Jump to content
Sign in to follow this  
Westvleteren

Starter dla suchych drożdży

Recommended Posts

Suche drożdże są w optymalnym stanie zdrowia. Bez sensu robić startera bo potem masz więcej ale nia są w optymalnym stanie zdrowia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ja wiem czy nie ma sensu, może nie jest to konieczne ale starter z suchych znacznie skraca start fermentacji np. ostatnio K-97 pięknie pracowały już po ok 8 godz. wiec moim zdaniem różnica jest, a czy warto sam musisz ocenić. W sumie to były dopiero drugie suche rozkręcone na mieszadle ale różnica jest zauważalna w porównaniu np. tylko do uwodnienia.

Edited by dan737

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie ma cienia powodu, jeśli drożdże są w terminie i prawidłowo przechowywane. Powiem nawet herezję: jeżeli mamy dobrze natlenioną brzeczkę z dużą ilością piany np. po transferze do wiadra, to rozsypanie na pianę suchych sprawi, że uwodnią się nie gorzej niż tradycyjnie w szklance. Jeszcze nie miałem, żeby po 10 godzinach nie pracowały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Była gdzieś na forum dobra dyskusja na temat uwadniania drożdży. Mnie przekonała radze poszukać i wnikliwie poczytać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, anmar napisał:

Była gdzieś na forum dobra dyskusja na temat uwadniania drożdży. Mnie przekonała radze poszukać i wnikliwie poczytać.

Przekonała Cie do uwadniania/ nieuwadniania czy namnażania na mieszadle?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robię starter minimum 24h na wysłodkach w okolicy 5-7blg. Robię małe warki 12-13l więc i starter mały 0,5l. Wcześniej - przy 40l wybiciu - skąpiłem na drożdżach i efektem było zawsze niedofermentowanie i przegazowane piwo, które uciekało z butelki. Obecnie tego problemu nie mam. Drożdże - dobrze po terminie - startują w wiadrze w ciągu kilku godzin, ładnie odfermentowują (leniwe, przeterminowane PAY-7 od gozdawy schodzą do poziomu 73%). Pracy dużo z tym nie ma a mam czyste sumienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuję za tydzień w niedzielę zrobić Barley Wine ok 25 blg, 25l.

Mam 2 paczki US-5 +1 do nagazowania. Troszkę mało

Nie wiem co będzie lepsze 

1) zrobić 48h wcześniej starter 2l na mieszadle magnetycznym z połowy paczki drożdży + 1,5 uwodnionych. Dalej wlać cały czy tylko gęstwę?

2) zrobić (nie wiem ile wcześniej) starter w balonie 5l (muszę sprawdzić czy w zadziała na mieszadle, raczej nie) z jednej paczki US-5. Wlać cały czy tylko gęstwę? Chyba gęstwę

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, l3onsjo napisał:

Planuję za tydzień w niedzielę zrobić Barley Wine ok 25 blg, 25l.

Mam 2 paczki US-5 +1 do nagazowania. Troszkę mało

Nie wiem co będzie lepsze 

1) zrobić 48h wcześniej starter 2l na mieszadle magnetycznym z połowy paczki drożdży + 1,5 uwodnionych. Dalej wlać cały czy tylko gęstwę?

2) zrobić (nie wiem ile wcześniej) starter w balonie 5l (muszę sprawdzić czy w zadziała na mieszadle, raczej nie) z jednej paczki US-5. Wlać cały czy tylko gęstwę? Chyba gęstwę

najlepiej odłóż sobie to barliłajno na później. uwarz na początek coś lekkiego na tych US-05 (choć lepsze by były nottinghamy) 10-13°Blg i dopiero na gęstwie zrób barliłajno (oczywiście o ile będzie jej odpowiednio dużo).

Nawet najlepsze płynne drożdże z nie wiadomo jakimi cudacznymi aktywatorami itd. nie będą lepsze niż świeża, zdrowa gęstwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK tak zrobię! choć nie wiem jak przekaże żonie że będzie 2 razy kuchnia zajęta.

Słody kupione i ześrutowane

Słód Colorado Pale Base 10kg

Słód Pale Ale 5 kg 

Słód Karmelowy czerwony 1 kg

Słód Karmelowy 300EBC 1 kg

3 x US5

 

Summit 100g x 7 - USA 

Jakieś propozycje aby nie robić zakupów a może 3 warki a barlołajno na kiedy indziej :( 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście robię starter na 40l warki z suchych drożdży, Ale do startera wsypuję 1/3 paczki i potem zadaję starter+pozostałą część paczki drożdży.

Przy 20l warkach dla piw typu Ale do 13°Blg myślę, że nie jest to konieczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja pierwszego barleywina robiłem na początku swojej drogi z piwowarstwem nie mając zbytnio wiedzy na temat drożdży i ich namnazania więc kupiłem tylko jedna paczkę us05, uwodnilem i zadałem do fermentora. Piwo wyszło mega, chyba najlepsze z moich dotychczasowych i bez problemu sie nagazowalo. Poczatkowo mialo 24BLG wiec mysle ze spokojnie rob tego BW jak masz tyle paczek tych drozdzy.

P.S. Jutro warze drugiego BW tym razem w wersji English na gestwie drozdzowej po IPA

Edited by dan737

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostałem wyleczony

Gęstwa już pracuje 13 blg  

5kg pale ale i 400 g płatków 

Drożdże nottingham (które miałem w zapasie na czarną godzinę)

Litrów nie wiem, nie mam podziałki

Chmiel summit 

20g w 60 

10g w 20

10g w 10

10g w 5 minucie

Zacieranie 85 min w temp 61*-64* C

35 min od 69* do 67* C

5 min 75* C 

 

 

Wyczytałem że nie należy zbierać gęstwy z mocno chmielonych piw. Tylko co to znaczy? Odnosi się od IBU czy gram chmielu wsypanego i czy jest jakaś granica np 50 IBU czy 50 gram?

Wczoraj zacierane i wyniesione do piwnicy, dopiero rano poszedłem zobaczyć co się dzieje 14°C miało, przeniosłem do cieplejszego pomieszczenia. Raczej będę trzymać 14 dni na burzliwej chodź już z chęcią zabrał bym się już po 7 dniach za BW

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, l3onsjo napisał:

Wyczytałem że nie należy zbierać gęstwy z mocno chmielonych piw. Tylko co to znaczy? Odnosi się od IBU czy gram chmielu wsypanego i czy jest jakaś granica np 50 IBU czy 50 gram?

Bzdura. Bardziej chodzi o to że jak zbierzesz gęstwę z chmielinami to w kolejnym piwie może to być wyczuwalne (jeśli jest bardzo subtelne w smaku).

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, l3onsjo napisał:

Raczej będę trzymać 14 dni na burzliwej chodź już z chęcią zabrał bym się już po 7 dniach za BW

Potrzymaj raczej te 14 dni :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.