetr "spławikowy"? Dokładnie, spławikowy. Dzięki za odpowiedź, myślałem że jak on jest "multi" to znaczy że jest A blg z brewkitu dokładnie nie mierzyłem, jedynie po fermentacji sprawdziłem czy zeszło poniżej 3. Dopiero przy zacieraniu zacząłem tego urządzenia używać częściej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Zakładając 10-12 plato na początku i 3 na końcu, to masz ok 4-4,5% alkoholu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted January 19, 2018 Share Posted January 19, 2018 Siema, Wynik który odczytujesz to jest szacowany procent objętości alkoholu przy zmierzonym ekstrakcie przed fermentacją. Z 3 blg faktycznie będziesz miał coś około 1 % Weź zrób eksperyment - dodaj do 100 ml wody 20 g cukru, rozpuść, włóż multimierz i odczytaj % alkoholu. 10 %? Magia, co? - alko wychodzi w wodzie z cukrem. Multimerz niczym Jezus MarCinekEL 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarCinekEL Posted January 19, 2018 Author Share Posted January 19, 2018 Ponieważ nie zmierzyłem początkowego (jakoś tak ten brewkit potraktowałem jak... gorący kubek ) to widzę że ciężko mi ustalić poziom alkoholu. Póki co po wypiciu sugeruję się wskazaniem alkomatu wychodzi coś faktycznie koło 4-4,5%... hehe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.