Jump to content
rob7320

Natlenienie lagera

Recommended Posts

Witam kolegów i kolezanki 

Mam pytanie odnośnie natlenienia brzeczki przed zadaniem drożdży ,a dokładnie chodzi o lagery . Drożdże zadaję w temperaturze fermentacji czyli ok 8 st C ,a dokładnie jest to temperatura pomieszczenia . Brzeczkę po warzeniu schładzam chłodnicą do ok 15 ( niższe schłodzenie uniemożliwia temperatura wody )  i później umieszczam na noc w piwnicy do dalszego schłodzenia . Rano do schłodzonej brzeczki zadaję drożdże , które też przebywają przez noc w tym samym pomieszczeniu . Kiedy wg Was najlepiej powinno natlenić się  brzeczkę zaraz po warzeniu i schłodzeniu do tych 15 st C , czy dopiero rano po schłodzeniu do temperatury zadania drożdży ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie możesz brzeczki po schlodzeniu do tych 15 st na noc na balkon wystawic? Albo na kilka godzin żeby się lepiej schłodziło. Ja bym natleniał tuż przed zadaniem drożdzy.

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli w ciągu 6-8h zadasz to możesz natlenic od razu- dadzą se radę

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.