Jump to content
Sign in to follow this  
Browar Radosław

= Browar Radosław =

Recommended Posts

Siema siema, czas tutaj wprowadzić jakieś swoje gryzmoły i odnotować, degustacje moich piw.

 

Na początek moje wareczki:
 

  1. Brewkit - Finlandia Bitter
  2. Brewkit - Ambiorix
  3. Imbir AIPA [PIERWSZA własna receptura] <TEST PIWA - WIDEO>
  4. Lukrecja Coffee Milk Stout [własna receptura]
  5. Dymiona Pomarańcza [własna receptura]
  6. Tea Herbal Ale [własna receptura]
  7. Rześkie gody (Berliner Weisse Sour) [własna receptura]  <WYBÓR PIWA NA KUŹNIĘ PIWOWARÓW 2018 - WIDEO>
  8. Vader (Burnt Ale[własna receptura] <WARZENIE - WIDEO>
  9. RIS [własna receptura]
  10. Brown Swiss (Milk Stout) [wysłodziny z RISa]
  11. Imbir (AIPA) [własna receptura https://brewness.com/pl/recipe/imbir-wersja-2/view] wersja 2 
  12. Hefeweizen [wlasna receptura https://brewness.com/pl/recipe/hefeweizen-52/view]
Edited by Browar Radosław

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecimy z pierwszymi recenzjami:

 

#1 Finlandia Bitter
10 st. blg / 3,35% Alc
Data rozlania: 26.11.2016r.

*Styl: Bitter
*Skład: Brewkit Finlandia Bitter; Brewkit Plus; Drożdże: Kuivahiva (P60k).
*Piana: Jasno kremowa, nietrwała.
*Barwa: Bursztynowa, Klarowność: Przygaszona
*Aromat i Smak: Kwas chlebowy, lekkie, pijalne.
*Goryczka: niska

Moja ogólna ocena: Pierwsze piwo zrobione z tzw. gotowca. Bez szału, nie ma się czym zachwycać, jednak niektórym smakowało.

 

1. Finlandia Bitter.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 Brewferm AMBIORIX *

15,5° Blg / 5, 5% Alc
Data rozlania: 11.12.2016r.

*Styl: Belgijskie ALE
*Skład: Woda; Brewkit Ambiorix; Ekstrakt słodowy jasny pilzneński; Drożdże.
*Piana: Jasno kremowa, krótkotrwała.
*Barwa: Brązowa, Klarowność: Przygaszona
*Aromat i Smak: Kwas chlebowy.
*Goryczka: niska

Moja ogólna ocena: Drugie piwko i mam wydaje mi się, że na długo ostatnie zrobione z brewkitu.
Rozczarowanie bo smakowało praktycznie tak samo jak poprzednie, a niby inny styl. Całe szczęście, że nie ma już żadnej butelki. Tym co próbowali i im smakowało zazdroszczę. 
Teraz będzie już tylko lepiej.

DSC_1043.JPG

Edited by Browar Radosław

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby zapomnieć jak najszybciej o dwóch brukiciskach, czas wrzucić coś czym mogę się pochwalić 1f642.png:)
 

#3  Imbir AIPA

14 ° Blg/ 5,68% Alc
Data rozlania: 15.01.2017r.

*Styl: American India Pale Ale
*Skład: Woda; Słód: whole mild malt, pale ale wwyermann, żytni (rye malt), zakwaszający, melanoidynowy; Chmiel: citra, simcoe, cascade; Drożdże: US-05; imbir; cukier trzcinowy;
*Piana: Biała, bardzo trwała, gęsta średnio pęcherzykowa.
*Barwa: żółta, Klarowność: Opalizująca
*Aromat i Smak: cytrusowy, orzeźwiające, lekko wyczuwalny imbir.
*Goryczka: wysoka

Moja ogólna ocena: 
W końcu nadszedł czas na pierwsze piwo ze słodu. W końcu bo było (ostatnia butelka na zdjęciu) to piwo, którym mogę się pochwalić z przyjemnością. Na pewno je powtórzę. 
Bardzo rześkie cytrusowe z mocną goryczką. Idealnie wpisujące się w ideę ducha kraftu.
W końcu gdyby tak nie było to by się tak szybko nie „rozeszło”. I gdyby jeszcze było to z dumą bym się zamienił z poczuciem, że uwarzyłem sztosa.

