Skocz do zawartości

Natlenienie lagera


rob7320

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów i kolezanki 

Mam pytanie odnośnie natlenienia brzeczki przed zadaniem drożdży ,a dokładnie chodzi o lagery . Drożdże zadaję w temperaturze fermentacji czyli ok 8 st C ,a dokładnie jest to temperatura pomieszczenia . Brzeczkę po warzeniu schładzam chłodnicą do ok 15 ( niższe schłodzenie uniemożliwia temperatura wody )  i później umieszczam na noc w piwnicy do dalszego schłodzenia . Rano do schłodzonej brzeczki zadaję drożdże , które też przebywają przez noc w tym samym pomieszczeniu . Kiedy wg Was najlepiej powinno natlenić się  brzeczkę zaraz po warzeniu i schłodzeniu do tych 15 st C , czy dopiero rano po schłodzeniu do temperatury zadania drożdży ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie możesz brzeczki po schlodzeniu do tych 15 st na noc na balkon wystawic? Albo na kilka godzin żeby się lepiej schłodziło. Ja bym natleniał tuż przed zadaniem drożdzy.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.