Na zdjęciu ostatnia butelczynka
:)

P1030794.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejne piwo warte uwagi!

#4 LUKRECJA Coffee

16 ° Blg/ 4,63% Alc
Data rozlania: 12.03.2017r.

*Styl: Milk Stout
*Skład: Woda; Słód: Monachijski, Caramunich, Carafa; Chmiel: Marynka, Flayer; Drożdże: T-58 + S-33; Laktoza; Korzeń lukrecji; Dropsy czeskie;
*Piana: Kremowa, trwała, gęsta drobno pęcherzykowa.
*Barwa: Czarna, klarowana
*Aromat i Smak: Kawowy, czekoladowy, palony i goryczkowy.
*Goryczka: średnia

Moja ogólna ocena: 
Konkretne piwo warte spróbowania. Jak dla mnie as wśród ciemnych piw i projektując recepturę coś takiego chciałem uzyskać. 
Jeżeli ktoś jest chętny na piwną wymianę to parę butelek jeszcze zostało. Polecam. 

W wałbrzyskiej piwnicy u babci znajdzie się jeszcze kilka butelek jakby ktoś chciał ;) 

DSC_1082.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 5:
* Dymiona Pomarańcza *

16 ° Blg/ 6,7% Alc


Data rozlania: 24.05.2017r.

 

*Styl: Specjalne (wędzone)

 

*Skład:
Woda; Słód: Jęczmienny, Wędzony Bukiem, Jęczmienny Whisky, Pale Cara, Zakwaszający;
Chmiel: Apollo, Fuggles; Drożdże: S-33; Skurki pomarańczy;

 

*Piana: Biała drobnopęcherzykowa, ładnie osadzająca się a ściankach.

*Barwa: Złota. Przejrzyste.

*Aromat i Smak: Aromat to przeniesienie się na letni grill na łonie natury. Istnie dochodzące kiełbaski nad żarem. Przy pierwszym łyku to jak przy pierwszym kęsie dobrze odymionej kiełby. Delikatnie wyczuwalna pomarańcza. Na finishu posmak goryczki. Dobre nieprzesadne nasycenie.

*Goryczka: Wysoka, ale mimo wszystko przykryta wędzonym smakiem.

 

Moja ogólna ocena: 
Bardzo specyficzne piwo. Nie każdy by przełknął. Tylko dla koneserów piw wędzonych. Najciepiej pić w temperaturze 10 st i jednak nie degustować jako pierwsze piwo. Polecam, ciekawe doznanie.
Polecam gdyż na zdjęciu widnieje jeszcze jedna butelka, która powędruje do „depozytu” wrocławskiego mieszczącego się w sklepie Piwnica na ul.Zaporoskiej.

DSC_0136.JPG

Edited by Browar Radosław

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 6:
* Tea *


16 ° Blg/ 4,64% Alc
Data rozlania: 17.07.2017r.

*Styl: Herbal Ale
*Skład: Woda; Słód: Pale Ale, Pilzneński, Żytni, Zakwaszający; Chmiel: Mosaic, Centennial, Aramis; Drożdże: S-04; Zielona herbata z pigwą; cukier trzcinowy.


*Piana: Obfita bielutka,
*Barwa: złoto bursztynowa, zamglona pod zmętnioną

*Aromat i Smak: Chmielowy, goryczkowy ze świeżym aromatem zielonej herbaty.

*Goryczka: Duża, przyjemna

 

Moja ogólna ocena:
To było szybkie piwo. Szybkie bo uwarzone w lato, na urlop. Teraz pozostało po nim jedynie wspomnienie. Rozlane do plastików jako wersja na Woodstock i do szklanych butelek nad morze.

DSC_1069.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.